Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogels Kijken Magazine nummer 2 is verschenen

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Wespendieven, strandplevieren en nachtegalen in de hoofdrol

De lente-editie van Vogelskijken Magazine is beschikbaar. Ook in dit nummer staan er weer verschillende artikelen waarbij we ‘de diepte’ ingaan over het gedrag en de herkenning van vogelsoorten die nu in ons land te zien zijn. Met een abonnement word je gegarandeerd een betere vogelaar…

Vogelskijken magazine nummer 2: Wespendief.
Wespendief. Fotograaf: Daniele Occhiato

Onze auteur Corstiaan Beeke heeft zich verdiept in het herkennen van het lastige duo wespendief en buizerd. Hun extreem variabele verenkleed maakt herkenning lastig. Toch blijkt uit het artikel dat herkenning in het veld wel degelijk mogelijk is, als je precies weet waar je op moet letten. En als je weet waar de wespendief in het voorjaar te verwachten is…

Steenuilen

We gaan ook mee met de Steenuilenwerkgroep West-Friesland Oost. Enthousiaste vrijwilligers  zijn het hele jaar druk om de steenuilen een veilig en voedselrijk leef- en broedgebied te bieden. Met succes.

Vogelskijken magazine nummer 2: Een geringde steenuil
Een geringde steenuil. Fotograaf: Idde Lammers

Thomas van der Es heeft een artikel gewijd aan de strandplevier. Deze pionier heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door een broedgebied te kiezen waar wind, water en mensen, soms heel veel mensen, potentiële bedreigingen vormen. Waarin onderscheidt de soort zich van de bontbekplevier en de kleine plevier? En hoe weten de broedpaartjes toch ieder jaar weer jongen groot te brengen. Thomas weet het!

Vogelskijken magazine nummer 2: Een strandplevier
Strandplevier. Fotograaf: Martijn Bot

Vogelgeluidenexpert Dick de Vos gaat binnen de serie ‘word een betere vogelaar’ in op de eenvoudigste vorm van zang, namelijk de zang die bestaat uit een losse roep of een roepserie. Vogels met een losse roep zijn bijvoorbeeld de kerkuil en de zwarte specht. Een opvallende roepzanger is de boomklever.

Onze redacteur Martijn Bot maakt de vogelwens van lezer Pauline werkelijkheid. Het viel aanvankelijk niet mee, maar toch lukte het om tussen een groep rotganzen een roodhalsgans te ontdekken. Aanvankelijk vanaf grote afstand, maar wonderbaarlijk genoeg kwam de wensvogel steeds dichterbij. Een droom ging in vervulling.

Vogelskijken magazine nummer 2: Een roodhalsgans tussen een groep rotgansen.
Een roodhalsgans tussen een groep rotgansen. Fotograaf: Martijn Bot

Amsterdamse Waterleidingduinen

Natuurlijk nemen we ook in nummer 2 weer een vogelrijk gebied onder de loep. Jesse Zwart neemt ons mee naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. In de lente is het daar goed toeven. Het gevarieerde duinlandschap en de bossen aan de binnenduinrand zijn een walhalla voor vogels en vogelaars. Fluiters, ijsvogels, boomleeuweriken, koekoeken en slechtvalken maken de wandeling tot een ware beleving.

In de rubriek ‘Psychologie van een vogelaar’ gaan we in op het begrip verwachtingsmanagement. Met welk idee in het achterhoofd trekken vogelaars er opuit? Zijn er verwachtingen, koesteren ze hoop?  Haalbare doelen stellen zijn de sleutel tot succes. Het vormt de basis voor een opgewekt en positief leven.

Binnen het 100 pagina’s dikke magazine zijn verder zes bladzijden ingeruimd voor de cetti’s zanger. Marcel Klootwijk belicht de opkomst, ondergang en wederopstanding van deze knalharde zanger die nu toch echt niet meer weg te denken is uit ons landschap.

Nachtegaal

Vogelskijken magazine nummer 2: Nachtegaal
Nachtegaal. Fotograaf: Daniele Occhiato

En dan kunnen we in deze tijd van het jaar echt niet om de nachtegaal heen. Verscholen in het dichte struikgewas laat hij zijn opus, bestaande uit meer dan 200 zangvarianten, uit volle borst horen. We beschrijven de wetenschappelijke kant van hun zang.

De verschillende artikelen wisselen we af met kortere rubrieken zoals ‘mijn vogelmoment’, ‘beste vogelfoto’ de ‘Mystery Bird Challenge’ en ‘vogelfotografietips’. Nummer 2 is nu te bestellen in onze webshop.

Idde Lammers


Ben jij ook geïnteresseerd in Vogelskijken Magazine. Je kunt hier een los exemplaar kopen. Wil je geen enkel exemplaar meer missen. Dan kun je ook een abonnement afsluiten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: