Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Jorrit Vlot ging naar Vlieland om zeldzame vogels te ontdekken en vond een geelbrauwgors!
Elk najaar ga ik met een aantal vrienden naar Deception Tours op Vlieland met als doel om zeldzame vogels te zoeken. Op deze weekenden gaan er tientallen vogelaars naar dit Waddeneiland, wat in afgelopen jaren al heel wat zeldzame soorten heeft opgeleverd! De vorige twee weekenden deze herfst hadden nog niet heel veel opgeleverd, dus ‘DT3’ eind oktober moest het gaan gebeuren! Meestal komen we allemaal vrijdagochtend aan, maar dit weekend waren wat vrienden al een aantal dagen eerder gearriveerd. Samen met Rutger Wilschut doe ik rustig de boodschappen, huren we een fiets en maken we een plan voor de dag.
Tikkende gors
We fietsen rustig het dorp uit aan de westkant van het eiland als we een tikkende gors over horen komen. Een tikkende gors betekent sowieso een leuke soort (minimaal een dwerggors of bosgors), dus we gaan op zoek. Terwijl we zoeken in de tuintjes vliegt de vogel over ons heen en land op het veld verderop. We zien de vogel kort zitten maar duikt snel de begroeiing in, gelukkig heeft Rutger wat plaatjes kunnen maken. Als we die foto bekijken schrikken we ons een hoedje, dat is een geelbrauwgors! Een extreem zeldzame soort, pas de derde voor Nederland en zelfs pas de vijftiende voor Europa! Dat is waar we al die weekenden voor naar Vlieland gaan!
Een man of 80
We plaatsen snel een bericht in de DT-app en op dutchbirdalerts. Omdat iedereen pas net met de boot is aangekomen zijn er veel vogelaars in de buurt. Binnen een paar minuten staat er een man of 80, maar de vogel is helaas niet in beeld. Gelukkig wordt er goed gezocht en een klein half uurtje later krijg ik een verlossend belletje; de vogel is een eind verderop teruggevonden. Al snel vliegt hij daar op en vliegt ie weer naar de ‘oude plek’ waar deze gors uit het verre oosten prachtig in beeld is en door alle vogelaars op het eiland wordt gezien. Wat een ontlading! ’s Middags is de vogel een tijdje kwijt, maar eind van de middag wordt hij weer teruggevonden. Rutger en ik lopen de hele dag met een big smile rond, zo’n zeldzame vogel vinden is een droom die is uitgekomen!
Onwerkelijk met zo’n zeldzame vogel
Ook de volgende dagen is ie nog aanwezig, maar nu iets verderop in de straat achter het dorp. Vlak achter ons huisje. Dus ik neem de rest van het weekend regelmatig even een kijkje om na te genieten. Omdat het vaak regent zit ik er soms ook even alleen, heel onwerkelijk met zo’n zeldzame vogel. Doordat de vogel voornamelijk in een kruidenrandje foerageert is ie lastig te fotograferen, maar gelukkig is ie heel tam. Als ik op zoek ben naar zeldzame vogels loop ik voornamelijk met een camera rond voor de bewijsplaatjes, maar in zo’n geval doe ik uiteraard ook m’n best om echt goede foto’s te maken. Dat lukt ondanks de lastige omstandigheden gelukkig heel aardig. Een prachtige herinnering aan een fantastische vondst!
Eén reactie
Ook de tekst neemt je mee! Spannend verhaal, hele mooie afloop. Gefeliciteerd!
‘land’ is met dt; de vogel landt. een leeftijd-gebonden-oepsje.
CdF