Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 19 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 19 april: Klauwieren zitten vaak in de top van een struik, waarvandaan ze zoeken naar een prooi.
Klauwieren zitten vaak in de top van een struik, waarvandaan ze zoeken naar een prooi. Fotograaf: Fred

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Ondanks het vele slechte weer zijn er toch weer de nodige leuke dingen gevonden, zoals te verwachten in april.

Zeldzaamheden

  • Soorten voorspellen lijkt maar weer eens goed te kunnen, want zoals in de vooruitblik van de vorige radar te lezen viel is het een goede tijd voor de ringsnaveleend. En inderdaad, afgelopen weekend is er weer een nieuwe vogel gevonden. Waar het meestal mannetjes zijn, was het deze keer een vrouwtje, die zich ophoudt nabij Brummen GL.  
  • Gisteren werd er een grote grijze snip gevonden in Zeeland. Er zat de laatste weken ook een vogel nabij Breskens ZL. Mogelijk dat dit dezelfde vogel betreft. De vogel begint al mooi in zomerkleed te komen.
  • De tweede roodkopklauwier van het jaar is gevonden bij de Rijnstrangen GL. Opnieuw betrof het een man. De afgelopen jaren zitten er jaarlijks tussen de vijf en tien roodkopklauwieren in Nederland.
Vogelradar 19 april: Roodstuitzwaluwen lijken steeds vaker op te duiken in Nederland, vaak tussen andere zwaluwen.
Roodstuitzwaluwen lijken steeds vaker op te duiken in Nederland, vaak tussen andere zwaluwen. Fotograaf: Kees van der Klauw

Leuke krenten

  • Voor de Amerikaanse wintertaling is het tot nu toe een goed jaar, met in totaal zes verschillende vogels. Afgelopen week kwamen er maar liefst drie bij: vogels op Terschelling FR, Sophiapolder ZL en Zierikzee ZL. Op dezelfde plek bij Zierikzee was de in de vorige radar genoemde witwangstern ook nog steeds ter plaatse en werd de eerste grauwe franjepoot van het jaar gevonden.
  • Ook zijn deze week de eerste twee roodstuitzwaluwen gezien, een soort waarvan er ook elk jaar meer worden waargenomen. Een vogel vloog over de Amsterdamse waterleidingduinen NH. De andere is net aan de Belgische kant van de maas in Limburg gevonden.  

Regionale Zeldzaamheden

  • Een strandplevier is sinds de komst van de Marker Wadden niet meer echt zeldzaam in Flevoland, maar een groep van 29 is wel erg extreem!
  • Door de harde noordwestenwind in combinatie met regen werden er in het binnenland veel sterns waargenomen, waaronder op meerdere plekken noordse sterns. Dit broertje van de visdief is een meer kustgebonden soort en zeldzaam in het binnenland. Vogels zijn onder andere gezien bij de Kraaijenbergsche plassen NB, de Biesbosch NB, Weurt GL en Reeuwijk ZH.
Vogelradar 19 april: Van de strandplevier broeden de meeste paartjes in de delta, met daarbuiten maar een handvol pogingen.
Van de strandplevier broeden de meeste paartjes in de delta, met daarbuiten maar een handvol pogingen. Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

Door de zuidelijke stroming die we hebben gehad zijn volgens de data van SOVON veel zangvogels meer dan een week eerder terug dan normaal. Komende week blijft het behoorlijk koud met veel wind uit het noorden. Vogels die nog onderweg zijn zullen misschien toch nog even wachten. Voor zeldzame zangvogels uit het zuiden lijkt het dus niet ideaal, maar voor veel andere soorten is de wind geen probleem. Half april is de beste tijd voor Amerikaanse wintertaling. En wie zegt dat er niet nog veel meer van deze soort in Nederland zitten? Maar als je je bij het grote publiek dan toch onsterfelijk wilt maken, is een twitchbare Audouins meeuw toch wel een goede kanshebber. De laatste van de drie gevallen dateert van vijf jaar geleden en was een overvliegende eenmanswaarneming. Het blijft april en dat betekent dat je sowieso naar buiten moet. Bijna alles kan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: