Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 24 november 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar: Het noordelijke neefje van de grote barmsijs is niet altijd makkelijk te herkennen maar met een beetje oefening is het zeker mogelijk.
Het noordelijke neefje van de grote barmsijs is niet altijd makkelijk te herkennen maar met een beetje oefening is het zeker mogelijk. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het lijkt erop dat vorige week het laatste staartje van de najaarstrek voorbij is gekomen. Het wordt nu vooral focussen op de wintervogels, maar gelukkig weten ook die vaak genoeg voor verassingen te zorgen. De harde noordwestenwind dit weekend zou wellicht kleine alken deze kant op kunnen blazen?

Zeldzaamheden

  • De beste soort van afgelopen week werd gezien op Ameland FR in de vorm van een Amerikaanse zee-eend. Deze soort werd in 2021 na 44 jaar afwezigheid weer gezien in Nederland. Sindsdien wordt er af en toe een mannetje Amerikaanse zee-eend gezien boven Ameland FR en Schiermonnikoog FR. De kans is groot dat het gaat de om dezelfde vogel die nu voor het derde jaar op rij wordt teruggevonden. De Amerikaanse variant van ‘onze’ zwarte zee-eend is te herkennen aan zijn opvallende gele knobbel op zijn bovensnavel en zijn dikkere nek.
  • Er werd deze week nog een Amerikaans eendje gezien in Nederland. Namelijk een mannetje ringsnaveleend. De vogel werd slechts één dag gezien op het Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH. Deze plek is dit jaar blijkbaar populair bij de Amerikaanse duikeenden. Van de zomer zat hier ook al een kleine topper.
Vogelradar: De waterspreeuw is de enige zangvogel in Europa die zo gebonden is aan water.
De waterspreeuw is de enige zangvogel in Europa die zo gebonden is aan water. Fotograaf: Kees van der Klauw

Leuke krenten

  • De hele week is er al een zwarte ibis aanwezig in Peizermade DR. Dit blijft natuurlijk altijd een prachtige soort en toch ook nog behoorlijk zeldzaam. Vlakbij de ibis zit ook een ruigpootbuizerd. Door de steeds mildere winters zien wij deze soort steeds minder vaak. Toch blijft de Onlanden DR een goede plek waar er bijna jaarlijks wel één overwintert.
  • Naast de al eerder benoemde waterspreeuw in Buurse OV is er donderdag ook een waterspreeuw gezien in Zoetermeer ZH. Een leuk detail, de vogel van Buurse betreft een roodbuikwaterspreeuw, de vogel van Zoetermeer een zwartbuikwaterspreeuw. Twee verschillende ondersoorten! Als waterspreeuwen eenmaal een mooi plekje hebben gevonden, blijven ze daar vaak de hele winter.
  • Witkopstaartmees is de noordelijke ondersoort van de staartmees en is vrij schaars in Nederland. Afgelopen donderdag werd er een groepje van 8 gezien bij de Lepelaarsplassen FL. Let er wel op dat gewone staartmezen soms ook nauwelijks zwart op hun kop hebben. Het liefst heb je dan ook een groepje met alleen maar ‘witkoppen’.
  • Om het najaarsgevoel er toch nog een beetje in te houden werd deze week een bruine boszanger gevonden in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH. We zien deze soort steeds vaker laat in het najaar en soms ook overwinteren. Toch was dit voor de soort het slechtste najaar sinds 2020.
  • Morinelplevier is normaal gesproken een soort van het vroege najaar, maar ook dik in november is deze soort nog mogelijk. Dat bleek deze week weer door een waarneming bij het Veerse Meer ZL. Een paar dagen eerder werd er ook al een vogel in de Brabantse Biesbosch NB gezien.

Unieke kansen

  • Er is een barmsijzen influx aan de gang. In het hele land worden hoge aantallen barmsijzen gezien, die voornamelijk uit Scandinavië komen. De laatste influx was alweer 6 jaar geleden. De meeste die worden gezien zijn grote barmsijzen. Tussen al die ‘barmen’ is het de uitdaging om te zoeken naar een witstuitbarmsijs. Dit is de zeldzamere variant die (uiteraard) te herkennen is aan zijn witte stuit. Verder zijn belangrijke kenmerken: volledige witte onderstaartdekveren, een wat licht grijzer uiterlijk en licht gestreepte flanken. In Wehe-den Hoorn GR werden vorig weekend de eerste twee witstuiten gezien.
Vogelradar: Kleine alken vliegen als kleine witte bolletjes over de zee, ze zijn nauwelijks groter dan een spreeuw.
Kleine alken vliegen als kleine witte bolletjes over de zee, ze zijn nauwelijks groter dan een spreeuw. Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Regionale zeldzaamheden

  • De grote zee-eend is normaal gesproken een echte zeevogel. Een waarneming in Nijkerk GE op het Nijkernauw kan in dit weekoverzicht dan ook niet ontbreken. Op donderdag werden er 2 vrouwtypes gezien, een mooie kans om deze soort eens van dichtbij te bekijken!
  • Om nog maar even in deze hoek te blijven, er zit ook een familie groepje roodhalsganzen in Nijkerk GE. De vogels lijken een vrij groot gebied te bestrijken dus het is wellicht even zoeken.

Vooruitblik

Er is weer genoeg te hopen. Aankomend weekend wordt er harde wind uit het noordwesten voorspeld. Deze windstroom komt op vrijdag helemaal vanuit de poolcirkel. Kunnen we ons opmaken voor een weekend vol met kleine alken, kleine en grote burgemeesters en rosse franjepoten? Of wordt er zelfs echt een goede klapper deze kant opgeblazen zoals een ross’ meeuw of een geelsnavelduiker. Als we echt wild mogen dromen voorspel ik dit weekend een ivoormeeuw. Naast de zeevogels moeten de barmsijzen ook goed gecheckt worden, zoals hierboven al benoemd. Barmsijzen houden vooral van zwarte elzen waar ze in groepen van vaak enkele tientallen vogels opzoek zijn naar eten. Ga de komende dagen dus vooral de stranden afzoeken voor een ivoormeeuw of keer alle stadsparken om voor de barmsijzen! Veel zoekplezier!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: