Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 29 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse vogelradar
De grijze strandloper van afgelopen weekend. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. September loopt op zijn einde, en aan het aantal zeldzaamheden te zien zitten we vol in het najaar. Genieten dus!

Zeldzaamheden

  • De beste soort van de week, kijkend naar het aantal gevallen van een soort in ons land, is zonder twijfel de dwergaalscholver. De vogel is maandag gevonden in natuurgebied Willeskop UT, maar was erg lastig twitchbaar. Twee dagen later zat de vogel ineens bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest ZH. Dit is pas de 9de keer dat een dwergaalscholver ons land aandoet. De vogel zal vast nog ergens in de buurt aanwezig zijn!
  • Door de noordwestenwind vloog het afgelopen zaterdag goed over zee en stuwde de wind de zeevogels richting de kust. Zo werd er vanaf Ameland FR zelfs een kuhls of scopoli’s pijlstormvogel gezien. Deze twee soorten zijn alleen met hele goede foto’s van elkaar te onderscheiden en dat lijkt hier helaas niet mogelijk. Desondanks een hele zeldzame waarneming!
  • Zoals in de vorige radar al genoemd zijn er in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee weken bijzonder veel zangvogels uit Amerika gevonden. Bij ons bleven ze tot dusver helaas uit. Wel zijn er weer verschillende steltlopers gevonden die geboren zijn aan de andere kant van de oceaan. Zo werd er bij Zijpe NH een juveniele grijze strandloper gevonden. Deze soort is erg lastig te determineren en werd dan ook veelvuldig verward met de kleine strandlopers die er ook aanwezig waren. Helaas was de vogel na enkele dagen alweer vertrokken. Dit is de eerste juveniele vogel voor Nederland en pas het 15de geval.
  • Een andere Amerikaanse steltloper was de juveniele grote grijze snip die werd gevonden nabij Heemskerk NH. Dit is een soort die wat makkelijker is te herkennen en mede daardoor al een stuk vaker is gezien in ons land.
  • De laatste echte zeldzaamheid van deze week werd gevonden op Vlieland FR in de vorm van een izabeltapuit. Dit lastig te onderscheiden neefje van onze normale tapuit wordt de laatste jaren steeds vaker gevonden. Toch blijft het een serieuze zeldzame soort met nog geen 25 gevallen in Nederland.
wekelijkse vogelradar
Een dwergaalscholver in vlucht. Meteen valt het meer gedrongen uiterlijk op, met een ‘schattiger’ kopje. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • September is elk jaar weer goed voor enkele bosgorzen die door Nederland trekken. Helaas blijft het dit jaar tot nu toe bij twee overvliegende vogels die zijn opgemerkt vanaf telposten. De eerste vogel vloog over telpost Parnassia NH en de tweede een dag later over de telpost bij Westenschouwen ZL. We hopen natuurlijk nog op een vogel die ergens ter plaatse gaat zitten.
  • Over dezelfde twee telposten vloog afgelopen week ook een siberische boompieper. En ook over de Coepelduynen ZH werd een vogel opgemerkt. Tot 10 jaar geleden nog een beoordeelsoort voor de CDNA. De laatste jaren zijn de gevallen met tientallen vogels per jaar sterk toegenomen.
wekelijkse vogelradar
De meeste siberische boompiepers in Nederland alleen overvliegend gezien, maar soms wordt er een vogel aan de grond gevonden. Fotograaf: Paul van Giersbergen

Unieke kansen

  • De roodpootvalk stond vorige week ook al bij unieke kansen, maar de nieuw gevonden vogel bij Wageningen GE is ook erg leuk te zien en te fotograferen en verdient zonder twijfel zijn plekje hier.
  • Koereigers zijn bezig met een enorme opmars vanuit Zuid-Europa. Met groepen tot meer dan 50 vogels zijn ze dit jaar bijna geen zeldzaamheid meer te noemen. Ook nu zitten er in heel Nederland nog leuke groepjes, zoals deze groep van 17 bij Waterland NH, die voor leuke sfeerplaatjes zorgt.
wekelijkse vogelradar
Een steeds algemener wordend beeld: een koereiger tussen de Nederlandse koeien. Fotograaf: Ko Katsman

Vooruitblik

De enorme aantallen zeldzame zangvogels in het Verenigd Koninkrijk zorgden voor veel spanning bij alle vogelaars afgelopen weekend. Waar we in Nederland tevergeefs op zoek waren, werd in België de droomsoort van elke vogelaar gevonden: een bonte zanger nabij Zeebrugge. Deze week werden er weer verschillende nieuwe Amerikaanse zangvogels gevonden aan de overkant van de Noordzee, dus er is nog steeds hoop dat er toch nog eentje doorvliegt naar ons kikkerlandje. De afgelopen jaren zijn er op de Maasvlakte ZH verschillende Amerikaanse zangvogels gevonden zoals een witkeelgors en grijze junco. Vorig jaar zat er nog een geelsnavelkoekoek, dus dit lijkt misschien wel de beste plek om jezelf onsterfelijk te maken door het vinden van onze eigen bonte zanger. En als je lid bent van Dutch Birding zou dat je ook meteen een nieuwe verrekijker opleveren.

Kijken we naar wat realistischere soorten die in deze periode weer goed kunnen, dan kan je denken aan een eerste blauwstaart, Aziatische roodborsttapuit of noordse boszanger. Vrijdag en zaterdag krijgen we ook weer een noordwestenwindje, helemaal geen gek idee om over zee te gaan kijken voor een kleinste jager, papegaaiduiker, (vaal) stormvogeltje of misschien wel een grote pijlstormvogel. Veel succes!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: