Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 3 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 3 mei 2014: Een kuifkoekoek in zomerkleed, een specialiteit uit het Mediteraan gebied.
Een kuifkoekoek in zomerkleed, een specialiteit uit het Mediteraans gebied. Fotograaf: Marcel van der Tol

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het slechte weer van de afgelopen weken hield de leuke soorten een beetje tegen, maar daar kwam afgelopen weekend verandering in. Een bak met zeldzaamheden overspoelde het land. Tijd om terug te blikken op een hectische vogelweek.

Zeldzaamheden

  • De eerste rammer van de week werd gevonden op Koningsdag en bedroeg een eerste winter Ross’ meeuw op de Kwade Hoek ZH. Dit hoog arctische meeuwtje was niet het enige zeldzame wat op die plek zat. Op ongeveer hetzelfde moment werd daar ook een Amerikaanse smient ontdekt. Slechts twee waarnemers konden de Ross’ meeuw aanschouwen. De Amerikaanse smient was de volgende dag ook verdwenen.
  • Texel sloeg ook weer eens toe met een enorm vette soort, de kuifkoekoek. De vogel werd gevonden vanaf vogelkijkpunt Het Diepe Gat NH en verdween al snel in niet toegankelijk gebied. Gelukkig kon er een excursie worden geregeld waardoor de vogel voor een select groepje twitchbaar werd.
  • Een andere zeldzame zuidelijke soort met een kuif vloog diezelfde dag over telpost de Karstraat LI, namelijk een kuifleeuwerik. Deze in Nederland uitgestorven broedvogel werd knap gedocumenteerd met geluidsopname en foto’s.
  • Op meerdere dagen deze week kwamen er meldingen binnen van schreeuwarenden. Zo werd deze soort mogelijk gezien bij Rhenen UT, kwam er eentje over telpost de Karstraat LI en vloog er de dag daarna een iets verderop bij Visserweert LI.
  • Een nieuwe grote grijze snip verscheen bij de plasjes langs de N31 te Harlingen FR. De vogel die al een tijd in het gebiedje Nummer Een ZL te vinden was, was begin deze week ook nog aanwezig. Beide vogels hebben nu hun prachtige oranjebruine zomerkleed.
  • Een dwergarend vloog over Schijndel NB en kon nergens worden opgepikt.
  • Op vogeleiland Texel NH was er één dagje een roodkopklauwier te zien.
Vogelradar 4 mei 2024: Ross' meeuwen verschijnen in Nederland vaak in hun eerste winterkleed.
Ross’ meeuwen verschijnen in Nederland vaak in hun eerste winterkleed. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Leuke krenten

  • Nu we alle CDNA indiensoorten hierboven al hebben benoemd, kunnen we door met het minder zeldzame spul. Te beginnen bij een prachtige adult man citroenkwikstaart bij Baarland ZL. De vogel draagt een ringetje dat kon worden afgelezen. Daardoor werd duidelijk dat ‘ie geringd was in augustus 2022 in Zweden. De vogel werd ‘s avonds gevonden en was de volgende dag nog ter plaatse.
  • Ook werden deze week twee Amerikaanse goudplevieren gevonden. Een adulte vogel zat op het wad bij Den Oever NH en een tweede kalenderjaar vogel zat in het uiterste noordoostelijke puntje van het land in de Breebaartpolder GR.
  • De zuidelijke wind die afgelopen weekend voor leuke trek zorgde, blies een alpengierzwaluw mee. De vogel werd gevonden bij Westkapelle ZL en was helaas alleen voor de ontdekker weggelegd.
  • Grijze wouwen hebben niet meer de zeldzaamheidstatus die ze vroeger hadden. Desondanks waren er nog niet veel gezien dit jaar. Daar kwam deze week verandering in.  Op drie plekken in Zeeland verschenen vogels, waarvan een die recht over telpost Breskens ZL vloog de meest spraakmakende was.
  • Natuurlijk was er nog veel meer zeldzaams te zien deze week maar het is eigenlijk teveel om op te noemen (moet je nagaan!). Men moet daarbij denken aan poelruiters, morinelplevieren, kleine burgemeesters, lachsterns, witwangsterns, hoppen, bijeneters, steppekiekendieven, roodpootvalken, duinpiepers, roodkeelpiepers, roodstuitzwaluw, ortolanen, enzovoorts.
Dwergarenden heb je in twee vormen, waarvan dit de donkere is. De vogel afgelopen week in Nederland was van de lichte vorm. Fotograaf: Marcel van der Tol

Regionale zeldzaamheden

  • De kwak is een zeer zeldzame soort op Texel. Deze week vloog er een over De Tuintjes op de noordpunt van Texel NH. Het betreft pas het derde gedocumenteerde geval voor het eiland.
  • Breskens ZL is de beste en meest bekende telposten voor voorjaarstrek in Nederland. Pas de tweede zwarte specht ooit voor de post vloog daar deze week voorbij. Ook zat er de volgende ochtend een grote karekiet te zingen naast de tellers. Grote karekieten zijn buiten de broedgebieden zeldzame verschijningen.
Vogelradar 3 mei 2024: Iedere vogelaar hoopt een keer tegen een roodkopklauwier in het topje van een struik aan te lopen.
Iedere vogelaar hoopt een keer tegen een roodkopklauwier in het topje van een struik aan te lopen. Fotograaf: Fred

Vooruitblik

  • Ondanks dat er al heel wat zeldzaamheden zijn gevonden, is er vast nog genoeg onopgemerkt gebleven. De weersomslag die op dit moment plaatsvindt, kan daaraan bijdragen. Gisteren verscheen er een blauwvleugeltaling in België. Die kan hier nu in Nederland ook wel opduiken. Andere leuke soorten waar we bedacht op moeten zijn, zijn bijvoorbeeld rode rotslijster of bergfluiter. Uiteraard zijn er ook genoeg wat minder zeldzame soorten mogelijk. Begin mei is de beste tijd van het voorjaar dus we verwachten jullie allemaal buiten te zien dit weekend!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: