Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Tom Kruissink hoorde dat er een groep barmsijzen – waaronder een witstuitbarmsijs – was neergestreken en ging op zoek naar mooie foto’s.
In februari 2018 was er op een industrieterrein in Arnhem een grote groep grote barmsijzen met een witstuitbarmsijs ertussen. Op waarneming.nl zag ik hele mooie foto’s voorbijkomen. Op 18 februari besloot ik samen met een fotokameraad een poging te wagen om mooie beelden te maken.
Wachten
Eenmaal aangekomen stond er al een hele horde fotografen bij een hek met gaas midden op een industriegebied. Niet echt een plek waar je deze prachtige vogels verwacht. Ik heb me tussen de fotografen opgesteld en toen was het wachten of de barmsijzen kwamen. Dat deden ze. Na een half uur kwam er een groep van wel tachtig exemplaren. Ze gingen op het gaas zitten en ploften daarna massaal op de grond om van het zaad te eten dat daar door de fotografen was gestrooid.
Bewijsplaatje
Tussen de barmsijzen zat een witstuitbarmsijs die zich duidelijk onderscheidde doordat hij veel lichter was. Toen ik hem zag scharrelen heb ik maar even een bewijsplaatje gemaakt. Tenslotte ben ik ook vogelaar en dit was een nieuwe soort voor mij.
Af en toe vlogen de barmsijzen van de grond op het hek, waarop door de aanwezige fotografen enkele elzen-takjes waren bevestigd. De vogels maakten hier dankbaar gebruik van. Door onverwachte bewegingen van fotografen – die net weer iets te dicht bij gingen staan –gebeurde het regelmatig dat de hele groep de lucht in ging. Dan moesten we soms wel een uur wachten voordat ze weer terugkwamen.
Interactie
Me concentrerend op de takjes en de vogels zag ik af en toe ook interactie tussen de vogels. Dat wilde ik graag vastleggen. Op de vogelvrijdag foto lijkt of de vogels elkaar heel lieflijk een kus geven, maar in werkelijkheid pikten ze naar elkaar.
In totaal ben ik ongeveer zes uur bezig geweest en daarna tevreden naar huis gegaan. De apparatuur die ik gebruikt heb is een Canon 7dII met een Canon 500m F4 lens op statief.
De instellingen van de vogelvrijdagfoto zijn: F9, 1/800 sec. ISO 320 (F9 gebruikt om alle vogels scherp op de foto te krijgen omdat ze vaak met meerdere vogels op een takje gingen zitten).
2 reacties
Wat een goed verhaal
Prachtige fofo,s
Hier wordt ik heel blij van
Groetjes Henny Kleinmeulman
Mooi verhaal Tom ik weet precies hoe het gegaan is ,want ik was er ook bij . mooie ervaring was dat in Arnhem.