Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 6 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Kuhls pijlstormvogel is vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Heinrich Kuhl.
Kuhls pijlstormvogel is vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Heinrich Kuhl. Fotograaf: Kees van der Klauw

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Oktober, de beste vogelmaand in Nederland is inmiddels aangebroken. Ondanks dat gaat het nog niet los met de zeldzaamheden en moeten we online zien hoe het in de landen om ons heen losbarst. Wie weet komt daar dit weekend verandering in?

Zeldzaamheden

  • Op donderdag kwam er een melding van een wat klein ogende, nog deels in zomerkleed zijnde goudplevier in Twisk NH. Al snel bleek het om een Amerikaanse goudplevier te gaan. Dit najaar zijn er al relatief veel waarnemingen van deze soort, dus het kan zeker lonen om alle goudplevieren goed af te kijken. Lang liet de vogel zich echter niet bewonderen, na anderhalf uur vloog hij weg en is toen niet meer teruggevonden.
  • Vorige week was in de vogelradar te lezen dat er een kuhls/scopoli’s pijlstormvogel vanaf Ameland FR werd gezien. Deze week vloog er wederom een kuhls/scopoli’s pijlstormvogel door Nederlandse wateren. Op woensdag werd een vogel vanaf Schiermonnikoog FR opgemerkt. Donderdag was het weer raak met een vogel langs Camperduin NH. Kuhls en scopoli’s pijlstormvogels lijken zo sterk op elkaar, dat goede foto’s vereist zijn om ze op soortniveau te determineren. Het zou leuk zijn als een volgende vogel dusdanig goed kan worden gedocumenteerd dat er een soort aan verbonden kan worden.
wekelijkse vogelradar
De grauwe franjepoot is een mooie steltloper die vaak druk in het water zwemt op zoek naar voedsel. Fotograaf: Marcel van der Tol

Leuke krenten

  • Aanstaande weekend is het jaarlijkse Dutch Birding najaar weekend op Texel. Tijdens dit weekend is het doel om met zoveel mogelijk vogelaars zeldzame soorten te gaan zoeken op het eiland. Voor de bezoekers van dit weekend zit er bij Waal en Burg NH alvast een grauwe franjepoot te wachten.
  • Afgelopen week zijn er de nodige gestreepte strandlopers gevonden. Zo werden er op verschillende plekken in Noord-Holland “strepen” gezien, een vogel in Zeewolde FL en één in Zevenhoven ZH.
  • De waterspreeuw is doorgaans een soort die we in de winter in Nederland kunnen verwachten. Naast de wintergevallen broeden er ook in zeer kleine aantallen vogels in Limburg. In Buurse OV bevindt zich nu ook een waterspreeuw. De vogel heeft een rode tint op de buik wat wijst op een roodbuikwaterspreeuw, dat is de Centraal-Europese ondersoort van de waterspreeuw. De andere ondersoort is de zwartbuikwaterspreeuw, deze komt uit Scandinavië en zien we bijna jaarlijks als dwaalgast in ons land.

Unieke kansen

  • Nooit eerder werden er zoveel witoogeenden bij elkaar gezien als deze week. Er werd namelijk een groep van maar liefst 14 witoogeenden gezien in de Wieden OV.
wekelijkse vogelradar
Mannetjes witoogeenden doen hun naam eer aan met hun helder witte iris. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Regionale zeldzaamheden

  • Een jan-van-gent in Zeeland klinkt niet gelijk als een regionale zeldzaamheid. Echter als er een vogel zwemmend in een sloot bij Terneuzen ZL zit, is dat wel het benoemen waard. Jan-van-genten zijn echte zeevogels die in Nederland maar zelden, levend, in het binnenland opduiken.

Vooruitblik

Gaat Nederland dan dit weekend eindelijk toeslaan met een echte megazeldzaamheid? We kunnen genoeg inspiratie opdoen bij de landen om ons heen. Zo werd er deze week een roetvliegenvanger in Noorwegen gezien, de eerste voor het land en pas de tweede voor Europa. Zondag lijken de omstandigheden sinds lange tijd goed te zijn voor vogels om uit Scandinavië te vertrekken. Zou ons dat dan wat leuke soorten op kunnen leveren? Een blauwstaart, raddes boszanger of Aziatische roodborsttapuit moet toch wel kunnen. Of ga voor het echte serieuze werk en vind een Siberische lijster of een wilgengors. Goede redenen om binnen te blijven zijn er in oktober nooit dus ga er vooral op uit en pak die mega!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: