Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 2 april

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal: Man Beflijster, een soort waar elke trekteller elk jaar weer rijkhalzend naar uitkijkt!
Man Beflijster, een soort waar elke trekteller elk jaar weer rijkhalzend naar uitkijkt! Fotograaf: Luc Meert

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? April is aangebroken en dat is voor veel trektellers de voorjaarsmaand waarin het moet gebeuren. De diversiteit en aantallen nemen met de dag toe.

Wat vliegt er?

  • Waar maart vooral in het teken staat van wintergasten die vertrekken en korte afstand trekkers die terugkeren, is april de maand waarin vrijwel alle Afrika-gangers terugkomen. Bruine Kiekendieven overwinteren deels in Nederland, maar er trekt ook zeker een groot deel naar Afrika. Die vogels beginnen nu terug te komen en dat is mooi te zien op dit grafiekje.
  • Daarnaast is begin april de tijd waarin van veel schaarse doortrekkers de eerste vogels worden gezien. Denk dan bijvoorbeeld aan Reuzenstern, Visarend, Zwarte Wouw, Beflijster en Kleine Strandloper.
Vogeltrekjournaal: Sprinkhaanzanger, een soort die normaal pas in April terugkomt. De zang kan wat lijken op die van een Snor maar is een stuk hoger.
Sprinkhaanzanger, een soort die normaal pas in April terugkomt. De zang kan wat lijken op die van een Snor maar is een stuk hoger. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Opmerkelijke waarnemingen

  • Met de zuidelijke windstroming van de laatste week komen veel soorten net wat eerder dan normaal. Zo zat er bijvoorbeeld de vroegste Sprinkhaanzanger ooit in NH. Ook van Bonte Vliegenvanger was er een waarneming op de 27ste, gedeeld vroegste ooit.
  • Steppekiekendieven worden nu al gemiddeld meer gezien dan normaal. Waar meestal de eerste vogels pas in april doortrekken, zijn er nu al enkele handen vol met waarnemingen. Vooral de vogel in Wageningen GL trok veel bekijks.
Vogeltrekjournaal: De WItgat, een soort met een typische roep, waardoor hij op telposten vaak wordt opgemerkt.
De WItgat, een soort met een typische roep, waardoor hij op telposten vaak wordt opgemerkt. Fotograaf: Jurgen Maassen

Wat komt er aan?

  • Wat komt er niet aan kunnen we beter beschrijven, want eigenlijk komt er zoveel aan dat het niet op te noemen is. Toch zijn er een paar soortjes die juist de komende twee weken specifiek doortrekken.
  • Witgat is een van de weinige steltlopers die al bijna zijn doortrekpiek beleeft. Waar veel andere steltlopers pas vanaf half april te verwachten zijn, zijn de meeste witgatjes dan alweer in het noorden.
  • Als er nog ganzen en eenden over zijn, is dit de tijd dat ze gaan vertrekken. Vooral Smienten zullen nu met meewind de lucht in gaan.
  • Ga vooral een keer langs op een telpost bij jou in de buurt. Naast dat het erg leerzaam is, zijn sommige soorten ook erg lastig te zien buiten telposten. Zie hier een kaart voor een overzicht van alle posten in Nederland.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: