Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 5 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 5 april: Grote grijze snippen duiken tegenwoordig vrijwel jaarlijks wel een keer op in ons land.
Grote grijze snippen duiken tegenwoordig vrijwel jaarlijks wel een keer op in ons land. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. April is aangebroken maar toen we afgelopen week naar buiten keken was het vaak niet echt aantrekkelijk om eropuit te gaan. Met een vaak harde zuidwestenwind waren ook de temperaturen laag en leek het voorjaar weer even ver weg. Maar er is hoop, want komende zaterdag lijkt de temperatuur flink de twintig graden in te schieten. In combinatie met een stevige zuidenwind kan dit zomaar voor een aantal zeldzaamheden gaan zorgen!

Zeldzaamheden

  • Bij het natuurgebied Nummer Een bij Breskens ZL werd op 29 maart een grote grijze snip gevonden, dichtbij de plek waar in november ook al een grote grijze snip is gezien. Het is dus goed mogelijk dat dit om dezelfde vogel gaat die in de winter ergens ongezien is verbleven. De vogel is op 4 april nog waargenomen, goede kans dat de vogel dit weekend nog te zien is!
  • Andere nieuwe echte zeldzaamheden werden er deze week niet ontdekt en dus moeten we het doen met zeldzame soorten die er al even zitten. Zo zit de kleine topper nog steeds bij Stevensweert LI, de vogel is daar vrijwel dagelijks leuk te bekijken.
Vogelradar 5 april: IJseenden zijn in beweging naar het noorden, en kunnen op nieuwe plekken opduiken.
IJseenden zijn in beweging naar het noorden, en kunnen op nieuwe plekken opduiken. Fotograaf: Willem Verhagen

Leuke krenten

  • De dwerggans is een schaarse overwinteraar in Nederland die buiten de bekende overwinteringsgebieden maar zelden opduikt. Een bekende plek voor dwergganzen is bijvoorbeeld het Oudeland van Strijen ZH. Een solo dwerggans die opdook in Polder Arkemheen GE was voor veel vogelaars in de regio een leuke verrassing. De vogel is in de dagen na de ontdekking vrij veel bezocht.
  • Door het hele land zijn aardig wat langstrekkende steppekiekendieven gezien. Een groot deel van de waargenomen vogels betrof adulte mannetjes, maar ook de eerste vrouwtjes zijn al gezien. De steppekiekendief is een soort die in ons land als doortrekker elk jaar toeneemt, met in de afgelopen jaren zelfs sporadische broedgevallen tot gevolg. De volwassen vogels trekken normaliter eerder door dan de jonge vogels. Dus we hebben komende maand nog een hele golf aan steppekiekendieven tegoed.
  • Deze periode is vaak goed voor zeldzame wintergasten die naar het noorden trekken en dan op nieuwe plekken terecht komen. Een goed voorbeeld van een noordelijke soort die deze week op een nieuwe plek is gezien, zijn deze ijseenden bij Sirjansland ZL.
Vogelradar 5 april: Havikarenden zijn extreem zeldzaam in ons land, maar de laatste 4 jaar is er opeens een flinke toename in het aantal gevallen: van drie naar negen.
Havikarenden zijn extreem zeldzaam in ons land, maar de laatste 4 jaar is er opeens een flinke toename in het aantal gevallen: van drie naar negen. Fotograaf: Rob Belterman

Regionale Zeldzaamheden

  • Naast op veel plekken een regionaal zeldzame soort is de reuzenstern vooral ook gewoon erg mooi. De eerste waarnemingen van deze soort zijn dus ook wel het vermelden waard. Afgelopen week druppelden de eerste reuzensterns de Benelux binnen. Een waarneming met mooie foto is deze bij de Alde Feanen FR.
Vogelradar 5 april: Ook de Provençaalse grasmus is een soort die uit het zuiden moet komen, met de dichtstbijzijnde broedgebieden aan de noordkust van Frankrijk en de Oostkust van de UK.
Ook de Provençaalse grasmus is een soort die uit het zuiden moet komen, met de dichtstbijzijnde broedgebieden aan de noordkust van Frankrijk en de Oostkust van de UK. Fotograaf: Danibabi

Vooruitblik

  • Zoals in de intro al benoemd gaat het dit weekend prachtig weer worden met een stevige zuidelijke stroming. In het weerbericht zag ik zelfs de term Saharazand langskomen. Dat kan alleen maar betekenen dat er ook een aantal zuidelijke soorten richting het noorden worden geblazen. Een klassieke soort die zich graag met een zuidelijke wind laat meevoeren is bijvoorbeeld de alpengierzwaluw, een soort waar deze week al een onzekere waarneming van is ingevoerd op waarneming.nl.
  • Warm weer en een zuidenwind is ook het perfecte plaatje voor een aantal zeldzame zuidelijke roofvogels. Gaan we dit weekend bijvoorbeeld een waarneming van een havikarend of dwergarend zien? Een dwergarend werd gisteren al dicht langs de Nederlandse grens in België gefotografeerd. Dit betreft dezelfde vogel die in februari al in de Biesbosch is gezien.
  • Hoewel we nog vroeg in het voorjaar zitten, is er al een flinke lijst met goede soorten mogelijk. Wat te denken van soorten als alpenheggenmus en Provençaalse grasmus. Die hebben in het verleden bewezen begin april al te kunnen opduiken. Ik hoop dat je een mooi vogelweekend krijgt met wie weet die zeldzame soort opeens voor jouw neus!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: