Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 22 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Jonge blonde ruiters kunnen soms erg tam zijn, zoals deze vogel uit 2014 op de Maasvlakte ZH. Fotograaf: Kees Dekker

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Deze week werden er weer de nodige zeldzaamheden gevonden in Nederland. Als we ook maar iets meekrijgen van de influx van yanks die gaande is in het Verenigd Koninkrijk, dan kan het een heel spannend weekend worden!

Zeldzaamheden

 • Yanks dus, zo noemen we vogels die afkomstig zijn uit Amerika. In Nederland hadden we deze week maar liefst drie zeldzame soorten die afkomstig zijn van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Om te beginnen werd er dinsdag een kleine topper gevonden nabij Nijkerk GE. Kleine toppers worden de afgelopen jaren steeds frequenter gezien, maar dit jaar springt er wel uit doordat er al meerder vogels zijn waargenomen buiten de wintermaanden. De vogel is één dag gezien, maar de kans is groot dat de vogel nog ergens in de buurt rondhangt.
 • De twee andere Amerikaanse soorten kwamen in de vorm van een blonde ruiter en een Amerikaanse goudplevier. Beide vogels werden in Zeeland waargenomen, respectievelijk bij Burgh-Haamstede en Tholen. De Amerikaanse goudplevier op Texel NH laat zich ook nog altijd bewonderen, hoewel de vogel vrij mobiel is en telkens op nieuwe akkers of graslanden opduikt.
 • Een andere zeldzaamheid die vorig weekend op Texel NH werd gevonden was de kleine spotvogel. De vogel werd gevonden door deelnemers van het NJN-kamp en betreft de 36e vogel voor Nederland, na een eerder geval dit najaar op Texel.
 • Wat zuidelijker, in Zeeland, werden twee eerste kalenderjaar grijze wouwen gemeld. Op 16 september zat er een vogel bij Ossenisse, de andere vogel vloog op 17 september langs bij Westkapelle. In theorie kan het nog dezelfde vogel zijn.  
 • Een niet gemelde groene bijeneter werd afgelopen weekend op de Rottumerplaat GR waargenomen na een hoogwatervluchtplaatstelling. De vogel is zowel gezien als gehoord maar kon na de waarneming niet meer worden teruggevonden. Wellicht duikt de vogel dit weekend nog ergens op!
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
De kleine spotvogel liet zich langdurig volgen en fraai zien op Texel. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

 • Een adulte slangenarend kwam dinsdag fraai overgevlogen bij de Groote Peel LI. De meeste vogels hebben inmiddels Nederland weer verlaten, de resterende vogels zullen spoedig volgen.
 • Dit weekend is er een Deception Tour (DT) weekend op Vlieland FR. Het ‘weekend’ werd op donderdag al vroeg afgetrapt met een eerste kalenderjaar ortolaan aan de oostkant van Vlieland. Ortolanen die ter plaatste zitten zijn erg zeldzaam in Nederland.
 • Op diverse plekken in Nederland worden steppekiekendieven gemeld. De vogel bij Breda NB laat zich zo nu en dan fraai zien.
 • Het is een goed najaar voor roodmussen. De soort is de afgelopen week op zeker vijf locaties waargenomen langs de kust. Let dus goed op als je in de kustregio’s vogelt. Het kan helpen om de roep alvast goed in je hoofd te prenten!
 • Afgelopen week zijn er ook drie hoppen waargenomen. Zo zat er een vogel bij Noordwijkerhout ZH, op de Maasvlakte ZH en een derde vogel werd in de berm van een weg nabij Hommerts FR gezien.
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
De ortolaan op Vlieland liet zich mooi fotograferen. Fotograaf: Laurens Steijn

Unieke kansen

 • Op verschillende plekken in Nederland zijn er deze week roodpootvalken gemeld. De vogel nabij Hippolytushoef NH laat zich soms erg fraai zien. Een unieke kans om dit mooie valkje dit weekend van dichtbij te bewonderen!
 • Nog een zeldzame soort die zich af en toe gewillig laat bekijken is de gestreepte strandloper in de Ezumakeeg FR.

Regionale zeldzaamheden

 • Vlak onder Maastricht LI op de grens met België zat deze week een eerste kalenderjaar grauwe franjepoot. Voor Limburg een buitenkansje! Helemaal leuk omdat op dezelfde plek ook een witoogeend zwemt.
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Grauwe franjepoten, zeker jonge vogels, kunnen ook heel tam zijn omdat ze geen mensen gewend zijn. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

Het belooft een spannend weekend te worden! Zoals gezegd is er een DT-weekend op Vlieland FR. Vele vogelaars zullen naar het eiland afreizen in de hoop een zeldzame soort te ontdekken. Met het onstuimige en wisselende weerbeeld is er aankomend weekend van alles mogelijk. Zaterdag lijkt de wind vooral uit westnoordwestelijke richting te komen, mogelijk leuk om dan aan zee te gaan zitten. Bij Dungeness in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk hadden ze deze week maar liefst 211 vale pijlstormvogels. Een record voor die locatie en uitzonderlijk voor deze bedreigde soort! Wellicht vliegt er als je aan zee gaat zitten ook nog wel een vorkstaartmeeuw, stormvogeltje of kleinste jager langs.

Toch is de reeds genoemde influx van yanks in het Verenigd Koninkrijk misschien nog wel de meest spannende ontwikkeling momenteel. Hoewel de kans klein is krijgen we daar hopelijk dit weekend in Nederland iets van mee! Recordaantallen megazeldzaamheden werden aan de zuidwestkust gezien in de vorm van verschillende Amerikaanse zangertjes. Ook de influx van Amerikaanse klifzwaluwen lijkt nieuw leven te zijn ingeblazen. De afgelopen dagen zijn er diverse gevallen in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland. Eén vogel was slechts 140km verwijderd van onze kust… Check dus goed je zwaluwen dit weekend. Als je lid bent van Dutch Birding kan je bij het vinden van een Amerikaanse klifzwaluw mogelijk ook nog eens een mooie verrekijker winnen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: