Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 26 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse vogelradar 26 april: Alpenheggenmussen duiken steeds vaker op in Nederland!
Alpenheggenmussen duiken steeds vaker op in Nederland! Fotograaf: Paul van Giersbergen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Eind april is altijd een top tijd voor zeldzaamheden. Tot op heden is april nog redelijk rustig verlopen. Hopelijk komt daar aankomend weekend verandering in!

Zeldzaamheden

  • De beste ontdekking van de afgelopen week was die van een alpenheggenmus in Drachten FR. Na de ontdekking was de vogel helaas onvindbaar. Dit is alweer het 21ste geval van deze soort in Nederland. Van deze gevallen waren er maar liefst acht in de afgelopen drie jaar!
  • Vorig weekend werd er een nieuwe soort voor de provincie Utrecht gevonden. Er werd namelijk een kleine topper gevonden in Groenekan UT. Dit Amerikaanse duikeendje was een zeer te verwachten nieuwe soort voor de provincie gezien de toename in het aantal gevallen de afgelopen jaren. De vogel was slechts één dag aanwezig. Tijdens zijn verblijf werd de vogel vergezeld door een andere zeldzame eend, namelijk een witoogeend. Beide vogels waren soms in één kijkerbeeld te bekijken.
  • Een ander Amerikaanse eendje die vorig weekend werd gevonden was een Amerikaanse wintertaling bij de Workummerwaard FR. Dit is alweer het 8ste geval van deze soort dit jaar. Houd dus nog altijd alle wintertalingen goed in de gaten of ze niet een verticaal witte streep hebben op de zijborst.
  • Aan het begin van deze week werd er een afwijkend zingende tjiftjaf opgemerkt in Breda NB. Na twee dagen werd de vogel mooi gedocumenteerd en kon de determinatie als Iberische tjiftjaf worden bevestigd.
Wekelijkse vogelradar 26 april: Kleine topper is een duikeend uit Amerika die regelmatig tussen de kuifeenden worden gevonden in ons land.
Kleine topper is een duikeend uit Amerika die regelmatig tussen de kuifeenden worden gevonden in ons land. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Leuke krenten

  • De influx van pestvogels afgelopen najaar is niet onopgemerkt gebleven. Ook dit voorjaar is er nog wat te merken van dit noordelijke bezoek. Zo werden er donderdag twee pestvogels gevonden op Texel NH. Zoals vaak bij deze soort lieten de vogels zich mooi fotograferen.
  • Een groep van drie lachsterns werd gevonden ten zuiden van het Groningse dorpje Kloosterburen GR. Deze periode is vaak goed voor langstrekkende lachsterns maar toch blijft het een hele zeldzame soort. De vogels in Groningen waren geringd en zijn afkomstig uit een kleine populatie in Noord-Duitsland.
Wekelijkse vogelradar 26 april: Dwerggors broed vanaf noord Zweden helemaal tot in oost Rusland en China.
Dwerggors broed vanaf noord Zweden helemaal tot in oost Rusland en China.

Unieke kansen

  • In het najaar worden er regelmatig dwerggorzen waargenomen in Nederland. Dan worden ze vaak opgemerkt door hun zachte tikkende ‘zick’ roep. Voorjaarswaarnemingen zijn een stuk zeldzamer. Begin februari werden er drie dwerggorzen gevonden in Petten NH. Er bleven tot op heden steeds wat vogels in die hoek rondhangen en op het moment zit er nog tenminste één individu. Die vogel was deze week zelfs zingend waar te nemen! Dit geluid is maar zeer zelden in Nederland te horen.
  • Een andere leuke gors was een sneeuwgors bij IJmuiden NH. In de wintermaanden zou dit geen unieke kans zijn maar nu verblijft er al enkele dagen een mannetje in zomerkleed. Sneeuwgorzen krijgen hun zomerkleed doordat hun winterkleed wegslijt. De bruine randjes van de veren verdwijnen zo en er blijft een helder zwart-witte vogel over.

Vooruitblik

  • Eind april en de wind uit zuidoostelijke richting, dat klinkt als een goed recept voor een prachtig vogelweekend. Wel worden er wat buien verwacht, maar wellicht zorgt dit juist voor spannende omstandigheden als trekvogels gedwongen een pauze moeten inlassen.
  • Roodstuitzwaluw is typisch een soort die met deze omstandigheden te verwachten is. Het is dus goed opletten geblazen als je een groep foeragerende of langstrekkende zwaluwen ziet.
  • Ook kan het nu lonen om elke roofvogel een blik te gunnen. Zuidelijke soorten als havikarend, steenarend of dwergarend zouden overal op kunnen duiken deze dagen.
  • Heel veel succes met zoeken dit weekend en laat vooral je verrekijker niet thuis!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: