Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Auteurs

Maak kennis met de auteurs van Vogelskijken.nl

Annemieke Spoelman
Annemieke Spoelman (1970) een buitenmens en levensgenieter. Haar levenslange natuur/vogelfascinatie is er met de paplepel ingegoten. Ze is dan ook erg blij met haar werk als natuurgids voor Goldcrest Nature Tours. Hierdoor kan ze andere mensen vertellen en laten zien hoe gaaf én bijzonder alle vogels zijn, elke dag weer! Gewapend met kijker en vogelboek reist ze met partner Chris de Nooijer, en hun gasten door Nederland en Europa. Meer informatie hierover vind je op www.goldcrestnaturetours.nl
Bart Gouman
Voor Bart (1993) begon het vogelen toen hij 4 jaar oud was en op pad ging met zijn oom. De passie ontwikkelde zich en op de middelbare school organiseerde hij samen met andere vogelliefhebbers excursies voor medeleerlingen. Tegenwoordig zet hij zich in voor Sovon en doet hij broedvogeltellingen. Hij is dagelijks te vinden in de bossen rondom Amersfoort en Soest samen met zijn hond en verrekijker.
Bouke ten Cate
Met vogels kijken was Bouke er al vroeg bij. Toen hij ongeveer acht jaar oud was maakte zijn passie voor dinosaurussen langzaamaan plaats voor een passie voor vogels, en die is blijven hangen tot op de dag van vandaag. Vanuit deze passie werd hij winkelmedewerker en excursieleider bij Vogelbescherming Nederland, ging Sovon-tellingen doen en legde zich toe op vogelfotografie. Vanuit het vogelen is de fascinatie uitgebreid naar andere aspecten van de natuur en in 2019 heeft hij de opleiding Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein afgerond. Sinds 2011 is hij ook als schrijver actief bij Crossbill Guides.
Caroline Walta
Caroline (1971) keek al naar vogels in de wieg. Als kind struinde ze met haar verrekijker door de Haagse wijken. Ze slaat regelmatig haar vleugels uit om te helpen bij grenzeloze vogelbeschermingsprojecten. Zo woonde ze tussen wadvogels, verpleegde ze pinguïns en trainde ze papegaaien. Maar altijd keert ze terug naar haar nest, waar ze zich inzet voor het wapen van Den Haag: de ooievaar. Met haar persoonlijke excursies laat ze je ervaren dat de wereld één groot vogelparadijs is.
Chris van Rijswijk
Rotterdammer, ochtendmens, fietser, vogelaar, vogelfotograaf en verhalenverteller. De koning van de laagland-rietgorilla’s en de keizer van de barmsijzen. Je vindt me in het Rottemerengebied. Mijn ‘zijn’ doorgrond je op https://www.birdshooting.nl/.
Christien ter Haar
Christien (1988) is naast haar werk in de kinderopvang zoveel mogelijk bezig met vogels. Het vogelen kreeg zij al vroeg mee van haar ouders en inmiddels weet zij met haar enthousiasme ook anderen aan te steken. Op vrijdagen is Christien als vrijwilliger in de winkel van de Vogelbescherming in Zeist te vinden.
Christophe Reijman
Christophe Reijman (1981) is docent tekenen, natuurgids en voorzitter van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. Hij schrijft sinds 2024 voor Vogelskijken.nl.
Corné Koopmans
Corné Koopmans (31-03-2002) was altijd al buiten te vinden. Opgegroeid op de boerderij ontstond zijn voorliefde voor akker- en weidevogels. Naast de passie om alles op naam te brengen en te bekijken wat er allemaal voorkwam in de omgeving, kwam de fotografie. Dat groeide voor Corné uit tot de nummer 1 tijdsbesteding en hier groeide hij verder in door. Nu is Corné een freelancer als natuurgids, ecoloog en natuurfotograaf.
Corstiaan Beeke
Corstiaan Beeke (1979) is een bevlogen vogelaar uit Serooskerke (Zeeland). Hij werd op z‘n 15e door een vriend met het vogelkijkvirus geïnfecteerd. Op Walcheren en op Telpost Breskens leerde hij in de beginjaren de ‘tricks and skills’ van het vogels determineren van meer ervaren mensen. Rond 2006 kwam daar met het fotograferen van vogels een extra dimensie bij, al blijft hij meer vogelaar dan fotograaf. Met enkele prachtige natuurgebieden op Walcheren en elders in Zeeland en beroemde trektelposten voor voorjaarstrek (Breskens), landtrek in het najaar (De Nolledijk, Vlissingen) en zeetrek (Westkapelle) hoeft hij niet persé de provincie uit. Corstiaan vindt het leuk om maandelijks regionale waarnemingenoverzichten te maken, werkte als fotoredacteur mee bij de totstandkoming van aan de Avifauna Zeelandica en leidt met enige regelmaat excursies in Zeeland.
Daan Schoonhoven
Wat is er leuker dan kijken naar vogels? Je bent buiten en al je zintuigen staan aan. Daan krijgt er nooit genoeg van en heeft een drive anderen hier enthousiast voor te maken. Met als resultaat tal van websites, boeken en andere uitgaven over vogels, natuur en fotografie. Daan is initiatiefnemer van vogelskijken.nl. Door anderen te enthousiasmeren wil hij het draagvlak voor natuurbescherming vergroten.
Debby Doodeman
Debby Doodeman is oprichter van Fogol en heeft als doel iedereen te laten zien hoe leuk vogels zijn. Ze organiseert excursies en evenementen zoals de Nationale Vogelweek en vogelvaartochten in het IJsselmeergebied. Schrijver van het boek Vogelaars (nooit) uitgevogeld. Debby is redacteur bij Vogelskijken.nl.
Dick de Vos
Dick de Vos (1958) is tamelijk laat gaan vogelen en heeft zichzelf daardoor veel moeten leren. Met name heeft hij zich gestort op vogelgeluiden. Hij ontwikkelde een systeem om vogels via hun zang te determineren. Hierop zijn de boeken Wat zingt daar en de Veldgids Vogelzang gebaseerd. De geluiden in deze boeken staan in de app BirdSounds Europe. Overige boeken van zijn hand zijn onder andere het Vogeldoeboek, Ode aan de Nachtegaal en de Veldgids Vogeltrek (met Sam Gobin). Dick geeft regelmatig lezingen en excursies. Voor BirdingBreaks leidt hij vogelreizen in binnen- en buitenland.
Dick Jonkers
Van jongs af aan houdt Dick Jonkers (1940) zich bezig met vogels. Tot zijn pensionering was hij als ornitholoog/ecoloog werkzaam bij Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte in Wageningen, nu WUR. Hij is actief bij de Vogelwerkgroep het Gooi e.o. als coördinator van het oeverzwaluwenonderzoek, teller, inventarisator, ringer en redacteur van De Korhaan. Daarnaast fungeert hij als redactielid van de cultuur/- natuurhistorische Vereniging Vrienden van 't Gooi. Tot de verdwijning van het Vogeljaar maakte hij vele decennia deel uit van de redactie. Regelmatig verschijnen er publicaties van hem. Hij vindt het belangrijk om kennis over te dragen en samen te werken met anderen.
Frank Neijts
Hans Diepstraten
Hans(69) is altijd al in vogels geïnteresseerd geweest. Zijn vroegste herinnering gaat terug naar de tijd dat hij als klein jongetje de kuifleeuweriken nog in groepen op straat op de paardenmest zag foerageren. En met de Biesbosch om de hoek is hij daar vaak te vinden om te inventariseren. Van BMP-, watervogel- en slaapplaatstellingen kan hij intens genieten. De weidevogelbescherming in zijn woonplaats Oosterhout is speciaal voor hem, de achteruitgang van deze prachtvogels gaat hem aan het hart. Veel van zijn ervaringen en verwonderingen kun je teruglezen in zijn blog, vogelsindeoranjepolder.blogspot.com
Hans Overduin
Hans Overduin (1970) is het liefst elke dag buiten en kijkt al decennia lang naar vogels. Daarnaast fotografeert hij ze op een uitzonderlijke manier. Als gids begeleidt hij voornamelijk buitenlanders op (door)reis in Nederland die een dagje willen vogelen e/o fotograferen. Hans is co-auteur van het 'Handboek Vogelfotografie' en 'The World Exposed'. Hij vindt het leuk om zijn enthousiasme voor vogels, soms met een knipoog, hier met jou te delen. Meer van Hans' hand is te zien op www.hansoverduin.nl.
Harvey van Diek
Harvey van Diek (1969) is geboren en opgegroeid in Westervoort en woont tegenwoordig in Kekerdom (beide Gelderland). Al op jonge leeftijd boeide de natuur hem en werden vogels zijn grote passie. Via de lerarenopleiding Nederlands en Biologie/Natuur- en Milieueducatie kwam Harvey in aanraking met de professionele vogelwereld. Sinds 2000 is hij werkzaam bij Sovon Vogelonderzoek Nederland als medewerker communicatie en fotoredacteur. Tussen 2012-2018 was hij een van de coördinatoren van de Vogelatlas van Nederland. Naast vogelaar is Harvey sinds begin jaren '90 natuurfotograaf. Vanaf 2018 is hij ook reisleider voor BirdingBreaks.
Henk Meeuwsen
Op zijn zestiende werd Henk verleid door een zingende zanglijster en sindsdien is hij Vogelaar, met een bijzondere interesse voor vogelzang. Sinds 1998 maakt hij geluidsopnamen in de natuur en in het jaar 2000 heeft hij Meeuwsen Natuurgeluiden opgericht. Hij heeft opnames gemaakt voor cd-producties in eigen beheer, maar ook voor bioscoopfilms als De Nieuwe Wildernis, Wild op de Veluwe, Silence of the Tides, Onze Natuur (BE) en Wolf. Daarnaast is Henk de samensteller van de hoog gewaardeerde app BirdSounds Europe. Henk heeft een column in het Vogelmagazine van Roots en is vaste gast in de Roots podcast Notenkrakers. Zo nu en dan is hij te horen in het radioprogramma Vroege Vogels van BNNVARA.
Hugo Wieleman
Hugo Wieleman (2001) is een fanatieke vogelaar uit Almere. Met de Oostvaardersplassen om de hoek kwam hij sinds jongs af aan makkelijk in aanraking met de natuur, waarin voornamelijk vogels hem snel fascineerde. De NJN bracht Hugo in contact met natuurgeïnteresseerde leeftijdsgenoten waar hij graag mee vogelt. Sinds kort is hij werkzaam bij Sovon, waarbij de focus ligt op het contact met vrijwilligers en het opleiden van tellers. Het overbrengen van informatie over vogels is iets waar hij veel plezier uithaalt en hij graag ook toepast als het gaat over vogeltrek!
Jerker Spits
Jerker Spits (1977) kijkt vogels vanaf zijn twaalfde. Hij is schrijver bij Uitgeverij Van Oorschot. Hij publiceerde de boeken Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in vijftien fenomenen en Jacht op de barnsteenkamer. In 2024 verschijnt zijn boek over het bos. Jerker schreef voor onder meer De Groene Amsterdammer en Trouw. Hij is een groot natuurliefhebber, lid van de ledenraad van Vogelbescherming en vrijwilliger bij SOVON.
Jeroen Willems
Jeroen Willems is geboren in Helmond en voor zijn studie verhuisd naar het Gelderse Velp. Na het afronden van zijn studie is hij in deze regio blijven plakken. Hij houdt zich voornamelijk bezig met sprinkhanen, planten en natuurlijk vogels. Vogelen doet hij het liefst in het werkgebied van Vogelwerkgroep Arnhem en omstreken. Sinds 2020 voert hij ook een broedvogelmonitoring uit in het gebied 'Velperwaarden'.
Joris Buis
Joris Buis werkt als projectleider bij IVN Natuureducatie. Daar werkt hij aan het 'youth proof' maken van het aanbod en betrekt jongeren en jongvolwassenen bij de natuur (zie ook https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/jong-ivn). Daarvoor werkt hij bijna 10 jaar als docent bij de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde daar verschillende cursussen en ander onderwijs, waaronder vakken over massa-extinctie, het antropoceen en over stadsnatuur. In zijn vrije tijd is Joris enthousiast vogelaar. Geregeld gidst hij voor IVN, Dagje in de Natuur en voor Local Nature Guide.
Jorrit Vlot
Al van jongs af aan is Jorrit aan het vogelen. De liefde voor vogels is begonnen in de Biesbosch, maar inmiddels is hij vooral veel op de Veluwe te vinden. In het najaar tijdens de vogeltrek staan er altijd heel wat weekendjes waddeneilanden op de planning. In het dagelijks leven probeert hij als biologieleraar jonge pubers enthousiast te maken voor de natuur.
Lennart Verheuvel
Lennart Verheuvel (1995) haalt veel plezier uit het fotograferen van dieren in de natuur. In Nederland ligt zijn focus voornamelijk op vogels. Bij het vogels kijken heeft het zien van de vogel altijd prioriteit, maar als het even kan probeert hij er ook een foto van te maken. In het buitenland gaat hij ook op zoek naar bijzondere zoogdieren met een speciale focus op katachtigen. Meer van Lennarts foto's is te vinden op https://naturebylennart.com/nl/.
Marc den Hollander
Marc den Hollander (1999) is geboren en opgegroeid in Vlissingen (Zeeland) en woont sinds enkele jaren in Velp (Gelderland). Daar studeert hij bos- en natuurbeheer op Van Hall Larenstein. Van jongs af aan ontstond de passie voor het kijken naar vogels bij Marc. Later kwamen daar ook andere soortgroepen bij. Vanuit deze passie ging hij Sovon-tellingen doen maar ook telwerk voor andere natuur-kennisorganisaties en sinds kort is hij ook bezig met fotografie.
Marc Dijksterhuis
Sinds een jaar of 10 kijkt Marc intensief naar vogels. Met name de vogeltrek spreekt hem erg aan. Elk jaar verloopt weer anders en hij krijgt nooit genoeg van het echte oktobergevoel. Marc vind het leuk om zijn opgedane kennis te delen en schrijf hiervoor regelmatig artikelen op vogelskijken.nl
Marc Plomp
Marc Plomp is vogelaar/vogelfilmer en groot optiekliefhebber/specialist. Deze combinatie heeft hem 15 jaar geleden het Vogelinformatiecentrum op Texel gebracht. Net als in het centrum op Texel geeft hij ook graag voorlichting over verrekijkers en telescopen op vogelskijken.nl. Meer weten? In het Vogelinformatiecentrum staat hij altijd voor je klaar!
Martijn Bot
Vogels kijken is voor Martijn altijd een deel van zijn leven geweest. Vanaf dat hij kon praten tot aan vandaag de dag is hij altijd buiten te vinden geweest. Na 20 jaar MBO-onderwijs is hij sinds kort in de zeer gelukkige omstandigheid dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. Met zijn vogelexcursiebedrijf, Birdingholland.nl, kan hij zijn passie voor natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder met anderen delen. Zoals hij zelf zegt: dagexcursies, meerdaagse vogeltrips, zeevogeltochten en af en toe een column schrijven: er zijn slechtere manieren om je dagen mee te vullen, als je het mij vraagt!
Olaf Klaassen
Vogels kijken begon voor Olaf Klaassen in zijn vroege jeugd met een schommelende blauwe kiekendief boven de duinen van Ameland. Sindsdien heeft hij zich bekwaamd in de herkenning van vogels en hun relatie tot het landschap. Olaf zet deze kennis in voor inventarisaties en onderzoek. Hij werkt als redacteur voor vaktijdschriften en heeft een eigen bedrijf voor vogelexcursies, KiekenmetOlaf.nl waarin hij zijn kennis en enthousiasme deelt als gids.
Pim Rijk
Pim (2000) kijkt in zijn vrije tijd het liefst naar vogels. Dit doet hij al sinds zijn elfde toen hij er door zijn neef voor het eerst mee in aanraking kwam. Sindsdien gaat hij vaak mee met de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) op vogelkamp en is anders met zijn vrienden in het veld te vinden. Het zoeken naar zeldzame vogels is zijn voornaamste bezigheid. Het nauwlettend in de gaten houden van wat er om hem heen gezien wordt en waar de kansen liggen, probeert hij over de brengen in het schrijven van de wekelijkse Vogelradar.
René de Waal
René is geboren in december 1952. Hij is sinds twee jaar woonachtig in Noordwolde (Fr.), daarvoor in Amersfoort. Van jongs af aan was René gefascineerd door de natuur, en zwierf hij door de polders en bossen rondom Amersfoort. Ook haalde hij wekelijks natuurboeken bij de bibliotheek om zijn kennis te verrijken. Toen hij twaalf jaar was, werd hij lid van de plaatselijke afdeling van de NJN, waarmee hij elke zaterdag en zondag op excursie ging en in de vakanties op kamp overal in Nederland. In zijn werkzame leven was hij leraar op basisscholen in Amersfoort. René was jarenlang actief in de Vogelwacht Utrecht, als coördinator van de afdeling Amersfoort en in de redactie van het verenigingsblad 'De Kruisbek'. Hij houdt vogellezingen, geeft vogelherkenningscursussen, en schrijft bij tijd en wijle artikelen in de Kruisbek van de Vogelwacht.
Rens Keijsers
Rens Keijsers (1999) heeft zijn passie voor vogels helemaal zelf ontwikkeld. Door de IVN in Den Bosch kreeg hij steeds meer interesse voor natuur. Vanaf zijn 12de is hij meegegaan naar kampjes van de NJN, waarbij hij steeds meer naar vogels ging kijken. Nu is hij een fanatieke vogelaar en trekteller in de woonplaats van zijn ouders, Den Bosch, maar ook in Wageningen waar hij Bos en Natuurbeheer studeert. Daarnaast gaat hij graag vogels kijken met vrienden uit heel Nederland die hij door de hobby heeft leren kennen. Recente reizen naar Israel, Bulgarije, Oman en Panama hebben de hobby alleen maar aangewakkerd!
Rodny Stolk
Rodny Stolk (25-06-2001) is een vogelaar woonachtig op het prachtige Texel. Door de NJN en zijn Texelse vogelvrienden van de middelbare school zijn vogels bij Rodny niet meer weg te denken. Als medewerker van het Vogelinformatiecentrum op Texel is de jonge Texelaar veel in contact met vogels en vogelaars. Hij adviseert daar over de juiste verrekijker of telescoop voor ieders manier van vogels kijken. Volgens Rodny is de beste verrekijker persoonlijk en voor iedereen anders. Zelf testen in een mooie vogelomgeving is daarbij van uiterst belang. Daarnaast schreef hij mee aan twee vogelgidsen en is hij verantwoordelijk voor de gratis te downloaden VogelApp - Vogels van Nederland en België. Hij verwelkomt je graag in het Vogelinformatiecentrum voor een kop koffie, het laatste Texelse vogelnieuws of advies over de juiste verrekijker of telescoop voor uw gebruik.
Ruud Overdijk
Ruud (1954) is na een studie aan de TU Delft vele jaren actief geweest als wetenschapsjournalist. Daarbij schreef hij over allerlei onderwerpen die met wetenschap en techniek te maken hadden. Na een verhuizing naar Hilversum was hij ook steeds meer in de natuur te vinden, maar een echte klik met vogelskijken ontstond pas toen een vriend hem op een gele kwikstaart wees. De behoefte om vogels te kunnen herkennen leidde hem naar een cursus Vogelherkennnig van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken. Na vele excursies en lezingenavonden werd hij eindredacteur voor het blad De Korhaan en tegenwoordig ook eindredacteur van Vogelskijken.nl
Sam Gobin
Sam Gobin (1965) is grafisch ontwerper van o.a. natuurboeken. Als sinds zijn jeugd is hij een enthousiast vogelaar en heeft speciale interesse in vogelgeluiden en vogeltrek. Sam begeleidt ook vogelreizen in binnen- en buitenland. Hij is auteur van Vogeltrek (2019) en Vogeltrek in beeld (2023) beide uitgegeven bij KNNV Uitgeverij.
Sven Valkenburg
Thijs Glastra
Thijs Glastra (17-09-1998) doet niks liever dan vogels kijken en vogels fotograferen! Met twee biologen als ouders kwam hij al van kinds af aan in aanraking met de natuur. Vogels kijken doet hij dus eigenlijk al zijn hele leven en sinds 2011 is de fotografie daar bij gekomen. Thijs studeert Bos- en Natuurbeheer in Wageningen en is veel in het veld te vinden. Zelf op zoek naar zeldzaamheden, zeldzame soorten twitchen of genieten van de alledaagse soorten tijdens het fotograferen; zo lang hij maar buiten is!
Thomas Los
Thomas Los (2002) is sinds zijn 13e fanatiek bezig met alles rondom vogels en vogels kijken. Aangestoken door zijn vader keek hij de eerste jaren vooral naar vogels tijdens fietsrondjes door de regio IJsselmonde, waar hij al snel optrok met andere jonge vogelaars uit de regio. In de loop van de tijd zijn er steeds meer vogelactiviteiten bijgekomen, zoals het meegaan met kampen van de NJN, Broedvogeltellingen voor Sovon, vogelweekenden op de Waddeneilanden en buitenlandse vogelreizen naar onder andere Oman, Georgië, en verschillende Europese landen. Het zoeken naar zeldzame soorten is zijn favoriete bezigheid, en via de wekelijkse vogelradar probeert hij het laatste nieuws over de zeldzaamheden in Nederland door te geven.
Thomas Wakker
Tijmen Majoor
Tijmen Majoor (2003) is een fanatieke vogelaar die altijd en overal zijn verrekijker en camera bij zich heeft. Zijn vogelreizen kunnen niet avontuurlijk genoeg zijn en de verhalen en foto's die hij tijdens deze avonturen maakt, deelt hij maar al te graag op zijn socials. Een belangrijk onderdeel van zijn fascinatie voor vogels is ringonderzoek met als doel informatie en belang overbrengen aan anderen.
Tim Langerak
Tim Schipper
Vincent van der Spek
Vincent kijkt al vanaf zijn vijfde naar vogels. Zijn fascinatie voor vogeldeterminatie, hun diversiteit en verspreiding bracht hem naar alle continenten. Hij is gefascineerd door vogeltrek. Vincent publiceerde tientallen artikelen in vaktijdschriften in binnen en buitenland. Hij werkt als ecoloog, vogelgids en auteur.
Willem Bosma
Willem Bosma (1989) woont in Groningen en heeft van jongs af aan interesse en liefde voor vogels. De ontmoeting met een torenvalk op tienjarige leeftijd is hem altijd bijgebleven. Na deze ontmoeting hadden roofvogels hem in de greep. Tijdens zijn studie bos- en natuurbeheer in 2006/2007 ging hij zich verdiepen in de leefwijze, ecologie en herkenning van vogels, en een aantal jaren begin hij met twitchen, het bewust opzoeken van een zeldzame soort. Vanaf 2011/2012 ging hij schrijven over vogels om zijn passie te delen met anderen. Willem brengt mensen graag in verbinding met moeder natuur.