Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Waddenvogelfestival 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Alle betere optiekmerken staan voor u klaar op de Birdfair van het Wadden Vogelfestival. Test alle verrekijkers en telescopen. Fotograaf: Marc Plomp

Zin in een dagje Texel? Dit weekend is er alles te doen op gebied van vogels kijken.

Op 11 en 12 mei is er Wadden Vogelfestival op Texel. Het hele weekend staat in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Er zijn tal van activiteiten waaronder een Birdfair (markt voor vogelaars), de Texel Big Day en vele Vogelexcursies. Dit alles om dit jaar aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel (bescherming van kustbroedvogels zoals sterns en scholekster).

Het Wadden Vogelfestival wordt ieder jaar het tweede weekend van mei georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel. Het Wadden Vogelfestival geeft iedereen de mogelijkheid op zijn of haar manier te genieten van de vogels. Daarnaast vragen we aandacht voor de vogels en halen we geld op voor het goede doel, door middel van de Texel Big Day. Hiermee laten we zien en beleven dat je op Texel veel, heel veel verschillende vogelsoorten kunt waarnemen zonder de natuur te verstoren. Kom ook naar Texel en geniet van de vele vogelsoorten die er te zien zijn.

Vogeltrek bij de Texelse vuurtoren tijdens het Wadden Vogelfestival. Leer van de vele andere vogelaars op het eiland. Fotograaf: Marc Plomp

Voor wie is het festival?

Van beginnende vogelaar tot expert, van jong tot oud; elke natuurliefhebber en ontdekker is welkom. Op 11 en 12 mei bruist het hele eiland van de vogels en vogelaars. Er is voor elk wat wils.

Wat is er te doen?

Het weekend van 11 en 12 mei staat geheel in het teken van vogels kijken op Texel. Het is dat weekend ook vogelweekend. Op Texel zijn er het gehele weekend vogelexcursies voor het goede doel en er is de zaterdag een Birdfair (vogelaars- en natuurmarkt) in de Cocksdorp met als onderdeel een grote verrekijkershow en vindt de Texel Big Day plaats op het eiland. Het gehele weekend staan er op verschillende populaire vogelkijkpunten vrijwilligers om mensen te wijzen op de vele vogelsoorten die daar te zien zijn.

Wat is de Texel Big Day?

De Texel Big Day is iets bijzonders. 24 uur lang mogen teams van 1-4 vogelaars lekker vogels kijken om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede vogeldoel, dat elk jaar verschilt. Aandacht voor dit goede doel is hierbij het belangrijkst, maar natuurlijk proberen de teams zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Dat mag volledig op je eigen manier. Het ene team wil binnen de 24 uur zoveel zien, zo snel mogelijk. Maar ook teams die een lekker ochtend en middag vogels willen kijken en daarmee een leuk bedrag willen ophalen voor het goede doel zijn meer dan welkom. Het idee achter een Big Day is het zien van zoveel mogelijk vogelsoorten, maar voor de Texel Big Day is het de traditie om ook de strijd aan te gaan voor het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede vogeldoel.

Dit jaar gaan 16 verschillende teams met totaal 53 deelnemers de strijd met elkaar aan. Lopend of per fiets gaan zij maximaal 24 uur vogels kijken op Texel met als doel geld inzamelen voor het goede doel. Zij hebben samen inmiddels de 16.000 euro grens bereikt voor het goede vogeldoel, maar aarzel niet om één of meerdere van de teams via deze link nog even te steunen met een donatie! 

Waarnemingen delen!

Voor iedereen die naar Texel komt is er ook een zeldzaamheden appgroep! Als je op deze link klikt op je telefoon word je toegevoegd! In de week voorafgaand aan het Wadden Vogelfestival zetten we zeldzaamheden weer actief door naar deze groep.

Blijf je ook zaterdagavond, vergeet je dan niet aan te melden voor het heerlijke vogelaarsdiner (Een Italiaans en Japanse avond met pizza’s, pasta’s en sushi) via deze link. De tweede keer dat we het organiseren en een leuke manier om met andere vogelaars bij te kletsen. 

Vergeet ook niet dat er op de zaterdag tijdens de Birdfair in de Cocksdorp naast leuke stands ook een loterij is voor het goede vogeldoel. O.a. meerdere verrekijkers zijn bij te winnen loterijprijzen! De loten zijn tot en met zaterdag 16 uur te koop op het Waterplein en in het Vogelinformatiecentrum.

Op de vrijdagavond is er weer een avond met een lezing en een waarnemingenlog en zaterdag overdag zijn er ook verschillende lezingen

En bij de verrekijkershow is er ook weer een Service-kar van Swarovski Optik aanwezig. De optiekshow vindt op zaterdag en zondag in de Cocksdorp plaats, de Service-kar vind je op zondag bij Natuurcentrum de Marel in Waalenburg. 

Voor die wie de meest zeldzame vogelsoort van het weekend ontdekt stelt het Vogelinformatiecentrum een prachtige verrekijkerkijker beschikbaar. Mocht je de beste soort van het weekend vinden krijg je op zondag om 17:00 in het Vogelinformatiecentrum ook een mooie verrekijker uitgereikt! Spelregels en welke verrekijkers via deze link te vinden. 

Meer informatie is te vinden op de website www.waddenvogelfestival.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: