Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 16 juni 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vale Gier. Fotograaf: Daniele Occhiato

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om van jouw weekend een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar nu toch wel echt voorbij, sommige soorten keren zelfs al weer terug vanuit hun broedgebieden. Gelukkig heeft de warme oostenwind van afgelopen week voor een bulk aan zeldzaamheden gezorgd!

Zeldzaamheden

  • Juni is bij uitstek de beste maand voor vale gieren in Nederland. Zo werden er deze week ook verschillende gemeld. Op 10 juni werd er een vogel boven Eindhoven NB gezien. Een dag later werden er op verschillende plekken in en rond de provincie Utrecht waarnemingen gedaan van deze soort. Diezelfde dag vloog er ook nog één over Axel ZL. De 13e werd een overvliegende vale gier gezien in de Oostvaardersplassen FL, dit betreft het eerste goed gedocumenteerde geval voor Flevoland. Op de 14e werd er een vogel door meerdere vogelaars waargenomen in Dalfsen OV. Het zou goed kunnen dat er komende week nog meer van deze vliegende reuzen ons land aandoen.
  • Op 13 juni werd er een ‘spannende’ klauwier in de duinen bij Wassenaar ZH gezien. De vogel werd kort waargenomen op een grote afstand. Er konden slechts een paar foto’s gemaakt worden maar die zien er wel erg goed uit voor een Turkestaanse klauwier, een zeer zeldzame soort uit centraal Azië die pas zes keer eerder is waargenomen in Nederland. Het zou zomaar kunnen dat de vogel nog ergens opduikt de komende dagen.
  • In de duinen bij Castricum NH worden al sinds 1960 vogels gevangen voor ringonderzoek. Op 13 juni werd door een vaste ringer van het ringstation een adulte vrouw zwartkopgors gevangen! Het is voor het eerst dat deze soort is gevangen bij Castricum in al die jaren. De vogel is voorzien van een aluminium ring en daarna weer vrijgelaten.
  • Het is een karig voorjaar voor kleinst waterhoen, desondanks werd er in de nacht van 14 juni een zingend mannetje gevonden in Blokzijl OV. Dit zeldzame ralletje is vooral ’s nachts vocaal.
Het kleinst waterhoen is een soort die zich maar zelden goed laat zien, het liefst blijven ze diep verscholen in drassige vegetatie. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • In de vogelradar van twee weken geleden kwam de slangenarend van Fochteloo FR al eens langs. Deze week is er genoeg reden om weer eens aandacht te schenken aan deze soort, er hangen nu drie vogels rond in het gebied!
  • Vorige week leek het erop dat het een matig voorjaar ging worden voor struikrietzangers, maar één weekend met oostenwind heeft daar verandering in gebracht. Er werden in slechts een paar dagen tijd zes zingende vogels gevonden. Momenteel lijken er daarvan nog drie vogels aanwezig, één in de Oostvaardersplassen FL, één in Den Haag ZH en één in de Hornhuisterpolder GR. Het voorjaar van 2020 was het beste voorjaar ooit voor deze soort met maar liefst 31 gevallen. Meer informatie over het voorjaar van 2020 en hoe de soort te herkennen is aan zijn gezang vind je hier.
  • De graszanger, ook wel het stuiterballetje, is een toenemende soort in Nederland. Met name in Zeeland doet de soort het goed. Waarnemingen in andere provincies zijn toch nog altijd schaars te noemen. Al lijkt de kop van Noord-Holland ook een vaste plek geworden voor een paar individuen. Deze week werd er ook een zingende vogel ontdekt in de Oostvaardersplassen FL.
  • Op de Maasvlakte ZH zitten sinds een week tijd twee jonge mannetjes roodmussen te zingen. Rood worden ze volgend jaar pas, maar ook in dit kleed zijn het leuke vogels om te zien. De zang van de roodmus: ‘pleased to meet you‘, is altijd leuk om te horen!
De struikrietzanger is een schaarse zangvogel uit het oosten die sinds 2009 jaarlijks in Nederland wordt vastgesteld. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • Kruisbek is wellicht geen zeldzame soort in ons land, maar het blijft altijd leuk om ze te zien. Juni is na oktober de beste maand om deze soort waar te nemen op trek, ze kunnen dan overal opduiken. Het ziet er naar uit dat het wel eens een heel goed jaar kan gaan worden om veel kruisbekken te zien, lees er hier meer over.

Regionale zeldzaamheden

  • Bij het Nuldernauw GE verblijft al een aantal dagen een Reuzenstern, de vogel laat zich voor deze soort af en toe goed zien.
De reuzenstern van het Nuldernauw, Een 3e kj vogel. Fotograaf: Jan Willem Schoonhoven

Vooruitblik

  • Het lijkt dit weekend nog mooi weer te blijven, alle reden om er op uit te gaan en te gaan zoeken naar zeldzaamheden. Wie weet blunder je tegen een ralreiger aan! Ook voor de mensen die thuis blijven valt er vanuit de tuin genoeg te vinden, zwarte ooievaar of vale gier behoren zeker tot de mogelijkheden.
  • Als we nog wilder mogen dromen dan zou een Siberische gierzwaluw natuurlijk fantastisch zijn. In 2017 werd de eerste voor Nederland ontdekt bij Westkapelle ZL. Je zou een hele hoop vogelaars gelukkig kunnen maken door een twitchbare vogel te ontdekken!
  • Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: