Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar 29 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De steppekievit vloog af en toe vlak over de toeschouwende menigte heen. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar is inmiddels losgebarsten en dat merken we gelijk aan de nieuwe zeldzaamheden die verschijnen. Het Binnenveld tussen Wageningen en Veenendaal bleek het verzamelpunt van rariteiten deze week.

Zeldzaamheden

  • De steppekievit die maandagmiddag werd ontdekt in het Binnenveld bij Wageningen GE was het absolute hoogtepunt van de week. De vogel zat nog tot woensdagmiddag op ongeveer dezelfde plek en was daardoor voor velen twitchbaar. Het betreft een vogel die zijn rui naar het prachtige zomerkleed bijna heeft voltooid, te zien aan de bijna volledig zwarte tot roodbruine buik. Steppekieviten zijn niet alleen in Nederland enorm zeldzaam. Wereldwijd zijn er nog maar erg weinig vogels van deze ernstig bedreigde soort.
  • Zeetrektellers bij Castricum aan Zee NH zagen tot hun vreugde een (sub)adulte man koningseider voorbij vliegen. Helaas is het maken van foto- of filmmateriaal niet gelukt, maar een uitgebreide beschrijving met een bijgevoegde veldschets maken het een compleet verhaal. Dat verhaal werd alleen maar beter toen een paar dagen later ook een (sub)adulte vogel, waarschijnlijk dezelfde, langs telpost de Vulkaan ZH vloog. Wie weet duikt de vogel de komende dagen nog ergens ter plaatste op.
  • Het zal niemand zijn ontgaan dat maart een goede maand is voor zeldzame eenden. Afgelopen vogelradars zijn de bronskopeend van Rozenburg ZH, de kleine topper van Stevensweert LI, de ringsnaveleend van het Nationaal Park Zuid-kennemerland NH en de Amerikaanse smient van Nieuwkoop ZH al voorbij gekomen. Al deze vogels zijn deze week nog waargenomen. Een nieuwkomer die we aan dit rijtje mogen toevoegen is een Amerikaanse wintertaling die verscheen op de Natte Graslanden van de Lepelaarplassen FL. Dit is al de derde Amerikaanse wintertaling van dit jaar.
Een prachtig volwassen mannetje Koningseider, op deze afstand uiteraard onmiskenbaar. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Leuke krenten

  • Soms wordt een nog zeldzamere vogel ontdekt op een plek waar al een andere zeldzame vogel aanwezig is. Dit gebeurde bij de eerder genoemde steppekievit. De minder zeldzame soort die eerder op min of meer dezelfde plek (het Binnenveld GE) was gevonden, was een poelruiter. De poelruiter is een zeldzame verschijning en wordt meestal pas in april gezien dus deze rakker was er vroeg bij. Twitchers die de poelruiter aan het bewonderen waren, vonden later de steppekievit een eind verderop.
  • Een derde zeldzame soort die door twitchers van de poelruiter en steppekievit werd ontdekt, was een adulte man steppekiekendief. Daarmee was het kwartet in het Binnenveld GE bijna compleet. Ook elders in het land vlogen deze week steppekiekendieven. Allen betroffen adulte mannen (die keren als eerste terug naar de broedgebieden), op een tweede kalenderjaar beest na bij Arcen LI.
De poelruiter in het Binnenveld liet zich buitengewoon goed bekijken en fotograferen. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • Deze keer is de unieke kans van de week een hybride, en wel een hybride Amerikaanse smient x smient. Deze vogel zit bij Buttinge ZL en vertoont kenmerken van zowel een Amerikaanse smient als onze bekende ‘gewone’ smient. Vooral het koppatroon wijst op invloed van de Amerikaanse soort en ook de vage scheiding tussen roze borst en grijze flank is een aanwijzing voor een hybride. Hybrides tussen deze twee soorten zijn mogelijk zelfs zeldzamer dan zuivere Amerikaanse smienten.

Regionale zeldzaamheden

  • De graszanger neemt al jaren toe in Nederland, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van klimaatverandering. Deze week verscheen een vogel op het meest noordelijke puntje vasteland in de Eemshaven GR.
  • Tot voor kort keerde er elke winter een bonte kraai terug naar dezelfde plek in de omgeving van Wassenaar en Katwijk aan Zee. Helaas bleef die vogel deze winter afwezig. Er lijkt echter een vervanger gevonden te zijn. Deze week verscheen er een bonte kraai in een stadspark midden in Den Haag ZH en kon door vele lokale vogelaars bezocht worden.
De bonte kraai wordt een steeds zeldzamere soort in ons land. Tientallen jaren terug overwinterden er nog enkele honderden. Fotograaf: Josephine

Vooruitblik

  • Komende week wordt het weer wisselvallig en kan er veel regen vallen. De echte trek zal dus misschien nog even op zich laten wachten, maar langzaamaan zullen er nieuwe voorjaarssoorten binnendruppelen. Zoals deze week ook weer bleek is het eendenseizoen nog niet afgelopen. Wat zal de volgende zeldzame kwaker worden? Wij voorspellen een brilzee-eend. U wordt een fijn paasweekend toegewenst en hopelijk vinden we nog wat leukers dan alleen verstopte chocolade eieren.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: