Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 30 juni 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een tweede kalenderjaar slangenarend heeft een lichtere kop dan een adult en minder tekening op buik en ondervleugels. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. We zijn een beetje beland in de komkommertijd. De laatste trekvogels zijn inmiddels binnengekomen en op veel plekken zijn er al weer jonge vogels te zien.

Zeldzaamheden

  • Eind vorige week was er kort een lammergier ter plaatse op de Strabrechtse Heide NB. De vogel is afkomstig uit een fokprogramma en is sinds het opvliegen niet meer gezien. Laten we hopen dat deze gespaard zal blijven en niet komt te overlijden door een windmolen of een trein.
  • Struikrietzangers werden begin van de week nog op meerdere plekken gehoord. Een nieuwe vogel, die ook al werd gemeld in de reacties van de vorige vogelradar, zat in Wehe-den Hoorn GR. Naarmate de week vorderde bleven er nog maar enkelen over zoals de vogel bij Beuningen GE.
  • Op zondag werden twee vogelaars verrast door een lichte fase dwergarend die over hen heen vloog in de buurt van Nieuw-Bergen LI. Helaas werd deze ook niet meer door anderen gezien, waarschijnlijk omdat de vogel Duitsland in was gevlogen.
  • In de Ezumakeeg bij het Lauwersmeer FR dook afgelopen dagen weer een bonapartes strandloper op. Dit voorjaar zaten er ook al twee vogels op ongeveer dezelfde plek, zou het nog steeds één van die twee zijn, of een nieuwe vogel?
Jonge lammergieren uit herintroductieprogramma’s uit de Alpen dwalen soms af naar de Lage Landen. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Typisch voor deze tijd van het jaar zijn de overzomerende slangenarenden op verschillende heidegebieden verspreid door heel Nederland. Deze vooral tweede kalenderjaar vogels zoeken de plekken op waar genoeg voedsel te vinden is, in de vorm van slangen en andere reptielen. In het Fochteloërveen FR/DR en bij het Deelensche Veld op de Hoge Veluwe GE zijn afgelopen jaren elke zomer meerdere vogels gezien. Deze week zaten ze ook op het Dwingelderveld DR, het Drents- Friese Wold DR, het Balloerveld DR, de Strabrechtse Heide NB en De Hamert LI.
  • Er leek even een kleine pauze te zitten in het steltlopergeweld wat zich dit voorjaar afspeelde in het Lauwersmeer. Deze week lijkt die pauze voorbij. Naast de bonapartes strandloper zat een eindje verderop bij de Bochtjesplaat FR een zomerkleed poelruiter. Dit is al de tweede poelruiter die dit jaar aan de Friese kant van het Lauwersmeer heeft gezeten. Nu de najaarstrek van sommige steltlopers al is begonnen, kunnen we vanaf nu tot aan laat in het najaar nog veel uit deze uithoek van het land verwachten.
  • Het is een karig voorjaar voor roze spreeuwen. Sinds deze week verblijft er een in de uiterste noordoostelijke hoek van het land bij Termunten GR.
  • Het gaat niet goed met de kwartelkoning. Dit jaar zijn er naar ons gevoel nog minder dan normaal, passend in de jarenlange achteruitgang van de soort. Deze week verscheen er toch weer een nieuwe vogel ten zuiden van Assen DR.
Adulte roze spreeuwen doen hun naam eer aan. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Regionale zeldzaamheden

  • Ook de orpheusspotvogels kwamen niet in de aantallen voor zoals ze dat in sommige eerdere jaren wel deden. In de noordelijke provincies zijn de aantallen op één hand te tellen. Een nieuw gevonden vogel zat te zingen bij Strijen ZH en liet zich soms prachtig zien.
  • Op minstens drie plekken verspreid in het land heeft de hop succesvol gebroed en zijn er jongen uitgevlogen. Om te voorkomen dat de jongen aan onnodige verstoring worden blootgesteld, vermelden wij de locaties niet. Hopelijk zullen er de komende jaren nog meer van dit soort broedgevallen bij komen. Daarmee wordt de kans steeds groter om deze prachtige vogels zelf te kunnen aanschouwen.
Een jonge hop in de nestholte wordt gevoerd door een ouder. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

  • Door de droogte in Spanje is een deel van de flamingo’s daar verdwenen. De zomer is een tijd waarin er wel eens een Zuid-Europese flamingo afdwaalt richting het noorden. Soms verschijnen er zelfs kleine groepjes in Nederland. Wellicht zijn die beesten eerder geneigd hier te belanden door de droogte dan normaal.
  • De vogelgriep grijpt weer flink om zich heen en maakt veel slachtoffers. Vooral (kok)meeuwen en sterns zijn de pineut. Het klinkt misschien een beetje sneu, maar de lage aantallen sterns die daardoor ontstaan, maken het wel makkelijker om te zoeken naar een dougalls stern. Dat is een zeldzaamheid die in deze tijd bijna jaarlijks in Nederland te zien is. We wachten nog op de eerste van dit jaar. Misschien vind jij hem wel!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: