Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 2 juni 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een zwarte ibis is helemaal niet zwart! Fotograaf: Kevin Sundermann

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De aanhoudende noordoostenwind remt de aanvoer van zuidelijke soorten wat af, maar desondanks was het weer een enerverende week met een hoop leuke soorten!

Zeldzaamheden

  • De terekruiter is een zeldzame steltloper die jaarlijks wel eens in Nederland wordt gezien. Voornamelijk langs of in de buurt van de kust, zoals de vogel van het Lauwersmeer FR. Daar verbleef een vogel tot 30 mei. Diezelfde dag werd er een tweede vogel gevonden bij Kampen OV. In het binnenland zijn terekruiters nog een stuk zeldzamer en trok daardoor veel bekijks. De vogel was in ieder geval tot en met donderdag aanwezig.
  • De rammer van de week kwam in de vorm van een alpenheggenmus op een industrieterrein bij Houten UT. Tijdens een scholekstermonitoring 31 mei kwam een vogelaar een voor hem onbekend vogeltje tegen. Met zijn mobiel kon hij de vogel op een laadpaal vastleggen, om vervolgens de foto door te sturen naar een medevogelaar. Die zag direct dat het om een alpenheggenmus ging, waarna hij vogelend Nederland alarmeerde. Daardoor konden diezelfde avond tientallen vogelaars van de vogel genieten. Na een korte waarneming in de vroege ochtend van 1 juni lijkt de vogel doorgevlogen.
  • Een soort die steeds meer in Nederland te zien is, is de kleine topper. Echter, eind mei is niet per se de periode dat je een kleine topper verwacht. Desondanks wist een kamp met jonge vogelaars van de NJN een kleine topper te vinden in het Lauwersmeer FR, tussen tientallen kuif- en tafeleenden. De vogel is tot en met 30 mei waargenomen.
  • Drenthe lijkt dit voorjaar de beste provincie voor zeldzame arenden. Op 27 mei werd er bij het Ter Horsterzand DR wederom een schreeuwarend waargenomen. Ook nu weer een eenmanswaarneming; arenden zijn bijna altijd in beweging en daardoor lastig twitchbaar.
Een terekruiter heeft een licht opgewipte snavel en relatief korte poten. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Zuid-Holland lijkt momenteel de provincie voor kleine vliegenvangers. Na een zingende vogel in een stadspark in Den Haag ZH op 26 mei, werd op 27 mei een een zingende vogel bij Berkheide ZH waargenomen. Op 1 juni was het weer raak, dit keer bij Meijendel ZH. Of er diverse kleine vliegenvangers zitten of dat dezelfde vogel op diverse plekken is waargenomen, blijft gissen.
  • In de vogelradar van 25 november benoemden we een waarneming van 6 graszangers bij Den Oever NH. Daar leek de soort succesvol te hebben gebroed. Ook dit voorjaar zit er weer een graszanger. De kans lijkt reëel dat ze weer een broedpoging gaan doen. Sinds 27 mei zit er ook een vogel in de Dordtse Biesbosch ZH.
  • Juni is de maand dat de slangenarenden Nederland binnen druppelen om te overzomeren op heideterreinen, met, je raadt het al, slangen! Bij Fochteloo FR hangt al weer een tijd een vogel rond en op 31 mei vloog er een vogel over de tuin van een vogelaar in Lettele OV. Goed de lucht in de gaten houden dus, of op zoek gaan op heideterreinen met slangen.
  • Het is nog rustig met zeldzame rallen, maar vanaf 26 mei wordt er een onregelmatig roepende kleinst waterhoen waargenomen bij Waterland NH. De soort is vooral ’s nachts te horen.
  • Op 30 mei kwam de eerste roodstuitzwaluw van het voorjaar voor trektelpost Breskens ZL langsgevlogen. De dag daarna vloog er een roodstuitzwaluw langs trektelpost Berkheide ZH, mogelijk dezelfde vogel?
Een mannetje kleine vliegenvanger, gekenmerkt door zijn oranje keel en borst. Fotograaf: Rob Belterman

Unieke kansen

  • Geen telbare soort, maar misschien wel de meest zeldzame vogel van de week. Bij Jelsum FR werd een vliegenvanger gevonden die zowel kenmerken van een bonte vliegenvanger als van een withalsvliegenvanger vertoonde, in het kleed en in de zang. Daarom wordt er sterk gedacht aan een hybride withalsvliegenvanger x bonte vliegenvanger. Dat zou de eerste keer zijn dat deze hybride in Nederland te zien is. Omdat de vogel gebonden is aan een nestkast, is er wellicht de mogelijkheid om de vogel te vangen om dna af te nemen, om zo tot een zekere determinatie te komen.
  • Een prachtige man roodpootvalk laat zich al enkele dagen fraai zien op het Dwingelderveld DR. De vogel is actief aan het jagen op insecten, een unieke kans om zo in Nederland te zien. Het Dwingelderveld is een fraai gebied met diverse heideterreinen. Misschien vliegt er ook nog wel een slangenarend over!?
  • Morinelplevieren zijn juweeltjes, zeker de vrouwtjes in broedkleed. Sinds 27 mei worden er enkele vogels prachtig gezien bij Kloosterhaar OV, voor de provincie ook nog eens een hele leuke soort.
  • Zwarte ibissen zijn in het zomerkleed helemaal niet zwart. De Engelse naam ‘glossy ibis‘ dekt veel beter de lading, met hun prachtige roodbruine, glanzende verenkleed. Door de droogte in Zuid-Europa zien we dit voorjaar leuke aantallen zwarte ibissen in Nederland. Deze week onder meer bij Zeewolde FL, Kampina NB, Beugen NB, het Lauwersmeer FR en de Brabantse Biesbosch NB. Genoeg reden om eens op zoek te gaan naar deze prachtige soort!
De vermoedelijke hybride withalsvliegenvanger x bonte vliegenvanger bij zijn nestkast. Fotograaf: Andries Zijlstra

Regionale zeldzaamheden

  • Een soort die sterk achteruit gaat in Nederland is de kwartelkoning. Elk jaar lijkt het aantal zingende vogels af te nemen. Momenteel is de soort alleen hoorbaar bij Nieuw Scheemda GR, waar twee vogels hun best doen om een vrouwtje aan te trekken. Daarbij zingen ze hun kenmerkende ‘crex crex’ de Groningse nacht in.
  • Een schaarse doortrekker en broedvogel is de roodmus. In het binnenland zijn er jaarlijks hooguit enkele waarnemingen. Een zingende vogel bij Wageningen GE bleek erg bewegelijk en is op 30 mei slechts door een enkeling waargenomen.

Vooruitblik

Het is heerlijk om naar buiten te gaan dit weekend. Veel zon en aangename temperaturen. Echter, vogelend Nederland begint de aanhoudende noordoostenwind een beetje beu te worden! Het remt de aankomst van zuidelijke soorten. Begin juni is een goede tijd voor klein en kleinst waterhoen, krekelzanger, ralreiger, orpheusspotvogel, vale gier, kleine klapekster en struikrietzanger. Een hele waslijst dus! Soorten waar je dit weekend zeker rekening mee moet houden, maar het liefst zien we de wind draaien uit zuid(oost)elijke richting, zodat de aanvoer van zuid(oost)elijke soorten wat wordt aangewakkerd. Hoe dan ook, juni is de maand van echte rammers, dus naar buiten gaan is altijd een goed plan nu. Veel vogelplezier dit weekend!

Eén reactie

  1. Ik lees deze rubriek met veel plezier, en altijd in de hoop zelf ook een keer een bijzonderheid waar te kunnen nemen. Dat maakt het vogelen spannend.
    De suggestie in deze Vogelradar – van 2 juni – om een hybride vliegenvanger te vangen om zo dna af te kunnen nemen en tot een zekere determinatie te komen stuit mij echter tegen de borst. We gaan toch geen vogels vangen alleen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen ? Misschien zijn er veertjes of uitwerpselen in de nestkast te vinden waar dna uit te halen is, maar de vogel vangen en bloed of zo afnemen gaat mij echt te ver.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Ik lees deze rubriek met veel plezier, en altijd in de hoop zelf ook een keer een bijzonderheid waar te kunnen nemen. Dat maakt het vogelen spannend.
    De suggestie in deze Vogelradar – van 2 juni – om een hybride vliegenvanger te vangen om zo dna af te kunnen nemen en tot een zekere determinatie te komen stuit mij echter tegen de borst. We gaan toch geen vogels vangen alleen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen ? Misschien zijn er veertjes of uitwerpselen in de nestkast te vinden waar dna uit te halen is, maar de vogel vangen en bloed of zo afnemen gaat mij echt te ver.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: