Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 23 juni 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een roodkopklauwier in vol ornaat. Fotograaf: Fred Zandinga

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het klinkt misschien gek, maar voor sommige soorten is de najaarstrek al in volle gang. Hierdoor kunnen er zomaar leuke zeldzaamheden opduiken!

Zeldzaamheden

 • De klapper van deze week is ongetwijfeld de zesde Amerikaanse oeverloper voor Nederland op Schiermonnikoog FR. Deze vogel werd kort gezien door studenten tijdens een excursie, maar kon niet teruggevonden worden. Wie weet is de vogels nog ergens in de buurt aanwezig, hou je ogen open op het eiland!
 • Een dwergooruil in Overijssel heeft helaas het drukke Nederland niet overleefd. De vogel is opgeraapt als verkeersslachtoffer. Dwergooruilen duiken vaak op in stedelijk gebied en kunnen hele buurten wakker houden met hun ritmische roep.
 • Een (de?) bronskopeend werd afgelopen week na een maand afwezigheid weer gevonden in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer ZH. Grote kans dat de vogel nog ergens rondhangt.
Een Amerikaanse oeverloper in zomerkleed is eigenlijk niet te verwarren met de gewone oeverloper, met de gespikkelde borst en rozerode snavel. Fotograaf: Jan Luit

Leuke krenten

 • Zoals vorige week al gemeld in de vogelradar lijkt de struikrietzanger dit jaar toch een goed jaar te krijgen. Deze week werden de eerste struikrietzanger voor Limburg en Overijssel gevonden. Tot zo ver zijn er 14 verschillende vogels gevonden dit jaar, en dat kunnen er zomaar nog een stuk meer worden.
 • Een roodkopklauwier was aanwezig op het terrein van het vliegveld van Eindhoven NB, en kon vanaf de overkant worden waargenomen. Dit is pas de tweede roodkopklauwier dit jaar, wat het in vergelijking met recente jaren een mager jaar maakt.
 • En ook de krekelzanger is een typische juni-soort, waarvan er afgelopen week een nieuw individu werd gevonden bij de Alde Feanen FR.
Een luidkeels zingende krekelzanger. Fotograaf: Marcel van der Tol

Unieke kansen

 • Ralreigers nemen de laatste jaren gestaag toe, maar het blijven fascinerende reigertjes. Bij Kampen OV is al een paar dagen een vogel aanwezig die zich leuk laat bekijken. Overigens goed te combineren met de reeds genoemde eerste struikrietzanger voor Overijssel!
 • Er vliegen de laatste dagen wat groepjes vale gieren door het noorden van het land. Vooral in Friesland werden er meerdere vogels leuk gezien, zoals dit groepje van drie. Wie weet gaan ze ergens slapen de komende nachten, en zijn ze dan erg leuk te bewonderen in de Nederlandse polder.
Een ralreiger in zomerkleed blijft erg mooi om te zien. Fotograaf: Willem Verhagen

Regionale Zeldzaamheden

 • Bij de Kraaijenbergsche plassen NB werd deze week een dwergstern gezien, erg zeldzaam zo ver het binnenland in.
 • Een jonge matkop werd gevonden in de duinen bij Katwijk ZH, wat daar een echte mega-zeldzaamheid is. Zeker nu de soort het de laatste jaren steeds slechter doet en de Nederlandse populatie hard afneemt.

Vooruitblik

De najaarstrek van steltlopers begint langzamerhand weer goede vorm aan te nemen, met soorten zoals zwarte ruiter en witgat die nu volop doortrekken naar het zuiden. De genoemde Amerikaanse oeverloper kan dan ook als de eerste zeldzame steltloper van de najaarstrek gerekend worden. Wie weet is dit een voorbode voor veel meer moois, zoals misschien wel een Indische kievit. De tijd zal het leren!

Eén reactie

 1. De 15e struikrietzanger zat vannacht te zingen vlak bij mijn huis in NW-Groningen. Een laatste rondje met het hondje is handig, zo blijkt!

  Groeten
  Arno

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

 1. De 15e struikrietzanger zat vannacht te zingen vlak bij mijn huis in NW-Groningen. Een laatste rondje met het hondje is handig, zo blijkt!

  Groeten
  Arno

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: