Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 16 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 16 april: Regenwulpen trekken half april in groepen door ons land heen om te broeden in bijvoorbeeld Scandinavië of IJsland
Regenwulpen trekken half april in groepen door ons land heen om te broeden in bijvoorbeeld Scandinavië of IJsland Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Halverwege april zitten we midden in het voorjaar, maar wie vandaag naar buiten kijkt zal daar toch weinig gevoel bij hebben. Een dominante westenwind kleurt het weerbeeld momenteel en ook qua vogels is dat merkbaar. Toch kan deze wind komende week een aantal specifieke soorten door ons land doen trekken.

Wat vliegt er?

  • Een aanzienlijk deel van onze zomergasten is afgelopen week ons land binnengetrokken. Waar je een aantal weken geleden bij rietvelden alleen maar cetti’s zangers hoorde, zingen de vers aangekomen rietzangers, snorren, blauwborsten en de eerste kleine karekieten de longen uit hun lijf. Ook bos- en struweelsoorten laten hun zang weer horen. Zwartkoppen zijn vrijwel allemaal aangekomen, en de eerste braamsluipers en grasmussen stromen ook binnen.
  • In de grotere loofbossen van ons land zijn bonte vliegenvangers weer gearriveerd en ook de eerste fluiters zijn waargenomen.
  • Door de weersomstandigheden was er niet veel zichtbare dagtrek van bijvoorbeeld roofvogels en zangvogels. Zo zijn er boven de telposten nog vrijwel geen grote aantallen graspiepers en zwaluwen gezien.
  • De eerste groepjes regenwulpen en groenpoot– en zwarte ruiters kwamen afgelopen week door ons land heen. Zo ook over de telpost bij de Eemshaven GR waar een leuk aantal regenwulpen ons land alweer verlieten.
Vogeltrekjournaal 16 april: Snorren zijn rietvogels met een vrij bizar geluid. Zonder voorkennis verwar je hun lange aanhoudende triller gemakkelijk met insect.
Snorren zijn rietvogels met een vrij bizar geluid. Zonder voorkennis verwar je hun lange aanhoudende triller gemakkelijk met insect. Fotograaf: Gejo Wassink

Opmerkelijke waarnemingen

  • Het is altijd een mooi moment om de eerste gierzwaluw van het jaar over te zien vliegen, maar het is helemaal bizar als die gierzwaluw dan het zeldzame broertje blijkt te zijn. Bij het Markiezaat NB gebeurde dit toen een gefotografeerde gierzwaluw een heuse vale gierzwaluw bleek te zijn! Dit betreft het eerste voorjaarsgeval van deze soort in Nederland. Maak van je eerste gierzwaluw dit jaar dus maar een goede foto!
  • Nachttellingen zijn een interessante manier om de voor ons onzichtbare trek iets zichtbaarder te maken. Door middel van een geluidsrecorder die de hele nacht opneemt kunnen de overtrekkende vogelgeluiden op een later tijdstip worden gefilterd en gedetermineerd. Dit levert vaak soorten op die overdag nooit op trek worden waargenomen, zoals bijvoorbeeld porseleinhoen. Nachttelpost Arnhem-zuid GE had drie nachten op rij een overvliegend porseleinhoen op de opname staan, wat wel een indicatie is voor hoeveel individuen van deze soort ongezien aan ons land voorbij trekken.
Vogeltrekjournaal 16 april: Porseleinhoenen hebben een verborgen levensstijl, zeker wanneer ze hun zwepende zang niet laten horen.
Porseleinhoenen hebben een verborgen levensstijl, zeker wanneer ze hun zwepende zang niet laten horen. Fotograaf: Thijs Glastra

Wat komt eraan?

  • Om meer zichtbare dagtrek te krijgen komt er de komende weken hopelijk wat zuidoosten wind. Met deze wind concentreren grotere aantallen trekvogels zich langs onze kust waardoor toptelposten als die bij Breskens ZL vaak enorm veel trekvogels langs zien vliegen. Maar ook met de huidige Noordwestenwind zullen er genoeg vogels langstrekken.
  • Dwergmeeuwen trekken voornamelijk over zee richting het noorden, maar enkele groepjes maken deze tocht over land. Een wind uit westelijke richting zal meer groepjes het binnenland in blazen en dat geeft vogelaars uit het binnenland een betere kans op het zien van een groepje van deze parels. Komende week is normaal gesproken dé week voor dwergmeeuwentrek door ons land.
  • Trek van steltlopers zal komende week enorm toenemen, waaronder de eerder genoemde regenwulpen en zwarte- en groenpootruiters. Bosruiters zullen zich bij deze mix voegen en oeverlopers en witgatten stromen komende dagen eveneens door ons land heen.
  • Ook sterns zullen zich niet laten afschrikken door een wat stevigere wind. Vrijwel elke Nederlandse sternsoort valt komende week te verwachten. Tussen hoge aantallen visdieven zullen noordse sterns meekomen en langs de kust trekken grote sterns en dwergsterns richting hun broedplekken. In het binnenland zullen reuzensterns zich af en toe laten zien en de eerste zwarte sterns met misschien wel een zeldzame witwangstern zitten eraan te komen.
Vogeltrekjournaal 16 april: Half april betekend tijd voor sterns. Grote sterns bezetten momenteel weer de kolonies die enkele jaren geleden zwaar getroffen zijn door de vogelgriep.
Half april betekend tijd voor sterns. Grote sterns bezetten momenteel weer de kolonies die enkele jaren geleden zwaar getroffen zijn door de vogelgriep. Fotograaf: Bert Ooms

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: