Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 23 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 23 april: Oeverlopers duiken nu overal op en trekken in grote aantallen door ons land.
Oeverlopers duiken nu overal op en trekken in grote aantallen door ons land. Fotograaf: Vincent Vuik

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Waar veel zangvogels door de zuidenwind begin april gemiddeld een week eerder aankwamen dan normaal, zorgt de kou en noordenwind nu juist voor een vertraging in trek. Maar gelukkig gaat het komend weekend helemaal los met eindelijk weer de zo gehoopte zuidoostenwind!

Wat vliegt er?

  • De laatste week van april is aangebroken en dat betekent dat de vogeltrek nu op zijn hoogtepunt is. Zwaluwen stromen nu ons land binnen en met het slechte weer van de afgelopen week werden er veel grote gemixte groepen gezien van vooral boerenzwaluw en oeverzwaluw. Met name boven waterplassen, waar ze proberen om toch nog wat insecten te vangen. Huiszwaluwen komen meestal iets later maar ook die beginnen nu mondjesmaat aan te komen.
  • Half april tot eind mei is ook de tijd voor de doortrek van veel steltlopers. Afgelopen week werden er veel groepen rosse gruttos gezien langs de kust, met bijvoorbeeld leuke aantallen bij IJmuiden. Door de noordwestenwind werden er zelfs wat vogels in het binnenland te zien, waar ze normaal erg zeldzaam zijn.
  • Ook sterns werden door de harde wind het binnenland ingeblazen, waardoor er op veel plekken noordse sterns werden gezien. Voor veel trektellers in het binnenland een soort om erg blij van te worden.
Vogeltrekjournaal 23 april: Rose grutto in winterkleed, met op de achtergrond enkele vogels in zomerkleed.
Rose grutto in winterkleed, met op de achtergrond enkele vogels in zomerkleed. Fotograaf: Bert Ooms

Opmerkelijke waarnemingen

  • Op een aantal telposten werden afgelopen week Reuzensterns gezien en bij Ridderkerk hadden ze er zelfs vijf op een dag. Deze schaarse soort trekt in kleine aantallen door naar de broedgebieden in Scandinavië en blijft op veel telposten altijd een erg leuke soort.
  • Een andere vel geho(o)pte soort is de hop. Deze soort lijkt elk jaar algemener te worden en we hebben inmiddels zelfs een paar broedpaartjes, maar wat ons betreft hebben we nooit genoeg van deze mooie soort!
Vogeltrekjournaal 23 april: Hoppen worden nu al op veel plekken gevonden.
Hoppen worden nu al op veel plekken gevonden. Fotograaf: Frank Kremer

Wat komt eraan?

  • Wat komt er nu niet aan is eerder de vraag? Eind april is bijna alles te verwachten. Zo zullen deze week waarschijnlijk de eerste grauwe kiekendief en wespendief worden gezien. Andere roofvogels die nu nog volop doortrekken, zoals visarend en bruine kiekendief, zullen met de voorspelde oostenwind veel voorbij komen.
  • De piek van de steltlopertrek valt in de komende twee weken, met bijvoorbeeld bosruiters en oeverlopers die ineens overal opduiken. Aan de kust komen zilverplevieren en kanoeten nu het waddengebied binnen om daar op te vetten voor het laatste deel van hun reis.
  • Heb je geen zin om koningsdag te vieren en ga je liever vogels kijken? Ga dan komende zaterdag in alle vroegte richting telpost Breskens in Zeeuw-Vlaanderen. Deze telpost is met zuidoostenwind (die we zaterdag na een paar weken westenwind eindelijk weer krijgen) de beste plek in Nederland om de spectaculaire voorjaarstrek van dichtbij mee te maken. Zie voor een indicatie bijvoorbeeld deze en deze telling van afgelopen jaren. Tot op de telpost!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: