Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 7 juli 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De groene fitis bij Driewegen, de derde voor Nederland. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Voor een aantal soorten is de najaarstrek al in volle gang, maar toch viel er ook nog een voorjaarsknaller!

Zeldzaamheden

  • In de ochtend van 6 juli vond een Zeeuwse vogelaar een heuse groene fitis in zijn achtertuin bij Driewegen ZL. Het gaat hier om pas de derde waarneming voor Nederland na gevallen in Vlaardingen ZH in 2019 en op Texel NH in 2020. Het bleek geen gemakkelijke jongen om te zien, maar toch wisten tientallen vogelaars de vogel waar te nemen. De zang lijkt op die van grauwe fitis; voor de gevorderde vogelaar is dit artikel waar het verschil wordt uitgelegd dan ook een must-read! 
  • Op 4 juli kwam het nieuws naar buiten over een mannetje kleine topper in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH. Het bleek dat de vogel al op 25 juni was gefotografeerd en daarna nog tien maal werd ingevoerd als topper. Een mooi voorbeeld dat het maar lastig kan zijn om scherp te blijven tijdens een zogenaamde ‘zomerdip’. Het is de eerste keer dat de soort in juli wordt waargenomen.
  • In de Sint Laurense Weihoek bij Grijpskerke ZL werd op 4 juli een grijze wouw gemeld, met een bijpassende beschrijving. Daarmee komt de teller op 17 grijze wouwen dit jaar. Hiervan werden er maar liefst zeven genoteerd in Zeeland, wat wederom bewijst dat deze provincie erg goed is voor de soort. 
Een close-up van een poelruiter in zomerkleed. Fotograaf: Ben Reitsma

Leuke krenten

  • De poelruiter van de vorige radar op de Bochtjesplaat FR was nog aanwezig t/m 2 juli. De tweede vogel van het ‘najaar’ verbleef in de Groene Jonker ZH van 2-5 juli. 
  • Flevoland scoorde twee grauwe franjepoten: één in polder Harderbroek FL en één in de Oostvaardersplassen FL. Als ze zelfs in ‘de Flevo’ willen zwemmen, moeten er op andere plekken ook vogels zitten te wachten om ontdekt te worden.  
  • Sinds 30 juni is er een gestreepte strandloper te bewonderen bij Berltsum FR. Na vogels op 28 juni op de Vloeivelden bij De Krim OV en op 30 juni in Polder Eijerwaard in de Brabantse Biesbosch NB is het al de derde in een korte periode. 
  • Afgelopen week werden in maar liefst 35 kilometerhokken zwarte ooievaars waargenomen. Bij het Weerterbos LI zaten op 1 juli zelfs drie vogels bij elkaar. Duo’s vlogen op 1 juli bij de Neterselsche Heide NB en op 2 juli bij Udenhout NB; in alle andere gevallen betrof het één exemplaar. Het gaat hier veelal om tweede-kalenderjaar vogels die vermoedelijk niet tot broeden zijn gekomen en zijn gaan zwerven. 
Een vrouwtje grauwe kiekendief in Oost-Groningen, geringd door het kenniscentrum. Fotograaf: Ben Reitsma

Unieke kansen

  • Op 3 juli vlogen vijf slangenarenden op één plek op het Fochteloërveen FR. Zo’n hoog aantal op één moment waarnemen is met recht een unieke kans te noemen. Ook op de Hoge Veluwe GE, het Dwingelderveld DR, het Drents-Friese Wold FR en het Balloërveld DR werden nog vogels gemeld. 
  • Vanuit de Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels kwam een positieve update over het broedseizoen van grauwe kiekendieven. In totaal zijn momenteel 43 nesten beschermd, wat aanzienlijk meer is dan voorgaande jaren (30 in 2022 en 32 in 2021). Ook de gemiddelde legselgrootte is hoger dan voorgaande jaren. De trefkans in het bolwerk in Oost-Groningen is daarmee dit jaar ook toegenomen.

Regionale zeldzaamheden

  • Momenteel verblijven drie kwakken bij Beugen NB. In het oosten van het land blijft dit een schaarse verschijning. Daarnaast werd een overvliegende juveniel waargenomen. In de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer ZH. Een voorbode voor meer zwervende juvenielen?
  • Een scherp oor tijdens een insecteninventarisatie kan zomaar iets opleveren. Zo hoorde een dergelijke inventarisator op 5 juli een snor bij Weert LI. Hij was zich er niet van bewust dat dit een zeldzame (niet-jaarlijkse) soort is in Limburg, maar gelukkig volgde er een opname de volgende dag.
Een graszanger met bijpassende vegetatie. Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

  • Graszangers breiden zich nog steeds uit in Nederland, met inmiddels meerdere vogels in de omgeving van Den Oever NH. In de afgelopen jaren werden zwervende individuen in de zomermaanden op verschillende plekken gevonden. Waar worden ze dit jaar gevonden?
  • Juli is een goede tijd voor steltlopers. Wie vindt de eerste breedbekstrandloper, bonapartes strandloper of Aziatische goudplevier van de zomerperiode? Recent werd in zowel Duitsland als Noorwegen een (dezelfde?) steltstrandloper waargenomen. Ook dat is een zeer welkome gast.
  • Er is warm weer op komst, waarbij roofvogels vaak dankbaar gebruik maken van de gratis thermiek. Houd daarom dit weekend een oogje in het zeil tijdens het zonnebaden, want voor je het weet hangt er een vale gier, dwergarend of arendbuizerd boven je!
  • Veel vogelplezier!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: