Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Raaf

Corvus corax
Lopende Raaf
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

62 cm. De grootste kraai. Heeft zeer krachtige snavel, geheel zwart, glanzend verenkleed en verlengde keelveren, die ruig uiterlijk veroorzaken. Juveniel heeft bruinig, niet glanzend, zwart verenkleed. Altijd te onderscheiden van zwarte kraai door groot formaat, enorme snavel, 'ruige' keel, wigvormige staart en geluid. Heeft krachtige vlucht met langzame vleugelslagen; zweeft vaak langdurig (andere kraaien niet) en haalt in de lucht acrobatische toeren uit, met name tijdens broedseizoen.

Verspreiding

Is standvogel in Noord-Amerika, Europa, Azië, en Noord-Afrika. In Nederland zeer schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

Uitgestrekte gebieden waarin bossen en heide elkaar afwisselen; steeds vaker ook in bosjes in cultuurland.

Levenswijze

Voedsel
Omnivoor, maar dierlijk bestanddeel overheerst. Doodt dieren ter grootte van Haas en (zeer jonge) verzwakte lammeren. Eet ook aas.

Eieren
Eieren in legsel meestal 4-6, zelden 3-7. Buikig. Gland en glanzend. Lichtblauw, groenachtig-blauw of lichtgroen. Zeer verschillend van tekening. Bezet met licht olijfkleurige, olijfbruin, of donker of zwartachtig-bruine en lichtgrijze spikkels, vlekjes, strepen en krabbels. De tekens variëren van schaars tot zeer sterk, en tonen soms onregelmatige vlekken met een olijfkleurig of groenachtig waas over opvallender tekens heen. Dikwijls verschillen binnen één schaars getekend blauw ei. Formaat 49,7 x 33,4 mm.

 

Geluid

Meest gehoorde roep is een diep, twee- tot driemaal herhaald 'krruk'; in de broedtijd ook andere klokkende en kwakende geluiden.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's