Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Adriaan Sleeuwenhoek – Bevlogen vogelgids met een missie

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Adriaan Sleeuwenhoek (1979) is de man van bos en hei. Enthousiaster over deze biotoop vind je ze niet. Hij is praktisch opgegroeid in het Edese Bos en loopt al dertig jaar rond. Bijna dagelijks is hij hier te vinden. Alleen of met anderen die met hem op excursie gaan. Wat Adriaan als vogelwachter bijzonder maakt is de verbinding die hij maakt tussen het gedrag van vogels en hoe wij leven als mensen. Als je met hem op pad gaat leer je niet alleen veel over vogels, maar ook wat wij van die vogels kunnen leren.

Voor dit interview maken Adriaan en auteur Christien een wandeling door dit Edese Bos. Bij vertrek van de parkeerplaats vliegt een mandarijneend een boomholte in. Spechten roffelen boven ons hoofd. We horen appelvinken roepen. Het uiteindelijke doel van de wandeling: de zwarte specht bekijken. In dit interview loop je met ons mee door Adriaans’ geliefde bos voor een goed gesprek over vogels, natuur, gedrag en mindset.

Hoe is het vogelen begonnen voor jou?

Het vogels kijken begon toen ik negen was. Op vakantie in Zeeland nam mijn vader mij mee op pad. Hij is ook vogelaar, ik noem het wel een genetische afwijking. Op de Kabbelaarsbank zagen we een lepelaar. Mijn allereerste echte vogeltrip was op 4 januari 1989. Die dag ging ik samen met mijn vader en een vriendje van me naar de Oostvaardersplassen. Aan de Buizerdweg zagen we een torenvalk en door het Hollandse Hout knalde een havik. Op het Markermeer zagen we ijseenden. Dat was echt bijzonder, meestal zie je die aan de kust.

Ik vond het zo geweldig dat ik de volgende ochtend vroeg bij mijn ouders aan het bed stond om te vragen of we weer gingen. En dat deden we. We zagen zeearenden aan de Oostvaardersdijk. Die waren toen een stuk zeldzamer dan nu. Sinds die tijd zijn vogels mijn lust en mijn leven. Mijn vrouw zegt weleens gekscherend: ‘Als ik aandacht van je wil dan moet ik in de boom gaan zitten en tjilpen’.

Welk type vogelaar ben je?

Ik ben geen soortenjager of twitcher. Het liefst geniet ik zoveel mogelijk van de vogels in mijn omgeving. Voor mij is het vanzelfsprekend om vogels te herkennen in een fractie van een seconde. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in natuur en vogels. Het vogelkijkvirus is het enige virus dat ik iedereen gun. Daarom deel ik mijn kennis en ervaring op sociale media, tijdens excursies, lezingen en cursussen. Ik ontwikkel een natuurcoachingsprogramma en daarnaast maak ik samen met Marjon van der Meijden ’BIRD Experience de Podcast’. Ik ken haar via de bekende vogelaar Eddy Zoëy. Sinds hij Marjon eens meenam op een vogeltrip gaan we er vaak samen op uit. Onze belevenissen wilden we delen. Dat doen we met onze podcast.

Heb je een lievelingsvogel?

Dat is de draaihals, ik weet nog precies wanneer ik mijn eerste zag op zaterdag 11 mei 1991. Op vogelexcursie met IVN Ede. Dit heeft zo’n indruk gemaakt. Ik ben deze vogel steeds weer gaan opzoeken en heb zelfs het hele proces van paring tot uitvliegen van de jongen kunnen bekijken en opnemen. Het is een fascinerende vogel met een prachtige schutkleur en een hoop details. Ik kan er een boek over schrijven. Daar ben ik ook mee bezig trouwens!

De draaihals bij het eerste nest dat Adriaan van deze iconische vogel vond. Fotograaf: Tonnie
van den Brom

Welke soort wil je nog heel graag zien?

De woudaap wil ik graag nog in Nederland zien. In Spanje heb ik ze wel gezien, toen vloog er zelfs een bijna tegen mijn hoofd. Ik weet waar ze broeden in Nederland en elk jaar neem ik me voor om er naartoe te gaan. Om vervolgens toch weer te laat die kant op te gaan. Want in de tijd dat ze jongen hebben heeft de draaihals die ook. Als deze uitgevlogen zijn maak ik weer tijd voor andere soorten. Maar dan zijn de jonge woudaapjes dus net gevlogen. Dit jaar ga ik er wel op tijd heen. Zeg ik nu.

Wat maakt jou als vogelaar uniek?

Ik maak mensen niet alleen graag enthousiast over vogels maar wil hen ook helpen in hun leven. Bijvoorbeeld met de ‘BIRD methode’ die ik ontwikkel. Tijdens deze coaching ben ik ‘vogelgids’. Ik gids mensen door het leven aan de hand van de lessen uit het vogelrijk.

Vogels leven heel erg in het moment. Ze weten wanneer het tijd is om even niets te doen. Het is nu voorjaar en dan zijn vogels op hun mooist en sterkst. Ze moeten dan een partner vinden, nestelen, broeden en voeden. Dat kan je zien als een groot project zoals je dat ook op je werk kan hebben. Wat je daarna ziet bij vogels is dat ze in de rui raken. Hun veren zijn versleten van het harde werken. Ze moeten tot rust komen. Sommige vogels zoals eenden en ganzen kunnen zelfs tijdelijk helemaal niet vliegen. Ze trekken zich dan bewust even terug. Dat zouden mensen ook veel meer moeten doen. ‘Rui-momenten’ inplannen in hun leven.

Vogels kijken is niet alleen leuk, het werkt ook goed tegen stress. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel groen en natuur in hun woonomgeving hebben minder last hebben van depressie, angst en stress. Het luisteren en kijken naar vogels werkt ontspannend en verhoogt je focus. Ook als je goed in je vel zit kan het je helpen. Verschillende vogelsoorten leren ons lessen. Dit komt allemaal terug in de BIRD methode.

Adriaan laat anderen meegenieten van vogels tijdens een excursie.

Lukt het jou zelf goed om volgens deze BIRD methode te leven?

Dat is een goede vraag. Gelukkig heb ik geleerd dat je als coach zelf niet perfect hoeft te zijn. Zo behandel ik in de coaching geregeld het ‘goed voor jezelf zorgen’. Zoals vogels ook verantwoordelijk zijn om gezond en sterk te blijven om geen slachtoffer van predatoren te worden. Dat kan met die rustmomenten, maar ook met beweging en gezonde voeding. Die gezonde voeding vind ik zelf soms best lastig. Er gaat nog te vaak een pak chocoladekoekjes naar binnen.

Waarover ging jouw laatste social media post?

Dat was een post over mijn op een na favoriete vogel. Dit voorjaar (maart 2023) vond ik het nest van de zwarte specht in ‘mijn’ Edese Bos. In andere gebieden vond ik ze wel, maar hier nog niet. Tot dit jaar. Het grote territorium, tot wel 5 km in doorsnede, maakt het vinden van hun nest geen sinecure. Ik heb onlangs beelden gemaakt van het mannetje dat aan de nestholte werkt.

Terwijl Adriaan dit vertelt lopen we in de richting van het nest. We hoopten de specht even te kunnen bekijken. We worden, op veilige afstand om niet te verstoren, getrakteerd op een hakkend mannetje, roffelend vrouwtje, en als kers op de taart na een bedelroep een korte paring. Op beeld gevangen via Adriaans telefoon door zijn telescoop.

We staan allebei te glunderen van blijdschap nadat we dit mee mochten maken en dan blijkt inderdaad: vogels kijken blijft een heerlijke bezigheid die je leven verrijkt.

De zwarte specht die zich prachtig liet zien tijdens het interview.

Meer over Adriaan Sleeuwenhoek

Adriaan vind het altijd leuk om met andere geïnteresseerden in contact te komen. Hij is onder andere te vinden op Facebook en Instagram. Vlogs en andere filmpjes bekijk je op zijn Youtube kanaal. Meer weten of mee op excursie? Kijk dan eens op zijn website.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: