Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 30 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 30 april: Groenpootruiters trekken nu door in Nederland.
Groenpootruiters trekken nu door in Nederland. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

De laatste week van april was koud en nat en leverde weinig trek op. In het weekend van Koningsdag draaide de wind naar zuid en namen de aantallen toe. De komende week staat er een aantal keer oostenwind voorspelt, daar gaat ons hart sneller van kloppen!

Wat vliegt er?

  • Steltlopers zoals groenpootruiter, zwarte ruiter en bosruiter komen nu volop terug. Rosse grutto’s zijn erg vroeg dit voorjaar en trekken in goede aantallen door.
  • Roofvogels trekken nu in leuke aantallen door. Er worden steeds meer visarenden, wouwen en kiekendieven gezien. Ook boomvalken zijn terug uit Afrika.
  • Gele kwikstaarten zijn nu op het hoogtepunt van de trek, hoewel begin mei er vaak nog een opleving te zien is. Tussen ‘onze’ gele kwikken zijn ook noordse kwikstaarten en engelse kwikstaarten te ontdekken.
Vogeltrekjournaal 30 april: Goed opletten bij overvliegende gele kwikstaarten, er kan maar zo een noordse tussen zitten!
Goed opletten bij overvliegende gele kwikstaarten, er kan maar zo een noordse tussen zitten! Fotograaf: Hugo Wieleman

Opvallende waarnemingen

  • Op Koningsdag was er op veel plekken in Nederland leuke vogeltrek te zien. Zoals de bijna 700 groenpootruiters die langs Breskens trokken, de 3e dag ooit voor deze telpost.
  • De eerste grauwe kiekendieven zijn de afgelopen week teruggekomen. Die zijn laat dit voorjaar, de weersomstandigheden onderweg zullen hier ongetwijfeld een rol bij gespeeld hebben.
  • Regenwulpen trekken in leuke aantallen door momenteel. De aantallen van 894 op 27 april bij Breskens en de 672 langs De Gorzen, Ridderkerk zijn zeker noemenswaardig.
Vliegende Grauwe Kiekendief
Grauwe kiekendieven zijn laat dit voorjaar. Fotograaf: Johan Horneman

Wat komt eraan?

  • Begin mei is de tijd dat de eerste wespendieven terug komen. De aantallen in Frankrijk zijn nog erg laag, waarschijnlijk zullen er op korte termijn nog niet veel in ons land worden gezien.
  • De eerste morinelplevieren zijn weer gezien (en gehoord), die zullen de komende week in grotere aantallen gaan terug komen.
  • Veel zangers zijn al terug. De komende week zullen zich daar ook soorten als bosrietzanger en spotvogel bij gaan melden.
Vogeltrekjournaal 30 april: Er zijn nog maar weinig wespendieven in aantocht, maar de kansen nemen komende week wel flink toe.
Er zijn nog maar weinig wespendieven in aantocht, maar de kansen nemen komende week wel flink toe. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: