Je hebt het vast al gehoord: er is een magazine voor vogelaars op de markt gebracht. Vogelskijken Magazine, daar wil ik als vogelliefhebber natuurlijk meer van weten. Wie beter dan de hoofdredacteur Idde Lammers kan mij er van alles over vertellen.
Al op de basisschool begon, na een bezoek aan een meeuwenkolonie, voor Idde de fascinatie voor vogels. Die meeuwen broedden in het duingebied van Meijendel, niet ver weg van zijn toenmalige woonplaats Leidschendam. Samen met zijn broers was hij vaak in de natuur te vinden. Ingegeven via zijn ouders door samen te wandelen en te fietsen. Met zijn moeder, die een voorliefde voor wilde planten had, ging hij vaak op pad. De Amsterdamse Waterleidingduinen en Meijendel in Wassenaar zijn favoriet. Nog steeds bezoekt de nu 54-jarige Idde, vanuit zijn huidige woonplaats Den Haag, deze duingebieden maar al te graag.
Vogels kijken kan altijd en overal, en als je ze niet ziet, kan je ze vaak wel horen. Dat is wat Idde zo leuk vindt aan het kijken naar vogels. Hij bestudeert vooral het gedrag. “Als je goed observeert, krijg je steeds weer nieuwe inzichten,” is zijn conclusie. Zeker als je al langer naar vogels kijkt, vergaar je veel kennis. In zijn werk als freelance natuurjournalist schrijft hij vaak over vogels. “Je moet je eerst in het onderwerp verdiepen als je een stuk mag schrijven,” vertelt hij. “Dat heeft mijn kennis over vogels en de natuur zeker vergroot.”
Hoe ben je een natuurjournalist geworden?
“Tijdens mijn lerarenopleiding, Nederlands en Biologie, mocht ik mijn laatste stageperiode bij het natuurtijdschrift Grasduinen, de voorloper van Roots magazine, doen. Daar is het schrijven begonnen, en ik ben nooit meer gestopt,” vertelt hij lachend. Dat is ook typerend voor het karakter van Idde. Als hij een kans krijgt, pakt hij die en gaat hij ervoor. Net als zijn favoriete vogelsoort: de raaf. Een opportunistische, slimme en communicatief sterke vogel die toevalligerwijs in zijn geboortejaar 1969 opnieuw werd geïntroduceerd in Nederland.
Naast het schrijven van artikelen voor Roots schrijft Idde ook al meer dan 30 jaar voor Vogelbescherming Nederland, is hij eindredacteur voor Landschap Noord-Holland en heeft hij dus veel ervaring met het maken van natuurtijdschriften. Een logische keus, dat de uitgever van Vogelskijken Magazine Idde gevraagd heeft als hoofdredacteur van het nieuwe magazine.
Wat kan ik als lezer verwachten van Vogelskijken Magazine?
“Vogelskijken Magazine is een goede aanvulling op het platform vogelskijken.nl”, vertelt Idde. “Gemaakt voor en door vogelaars, met verdiepende artikelen geschreven door specialisten.”
Samen met beroepsvogelaar en vogelexcursieleider Martijn Bot heeft Idde de rubrieken en formats bedacht. Altijd met de vraag in het achterhoofd, ‘wat wil een vogelaar lezen?’ En hoe lang kunnen de artikelen zijn? Daarna zijn de beste auteurs gezocht, en gevonden, voor de rubrieken en artikelen en heeft het magazine vorm gekregen.
“Ik denk zeker dat er markt is voor een gedrukt tijdschrift voor vogelaars en vogelliefhebbers. De interesse in vogels is gegroeid de afgelopen jaren.”
Het 100 bladzijden tellende vogelmagazine staat vol met interessante rubrieken. Aangevuld met mooie foto’s is het een heerlijk tijdschrift voor iedere vogelliefhebber. Op de vraag of Idde nog een rubriek mist in het magazine vertelt hij lachend “ik heb mijn ei goed kunnen leggen bij het bedenken van de formats. Veel van mijn ideeën staan in het tijdschrift”.
Een erg leuke positieve rubriek is ‘In de Lift’. In deze rubriek wordt een soort beschreven waarmee het goed gaat in Nederland. Daarnaast zijn er rubrieken met interessante wetenschappelijke artikelen, vertelt een vogelaar zijn of haar verhaal, staat er een interview in met iemand die een bijzonder vogelmoment heeft meegemaakt en leer je dwaalgasten herkennen. Uiteraard ontbreekt de column niet, deze wordt geschreven door Koos Dijksterhuis, bekend van zijn Natuurdagboek in Trouw.
In het magazine staan artikelen die geschikt zijn voor de beginnende vogelaar en zeker ook artikelen die voor een gevorderde vogelaar een verrijking kunnen zijn. Zo staat er in het eerste magazine, in de rubriek fenologie, een verdiepend artikel over het herkennen van witstuitige kiekendieven
Fotorubrieken ontbreken zeker niet in Vogelskijken Magazine. Zo is er de rubriek ‘Beste foto van’ en ‘Lucky shot’, waarbij een soort is gefotografeerd die de fotograaf zeker niet verwachtte. Naast interessante inhoudelijke artikelen is het dus ook een tijdschrift om lekker in te bladeren en foto’s te bekijken.
Het magazine wordt zes keer per jaar toegestuurd aan abonnementhouders. Op mijn vraag of Idde nog plannen en uitdagingen voor de toekomst heeft, zegt hij lachend: “In twee maanden tijd, een goed inhoudelijk magazine maken met een kleine kernredactie, is uitdagend genoeg. Zeker met de vakantieperiode op komst.”
Maar ook tijdens de vakantie blijft een vogelaarshart kloppen. Zo wordt Idde helemaal blij als hij op de ‘route du soleil’ de eerste rode wouwen ziet vliegen. En als hij tijdens het fietsen in de bergen getrakteerd wordt op een waterspreeuw of een notenkraker. “Dan voel je de vermoeidheid in je benen even niet meer, maar kom je wel iets later op de top dan je fietsmaten.”
Waarover gaat je laatste artikel?
“Dat is een artikel in de rubriek ‘vogelwerkgroepen’ voor het magazine. In nummer 2 belichten we het werk van vrijwilligers van een steenuilenwerkgroep en het nuttige werk wat ze doen. Naast alle bezigheden voor Vogelskijken Magazine zit Idde in de denktank die het bestuur adviseert over de toekomst van de Haagse Vogelbescherming en telt hij al twaalf jaar de stadsvogels voor het Meetnet Urbane Soorten van SOVON. Idde is met recht een vogelaar die er geen genoeg van kan krijgen. Informatie vergaren en doorgeven aan iedereen met interesse in vogels en natuur.
Benieuwd naar de artikelen van Idde en de rest van het Vogelskijken magazine? Neem een abonnement op het Vogelskijken magazine
4 reacties
Idde,
duidelijk; en mooie uitleg.
goed gedaan
Carmen
Dankjewel Carmen Tryssesoone. Het is ook erg leuk dat Idde zijn passie voor vogels kijken in zijn werk geïntrigeerd heeft. Helemaal als hoofredacteur van het vogelskijken magazine. Het was gaaf om hem te interviewen!
Groetjes, Annemieke
Prachtig artikel
Dankjewel Ellen Vreugdenhil voor jouw compliment. Het was leuk om te doen, op naar de volgende…die verschijnt rond de 20e april 🙂
Groetjes, Annemieke