Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 27 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 26 maart: een gele kwikstaart.
Een gele kwikstaart. Fotograaf: Vincent Vuik

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? Nu we het einde van maart naderen is de voorjaarstrek echt aan het losbarsten. Afgelopen week zal iedereen wel hebben gemerkt dat de tjiftjaffen in bijna elk bosje weer aan het zingen zijn en dat is niet de enige soort die is gearriveerd!

Vogeltrekjournaal 26 maart: Purperreigers komen van ver in Afrika, en trekken vanaf eind maart ons land weer binnen.
Purperreigers komen van ver in Afrika, en trekken vanaf eind maart ons land weer binnen. Fotograaf: Truus Aletta Maan

Wat vliegt er?

  • Eind maart is het moment waarop van heel veel broedvogels de eerste individuen weer uit Afrika terugkomen. Afgelopen dagen kwamen mondjesmaat de eerste zwaluwen, gele kwikstaarten en purperreigers het land binnenstromen en er is een kans dat veel van jullie de eerste fitis en blauwborst weer hebben gehoord. De lijst met soorten die gezien zijn is al behoorlijk lang, een leuke lijst met de datums waarop elke trekkende soort als eerste is gezien is hier te vinden.
  • Een leuke manier om te volgen wat er allemaal vliegt is het bekijken van trektellingen op enkele toptelposten in Nederland. De meest bekende daarvan is de trektelpost bij Breskens, waar onze zomergasten vaak als allereerste langskomen. Zoals duidelijk te zien op de telling wisselen zomer en winter elkaar nu af, de laatste grote zaagbekken vertrekken, en de eerste gele kwikstaarten stromen binnen.
  • Aan de andere kant van het land is er vaak ook veel trek waar te nemen en waar de vogels bij Breskens ons land net binnenkomen, stromen ze bij de Eemshaven ons land uit richting Noord-Europa. Op 26 Maart was er daar indrukwekkende trek van kok- en stormmeeuwen te zien.

Opmerkelijke waarnemingen

  • Naast de algemene zomergasten die terugkomen, keren ook de eerste schaarse broedvogels terug. Een wel hele speciale broedvogel is de visarend die voor de webcam van Beleef de lente bivakkeert. Elk jaar komt het mannetje eind maart terug bij het nest en dit jaar was het op 23 maart al raak! In de ochtend lande de vogel op het nest en later op de dag had hij het direct aan de stok met de lokale grote canadese ganzen.
  • Steppekiekendieven nemen in ons land snel toe als doortrekkende soort. Dit komt waarschijnlijk vooral door een toename aan broedende vogels in het westen van Rusland en in Finland. Van deze prachtige en aansprekende soort komen de volwassen mannetjes vaak iets eerder dan de vrouwtjes en tweedejaarsvogels en van dit kleed werden er afgelopen week dan ook een aantal gezien.      
Vogeltrekjournaal 26 maart: Steppekiekendief is een aansprekende soort, die in lage aantallen door ons land trekt.
Steppekiekendief is een aansprekende soort, die in lage aantallen door ons land trekt. Fotograaf: Thijs Glastra

Wat komt eraan?

  • Als April aanbreekt gaan de sluizen uit het zuiden echt open en zullen de massa’s trekvogels binnenkomen. Er zijn veel soorten waarvan de eerste exemplaren nog moeten arriveren en in de komende week zijn soorten als rietzanger, zomertaling en bruine kiekendief in grotere aantallen te verwachten. Een mooi voorbeeld van een telling in de eerste week April is deze, wederom op het beroemde Breskens.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: