Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 7 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 7 mei 2024: De gierzwaluw is een soort die iedereen wel kent, en er een indrukwekkende levensstijl op na houdt.
De gierzwaluw is een soort die iedereen wel kent. Het is een vogel die er een indrukwekkende levensstijl op na houdt. Fotograaf: Marcel van der Tol

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd, maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Met lekker weer en goede trekomstandigheden is het voorjaar in volle gang en bijna alle zomergasten zijn al wel ergens in ons land gezien. Genoeg te bespreken dus!

De afgelopen week waren soorten als groenpootruiter op veel plekken te zien.
De afgelopen week waren soorten als groenpootruiter op veel plekken te zien. Fotograaf: Kees van der Klauw

Wat vliegt er?

  • Gierzwaluwen trekken massaal door in het begin van mei en zijn nu boven veel woonwijken weer te bewonderen. Langs telpost Breskens ZL waren afgelopen dagen leuke aantallen trekkende gierzwaluwen te zien die goed gebruik maakten van de gunstige weersomstandigheden.
  • Veel ruiter-soorten trekken momenteel door ons land, en afgelopen week waren soorten als bosruiter en groenpootruiter op veel plekken te zien. Op de telpost bij Engbertsdijksvenen OV was op 4 mei mooie trek te zien van bosruiter met 119 overvliegende individuen.
  • Ook voor veel strandlopers is dit een drukke periode, kleine strandlopers en temmincks strandlopers zijn op telposten vaak lastig te ontdekken, maar in slikgebieden kan je nu regelmatig een van deze soorten aantreffen. Topgebieden voor het bekijken van strandlopers zijn bijvoorbeeld het lauwersmeergebied, maar momenteel veel steltlopers nog even vet verzamelen voordat het broedseizoen ook voor deze soorten gaat beginnen.
Kleine strandlopers zijn schaarse doortrekkers die niet in ons land broeden. Fotograaf: Ton Dopp

Opmerkelijke waarnemingen

  • Begin mei is een hele goede tijd om schaarse soorten waar te nemen die tijdens hun trek op gekke plekken belanden. Een perfect voorbeeld hiervan is deze waarneming van een nachtzwaluw op een houten balk langs een weg, ruim buiten de broedgebieden in Meerkerk UT. Het is niet de eerste keer dat een nachtzwaluw opduikt op een gekke plek, er zijn in het verleden meerdere waarnemingen van nachtzwaluwen die op schuttingen belandden en zich volledig vertrouwden op hun camouflage.
  • Schaarse roofvogels zijn altijd een feest om te zien. Afgelopen week werden aardig wat zwarte- en rode wouwen waargenomen, vooral boven het oosten van ons land. Ook grauwe kiekendieven zijn goed op stoom met verschillende waarnemingen vanaf telposten en in de broedgebieden in noordoost-Nederland.
Een wespendief zoals je ze vaak ziet, tegen en strakblauwe lucht aan en regelmatig erg hoog. Fotograaf: Marcel van der Tol

Wat komt eraan?

  • De typische laatkomers zullen komende week vrijwel allemaal binnenstromen, denk hierbij aan soorten als spotvogel, bosrietzanger en kwartel. Deze hekkensluiters hebben er vaak een enorm lange reis opzitten en zijn de laatste ‘algemene’ broedvogels die nog niet massaal zijn gearriveerd.
  • Wespendieven zijn ook laat met hun trek, ze zullen komende week in hogere aantallen komen maar kunnen tot eind mei nog binnenstromen. Tijdens een rondje lopen op voornamelijk heideterreinen kan er komende week zomaar weer een baltsende wespendief boven het gebied hangen die zijn typische vlindervlucht uitvoert.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: