Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 9 april 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Visarend en bruine kiekendief. Een heerlijk duo. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Het is bijna half april, we naderen de piek van de voorjaarstrek!

Wat vliegt er?

  • Steeds meer Afrikagangers worden weer gezien, zoals bonte vliegenvangers, regenwulpen. Ook de koekoek is weer gezien (en gehoord natuurlijk).
  • Er worden al aardig wat zwaluwen gezien. Boerenzwaluw, oeverzwaluw, huiszwaluw en zelfs de eerste gierzwaluwen zijn alweer terug.
  • De trek van steltlopers neemt steeds verder toe. Aan de kust zullen de rosse grutto’s steeds meer toenemen, in het binnenland komen we op de piek van de trek van witgat en kleine plevier. Ook soorten als bosruiter en groenpootruiter zullen gaan toenemen.
Vogeltrekjournaal 9 april: koekoek
Koekoek. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Opvallende waarnemingen

  • Een mooie telling was op zaterdag 6 april op telpost Breskens. Steppekiekendief, grauwe gors, europese kanarie(s), hop en zelfs een echte alpengierzwaluw werden op deze dag gezien.
  • Heel leuk zijn een aantal nachtelijke waarnemingen van overvliegende grielen. Helaas werde de vogels niet gehoord maar alleen op een recorder opgenomen. De roep lijkt op die van een wulp maar is met enige oefening goed te herkennen.
  • Een overvliegende adult man steppekiekendief is de droom van elke trekteller. Bij de Horde (Lopik) was het na 11 jaar eindelijk zover. Ook elders in Nederland werden weer de nodige steppekieken gezien waarvan sommige erg mooi langs vlogen.
Vogeltrekjournaal 9 april: Steppekiek adult man.
Steppekiek ad man. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Wat komt eraan?

  • Te veel om op te noemen! De spreiding neemt steeds meer toe en er kunnen met gemak vijftig verschillende soorten op een dag worden gezien.
  • Het palet aan roofvogels wordt steeds breder. De komende week zullen de eerste grauwe kiekendieven en boomvalken zich weer gaan melden. De kans op zeldzame arenden wordt ook steeds groter, zoals slangenarend en dwergarend.
  • Graspiepers hebben gemiddeld in de derde week van april de piek in de voorjaarstrek. Met name op de posten met stuwing kunnen dan duizenden ‘grasjes’ op een dag doortrekken. Genieten geblazen!
  • De kans op leuke zuidelijke soorten wordt ook steeds groter. Wie ziet de eerste roodstuitzwaluw of bijeneter?
Roodstuitzwaluw. Wie ziet de eerste weer van dit voorjaar? Fotograaf: Franck Hollander

Meer weten over de herkenning van roofvogels op trek? Vorig najaar is de Veldgids Vogeltrek in beeld verschenen waarin het vliegbeeld van alle in Nederland voorkomende roofvogels is beschreven. Doe er je voordeel mee!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: