Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Notenkraker

Nucifraga caryocatactes

Deze fraaie kraaiachtige komt in Nederland maar zelden voor. Meer kans om ze te zien heb je in de berggebieden van Midden- en Zuid-Europa of in Scandinavië. In het verleden waren er soms invasiejaren, maar de laatste invasie dateert alweer van 1991.

Fotograaf: Gejo Wassink

Herkenning

30 cm. Kop, boven- en onderdelen chocoladebruin met witte vlekken (behalve op kruin), vleugels en staart zwartachtig, witte staartrand. Onderstaart en anaalstreek wit. Lange, krachtige, zwarte snavel. Juveniel gelijk maar iets lichter gekleurd en minder gevlekt. Vlucht langzaam en zwaar.

Verspreiding

Komt voor in delen van Europa, Rusland, China en Japan. In Nederland een wintergast in uiterst klein aantal.

Biotopen

In sparrenbossen met hazelaars, waar in de onderbegroeiing gezocht wordt naar zaden en noten. Duikt soms ook op in tuinen en parken.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk dennenzaden en hazelnoten, ook insecten. Legt wintervoorraad aan.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-4, soms 2-5. Buikig. Glad en glanzend. Zeer lichtblauw of groenachtig-blauw. Bezet met olijfbruine en grijze zeer fijne spikkels. De tekens zijn zo fijn dat de grondkleur het opvallendste kenmerk is. Formaat 33,9 x 24,9 mm.

Geluid

Gewone roep een hoog, raspend ’tsjerr’ en een gaaiachtig ‘skraaawk’. In broedtijd ook een scala van vloeiende, babbelende en klikkende geluiden.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's