Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 12 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 12 april: De Alpengierzwaluw is onmiskenbaar met zijn witte buik.
De Alpengierzwaluw is onmiskenbaar met zijn witte buik. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. De zuidelijke stroming van vorig weekend heeft voor een leuke aanvoer van zuidelijke soorten gezorgd!

Zeldzaamheden

  • De in de vorige Vogelradar voorspelde Alpengierzwaluw kwam afgelopen zaterdag keurig langsgevlogen bij Telpost Breskens ZL. Bij zuidoosten wind in het voorjaar is dit vermoedelijk de beste plek van Nederland om gestuwde vogeltrek te zien. De telling van deze zaterdag was niet mals; naast de Alpengierzwaluw zagen de tellers nog een hop, twee grauwe gorzen, zes Europese kanaries en een steppekiekendief.
  • Op woensdag werd een andere zeldzame gierzwaluw waargenomen, namelijk een vale gierzwaluw bij Markiezaat NB. Afgelopen najaren nam het aantal gevallen van deze zuidelijke soort sterk toe, maar tot een voorjaarsgeval kwam het tot dusver nooit. Een oplettende admin op waarneming.nl merkte echter scherp op dat deze vogel verdacht veel leek op een vale. Nadere bestudering van extra foto’s bevestigde dit vermoeden. Daarmee is het dus het eerste voorjaarsgeval van een vale gierzwaluw en dat maakt deze waarneming toch wel de verassing van de week!
  • Sinds zaterdag zit er een Iberische tjiftjaf bij Vaals LI. De zang verschilt van onze eigen tjiftjaf die inmiddels overal weer te horen is. Sinds 2009 heeft er elk jaar een Iberische tjiftjaf Nederland aangedaan. Het zal niet lang meer duren voordat de soort niet meer wordt beoordeeld door de CDNA.
  • De bronskopeend laat zich zo nu en dan nog steeds zien bij Rozenburg ZH.
Vogelradar 12 april: De enige broedpopulatie van de witwangstern in Nederland zit rondom de stad Groningen.
De enige broedpopulatie van de witwangstern in Nederland zit rondom de stad Groningen, elders in Nederland moet je het hebben van doortrekkende vogels. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • In het Verdronken Land van Saeftinghe ZL vond een vogelaar tijdens het monitoren van broedvogels een Aziatische goudplevier. Daarmee doet Zeeland het goed qua zeldzame steltlopers, want de grote grijze snip zit ook nog steeds nabij Breskens ZL.
  • In ’t Veld NH trof iemand een heuse roodkopklauwier aan in haar tuin, zo’n soort die je ook mag verwachten na een zuidelijke stroming. De vogel werd helaas niet teruggevonden.
  • Door maar liefst drie verschillende waarnemers werd er deze week een griel gemeld. Weliswaar opgenomen op de nachtrecorder, maar daarom niet minder leuk. Dat betekent dat er vast meer grielen in Nederland moeten zitten, maar probeer ze maar eens te vinden met hun verborgen levensstijl!
  • De witwangsterns zijn er weer vroeg bij dit jaar, met op diverse plekken waarnemingen. Een vogel bij Zierikzee ZL zit er sinds zaterdag en kreeg tijdelijk zelfs bezoek van een tweede vogel. Verder werden er vogels gezien bij Weurt GE en Arnhem GE.

Regionale Zeldzaamheden

  • Het is weer de tijd dat je goed moet opletten voor hoppen en draaihalzen! Deze fraaie soorten kunnen letterlijk in elke achtertuin opduiken, wat afgelopen week dan ook meermaals gebeurde. Houd je ogen goed open als je een rondje in de buurt maakt!
De draaihals is een goed gecamoufleerde spechtensoort! Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

  • Dit weekend is het nog schappelijk qua weer, hoewel de windrichting niet bepaald spannend is te noemen. Na het weekend lijkt het bijna alsof de herfst weer terugkeert, met koelere wind uit het noord(west)en. Dat gaat gepaard met temperaturen die ’s nachts richting het vriespunt gaan en overdag is er kans op hagelbuien. Niet bepaald het voorjaarsgevoel, maar vergeet niet, het is april, dan kan er al veel!
  • Bij de eenden, meeuwen en steltlopers mag je nu de nodige doortrek en roulatie verwachten. Een nieuwe Amerikaanse wintertaling, ringsnaveleend of kleine topper behoort komend weekend zeker tot de mogelijkheden. Of wat te denken van een kleine geelpootruiter. En als je echt op zoekt bent naar mega’s, dan is er op het gebied van meeuwen nog een hoop te halen! In 2015 werd in deze periode bijvoorbeeld de eerste Thayers meeuw voor Nederland gevonden. We wensen je weer veel vogelplezier dit weekend!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: