Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 17 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 18 mei: Een koningseider in vol ornaat. De vogel die langs de Nederlandse kust vloog was een onvolwassen man.
Een koningseider in vol ornaat. De vogel die langs de Nederlandse kust vloog was een onvolwassen man. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. En wat was het een fantastische week. Tijdens het Wadden Vogelfestival op Texel zijn vele leuke soorten gezien en ook in de rest van Nederland was het genieten. De voorjaarstrek is op z’n hoogtepunt en met goede wind regent het zeldzame vogelsoorten!

Zeldzaamheden

 • Hoewel er enorm veel zeldzame vogelsoorten zijn gezien, werd er geen nieuwe of bijna nieuwe soort voor Nederland gevonden. Opmerkelijk was wel de waarneming van een koningseider langs verschillende telposten in Noord- en Zuid-Holland. De vogel werd voor het eerst bij Berkheide ZH gezien en werd onder andere bij IJmuiden NH en Camperduin NH opgepikt. In maart is ook al een langsvliegende vogel op verschillende Zuid-Hollandse posten gesignaleerd.
 • Afgelopen dinsdag werd een alpengierzwaluw gezien in het Noordhollands Duinreservaat NH en daarna bij Naarden NH. Op 10 mei was er ook al een claim bij paal 9 op Texel NH.
 • Deze week zijn verschillende zeldzame roofvogels het Nederlands luchtruim binnengevlogen. Zo vloog op donderdag een aasgier over Limburg bij de Loozerheide LI, werd op woensdag een dwergarend zwervend boven Noord-Holland en over Breskens ZL waargenomen, vloog er in Friesland en Groningen een schreeuwarend en werd een monniksgier over Noord-Brabant en Overijssel gemeld. Raptor Madness!
 • De kuifkoekoek is op Texel NH nog veel gezien. De vogel zit ver in verboden gebied, maar heeft zich afgelopen weken toch aan vele vogelaars laten zien. Tijdens de 24-uurs vogelrace op de fiets zagen ook verschillende teams de vogel.
Vogelradar 18 mei: Twee kuifkoekoeken bij elkaar. Ook hier is helaas geen sprake van een foto uit Nederland. Maar wat zijn ze gaaf hè?
Twee kuifkoekoeken bij elkaar. Ook hier is helaas geen sprake van een foto uit Nederland. Maar wat zijn ze gaaf hè? Fotograaf: Kees van der Klauw

Leuke krenten

Halverwege mei is voor vogelaars een top-tijd om ‘krentjes’ te vinden. Het zijn er teveel om op te noemen, maar enkele écht leuke krenten licht ik uit.

 • Een noordse nachtegaal; zet je die bij zeldzaamheden of leuke krenten? Omdat de radar zo vol is zet ik een ‘Nona’ dit keer bij de krenten. Een fantastische soort om te vinden, omdat je erg scherp moet zijn op de zang die maar net anders is dan die van ‘onze’ nachtegaal. Over de vogel die in Arnhem GE wordt gezien is ook lang getwijfeld welke soort het betrof.
 • Een kleinst waterhoen is een ral die zich vooral in de nacht in natte moerasvegetatie laat horen. Veel vogelaars maken speciale nachtrondjes om dit soort gave, zeldzame nachtsoorten te horen. Een kleinst waterhoen is dan wel de heilige graal. Bij Renkum GE (overvliegend) en de Houtwiel FR zijn vogels gehoord.
 • Ortolanen kwamen enkele decennia terug nog in grote aantallen voor in Nederland. Afgelopen jaren wordt het steeds lastiger om deze soort te zien of te horen. Toch zijn afgelopen week twee waarnemingen bij de Maasvlakte ZH en Uden NB gedaan.
 • Verschillende krenten met een rode kleur in hun verenkleed werden afgelopen week gezien, bijvoorbeeld roodstuitzwaluwen. Deze zijn nog erg schaars dit voorjaar. Afgelopen zondag is de vierde vogel van het jaar bij de telpost Noordkaap GR gezien. Ook op Texel NH werden de afgelopen week op verschillende dagen waarnemingen gedaan. Roodpootvalken komen vaak aan het einde van mei en de eerst helft van juni door ons land, maar afgelopen week is de soort op veel verschillende plekken in het land waargenomen. Nog zeldzamer; roodkopklauwieren. Zowel bij Fort Kijkduin in Den Helder NH als bij Wervershoof NH werd de soort gezien.
Vogelradar 18 mei: Een roodstuitzwaluw aan de grond; dat zie je in Nederland niet vaak. Deze foto is in Portugal gemaakt.
Een roodstuitzwaluw aan de grond; dat zie je in Nederland niet vaak. Deze foto is in Portugal gemaakt. Fotograaf: Kees van der Klauw

Unieke kansen

 • Een unieke kans vindt wel vaker plaats in het Lauwersmeergebied. Zo ook deze week! Je hebt hier namelijk de kans om meerdere zeldzame strandlopers te zien. Zowel de gestreepte strandloper als de breedbekstrandloper zijn te zien bij de Ezumakeeg FR.
 • In polder Eierland op Texel NH zit nog een prachtige groep morinelplevieren die zich af en toe prachtig (ook in vlucht) laten zien.
 • Bij de Onnerpolder in het Zuidlaardermeergebied GR laten witwangsterns zich soms ook weer prachtig zien. Ze komen hier jaarlijks tot broeden, maar blijven in de rest van Nederland ‘leuke krenten’.
 • Houd de lucht goed in de gaten en wees bedacht op het ‘prrüt’ geluid van de bijeneter. Afgelopen weekend vlogen namelijk vele Bijeneters rond op onder andere Texel NH. Deze prachtvogel zie je niet vaak en trekt in deze periode over ons land heen.
Vogelradar 18 mei: Twee bijeneters met bijen in de bek. Zo zie je het het liefst als je op de noordpunt van Texel staat.
Twee bijeneters met bijen in de bek. Zo zie je het het liefst als je op de noordpunt van Texel staat. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale zeldzaamheden

 • Zowel steppekiekendieven als grauwe kiekendieven broeden in het noorden van het land. Toch is het op veel plekken in Nederland een schaarse tot zeldzame doortrekker. Daarom is het extra leuk om deze soorten bijvoorbeeld bij Breskens ZL over te zien komen.
 • De draaihals is een Nederlandse broedvogel. Voor deze soort geldt echter ook dat het in de rest van het land erg leuk is om de doortrekkende vogels te zien, zoals bijvoorbeeld op Texel NH.
 • Ooievaars zijn alleen op de Waddeneilanden nog zeldzaam, maar zwarte ooievaars zijn voor vogelaars door het hele land nog een zeer welkome verschijning. Afgelopen week is de soort bij onder andere bij Zeist UT gezien.
Vogelradar 18 mei: De draaihals. Een echte prachtvogel.
De draaihals. Een echte prachtvogel. Fotograaf: Cor van Spijk

Vooruitblik

Het Wadden Vogelfestival is voorbij (zet 10 & 11 mei 2025 alvast in de agenda), maar dit weekend vindt de Top of Holland nog plaats. Hier gaan vogelaars in de noordelijke provincies gedurende de dag, alleen of in teams, lekker vogels kijken. Hoewel er op sommige plekken wat regen is verwacht, is het wel een lekkere temperatuur om erop uit te gaan. Hoewel een ZW of W windrichting niet heel spannend klinkt, maakt de tijd van het jaar het sowieso een leuk en spannend vogelrondje.

Ongetwijfeld zullen er ook dit weekend vele krenten gevonden worden waar iedere vogelaar blij van wordt. Maar een echt klapper? Die wordt gevonden in de vorm van een zwarte leeuwerik of een bergkalanderleeuwerik. Of toch een withalsvliegenvanger? Succes in ieder geval!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: