Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 14 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 14 mei 2024: Alhoewel ze elk jaar algemener worden, is het nooit een straf om een bijeneter te zien!
Alhoewel ze elk jaar algemener worden, is het nooit een straf om een bijeneter te zien! Fotograaf: Leo Tukker

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd, maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten. Het is half mei en alle broedvogels zijn inmiddels volop aan het zingen in Nederland. Maar toch is er nog genoeg te beleven, zoals afgelopen weekend!

Wat vliegt er?

  • Zoals in bijna elk vogeltrekjournaal in het voorjaar kan Breskens niet onbenoemd blijven. Afgelopen weekend stond er een hele mooie oostenwind wat zorgde voor een van de beste roofvogeldagen ooit op de post. Met bijna 200 bruine kiekendieven, meer dan 250 torenvalken en niet te vergeten een dwergarend(!) was het voor de tellers een dag om nooit meer te vergeten! Roofvogels vlogen niet alleen op Breskens erg goed maar ook op veel andere plekken was het feest met grote aantallen.
  • Mei is daarnaast de steltlopermaand in het voorjaar, zeker voor de wat schaarsere soorten. Zo hoopt elke vogelaar in het binnenland een zilverplevier of kleine strandloper te zien, maar meestal komen ze niet veel verder dan de ook erg leuke Temmincks strandlopers.
Vogeltrekjournaal 14 mei 2024: op Breskens werd het oude landelijke dagrecord van torenvalken in Nederland afgelopen weekend bijna verdubbeld.
Een algemene soort, maar met erg zeldzame aantallen: op Breskens werd het oude landelijke dagrecord van torenvalken in Nederland afgelopen weekend bijna verdubbeld. Fotograaf: Alwin Koks

Opmerkelijke waarnemingen

  • Een typische mei-soort is de bijeneter. Zeker wanneer de temperatuur ook nog is hoog is vliegen er regelmatig groepjes ons land binnen. Deze soort profiteert van de klimaatverandering en lijkt daardoor elk jaar algemener te worden, maar dat maakt ze niet minder mooi! Afgelopen weekend kwam er een behoorlijke golf vogels ons land binnen met bijvoorbeeld mooie groepen van zeventien op Texel en twaalf op Schiermonnikoog.
  • Ook steppekiekendief neemt gestaag toe en dit is goed te zien in de aantallen die over de telposten vliegen. Dit voorjaar is met meer dan zeventig vogels op telposten het beste voorjaar ooit tot nu toe voor de soort. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog veel waarneming ingevoerd op waarneming.nl.
Vogelktrekjournaal 14 mei 2024: Onze lokale bontbekplevieren hebben inmiddels al jongen, maar de vogels van de toendra zijn nog lang niet aangekomen op de broedplekken en trekken nu veelvuldig door.
Onze lokale bontbekplevieren hebben inmiddels al jongen, maar de vogels van de toendra zijn nog lang niet aangekomen op de broedplekken en trekken nu veelvuldig door. Fotograaf: Henk Dikkers

Wat komt er aan?

  • Bontbekplevieren trekken in februari al deels door, maar dat is de ondersoort die broedt in noordwest Europa. Vanaf half mei trekt de toendra-ondersoort door, wat in erg grote aantallen kan gebeuren. Deze vogels zullen de komende weken ook in het binnenland in veel groepen worden gezien. Voor veel zeldzame steltlopers is de trek pas net begonnen. Zo is het nog wachten op de eerste breedbekstrandloper van het jaar.
  • Roodmussen zullen de komende weken in kleine aantallen binnenkomen, vooral aan de kust. Ook andere zeldzame soorten, zoals krekelzangers en kleinst waterhoen, zijn de komende weken te verwachten.
  • Wespendieven hadden afgelopen weekend een eerste piek met leuke aantallen over bijvoorbeeld de Karstraat. De grootste piek moet nog doorkomen en dat zal de komende weken gebeuren, al is het de vraag hoeveel we daarvan mee gaan krijgen. Dit is erg wind-afhankelijk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: