Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 10 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 10 mei: Morinelplevieren zijn jaarlijks op doortrek te vinden, momenteel ook prachtig in zomerkleed.
Morinelplevieren zijn jaarlijks op doortrek te vinden, momenteel ook prachtig in zomerkleed. Fotograaf: Jorrit Vlot

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar knalt los! Ook de wat latere voorjaarsoorten komen momenteel volop binnen, zoals te zien is in het aantal zeldzaamheden afgelopen week.

Zeldzaamheden

  • De knaller van de week is ook nu weer de kuifkoekoek op Texel NH! Het is vele jaren geleden dat er een vogel langere tijd twitchbaar was dus hij trok veel bekijks. Ondanks dat de vogel in afgesloten gebied zat werd ie toch knap teruggevonden. Vanaf een hoog punt in de duinen is ie soms foeragerend op de grond, of rustend in de bosjes te zien.
  • Een izabeltapuit is al een behoorlijke zeldzaamheid, in het voorjaar en in het binnenland helemaal! Donderdag werd deze zeldzame tapuit gevonden in de Bovenpolder bij Wageningen GE. Pas het tweede voorjaarsgeval ooit en de eerst twitchbare voor de provincie Gelderland.
  • Tijdens een broedvogelmonitoring bij Beesd GE is er deze week een zingende krekelzanger gevonden. Ze zijn vooral ’s nachts actief, maar als ze net zijn aangekomen wordt er ook vaak overdag gezongen.
  • Een roodkopklauwier was één dag aanwezig in De Nieuwe Driemanspolder ZH bij Leidschendam. Dit gebied blijkt de afgelopen tijd een ware zeldzaamhedenmagneet met niet alleen maar steltlopers maar nu ook een fraaie zangvogel.
  • In Zeeland, altijd een goede provincie voor zeldzame steltlopers, werd een terekruiter gevonden bij Zierikzee ZL. Een soort die jaarlijks in deze periode op doortrek opduikt, maar het blijft een behoorlijke zeldzaamheid.
  • De ultieme zeldzaamheid om in de bosjes op doortrek te vinden is wel de withalsvliegenvanger. Bij Aagtekerke ZL gebeurde dit, maar helaas is ie alleen door de ontdekker gezien en bleef het daarna stil…
Vogelradar 10 mei: Krekelzangers zijn meestal vooral te horen, soms heb je het geluk ze goed in de kijker te krijgen.
Krekelzangers zijn meestal vooral te horen, soms heb je het geluk ze goed in de kijker te krijgen. Fotograaf: Daan van Braak

Leuke krenten

  • De eerste pleisterende slangenarenden zijn mooi op tijd dit jaar! Zowel in het Fochteloërveen FR als op het Dwingelderveld DR verbleef al meerdere dagen een vogel. Tijd voor het eerste broedgeval van Nederland?
  • Ook de eerste orpheusspotvogel is weer terug in de hotspot voor deze soort in Nederland: de provincie Limburg. Bij Venlo LI is al enkele dagen een zingende vogel te horen. De afgelopen jaren is deze zuidelijke soort met een opmars bezig, maar het blijft een schaarse vogel!
Vogelradar 10 mei: Vaak worden orpheusspotvogels zingend gevonden, maar ook in de bosjes langs de kust maak je kans!
Vaak worden orpheusspotvogels zingend gevonden, maar ook in de bosjes langs de kust maak je kans! Fotograaf: Jorrit Vlot

Unieke kansen

  • Elk jaar zijn er kleine groepjes morinelplevieren te vinden in Nederland die op doortrek zijn naar het noorden. Ook dit jaar zitten ze weer op de bekende plekken, zoals op Texel NH en het Lauwersmeer FR. Vooral de vrouwtjes in zomerkleed zijn een lust voor het oog.
  • De eerste kleinst waterhoenen zijn weer gevonden midden in Friesland bij Feanwalden, mooi op tijd dit voorjaar. Komende tijd zullen er vast meer worden gevonden, aangezien veel gebieden er door de regen van afgelopen maanden goed bij liggen. Tijd voor avondrondjes dus! De eerste kwartelkoning is waargenomen bij Geldrop NB. Hopelijk wordt dit een beter jaar voor deze soort dan 2023 was.
Vogelradar 10 mei: Komende periode is om zeldzame bossoorten zoals de kleine vliegenvanger te vinden.
Komende periode is om zeldzame bossoorten zoals de kleine vliegenvanger te vinden. Fotograaf: Jorrit Vlot

Vooruitblik

Komend weekend zullen er meerdere Big Days worden gehouden in Nederland. Dat betekent in een bepaalde regio in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten zien. Omdat veel vogelaars lang buiten zijn levert dit vaak leuke waarnemingen op! Zo doen er op Texel zestine teams mee aan een Big Day voor het goede doel. Meer informatie is te vinden op de website van het Waddenvogelfestival.

Ondergetekende gaat met hetzelfde team als vorig jaar proberen het Gelderland record nog wat scherper neer te zetten.

Aanstaande week zullen er ook nog veel wat latere zomergasten arriveren. Een goed moment om de bossen in te duiken om een withalsvliegenvanger, kleine vliegenvanger of bergfluiter te vinden! In nattere gebieden is het niet ondenkbaar om zeldzame waterhoentjes, een woudaap of een roodmus te ontdekken. Een spannende periode dus, zeker met de oostenwind dit weekend. Veel vogelplezier!

2 reacties

  1. Sedert 1979 ring ik haast dag dagelijks vogels in mijn 1000m2 grote tuin in DE Haan aan zee, 11km NO van Oostende.
    Zeldzaamheden genoeg, al blijven ze zeldzaam
    4 Orpheusspotvogels tot nu toe
    Gemiddeld 1400 nieuwe vogels per jaar.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

  1. Sedert 1979 ring ik haast dag dagelijks vogels in mijn 1000m2 grote tuin in DE Haan aan zee, 11km NO van Oostende.
    Zeldzaamheden genoeg, al blijven ze zeldzaam
    4 Orpheusspotvogels tot nu toe
    Gemiddeld 1400 nieuwe vogels per jaar.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: