Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 8 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Het klein waterhoen is een stiekeme vogel die zich vaak in rietkragen schuil houdt. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De eerste week van september bracht, ondanks de hitte, weer veel leuke soorten met zich mee!

Zeldzaamheden

  • Vorige week zaterdag zorgde een kleine spotvogel op Texel NH voor goede motivatie bij alle vogelaars die langs de Nederlandse kust in de duinen aan het vogelen waren. Jorrit Vlot is daarmee spot-on met zijn voorspelling in de vorige vogelradar! De vogel is na de ontdekking niet met zekerheid meer gezien. De kleine spotvogel wordt iedere paar jaar een keer gezien, voornamelijk op de Waddeneilanden of langs de Noordzeekust, bijna altijd in de struikgewassen (duindoorns) langs de duinenrij.
  • Na de gevonden grauwe fitis op Schiermonnikoog FR die al in de vorige vogelradar werd besproken is er ook deze week op Vlieland FR een grauwe fitis gezien. Samen met de kleine spotvogel toch wel de ‘targets’ voor de vogelaars langs de Noordzeekust en op de eilanden in deze tijd van het jaar.
  • Ook deze week is de eerder gevonden klein waterhoen bij het Eemmeer UT weer gezien.
wekelijkse vogelradar
Een ortolaan zie je niet vaak aan de grond. Vogelaars horen de soort vaak overvliegen en nemen de roep met een recorder op. Fotograaf: Leo Tukker

Leuke krenten

  • Het regent krenten! In de duinen langs de noordzeekust is het in deze tijd van het jaar echt lekker vogelen. Op veel plekken worden zeldzaamheden gezien zoals sperwergrasmussen en draaihalzen op trek, maar ook duinpiepers en overvliegende morinelplevieren. Af en toe hoort iemand ook nog een overvliegende ortolaan of een roodmus. Al met al is dit dus de tijd om deze soorten te vinden langs de kust. Weten waar je heen moet? Klik dan op de soortnaam en je ziet waar de soorten de afgelopen dagen gezien zijn.
  • Ook worden op veel plekken graszangers gezien. Terwijl de soort op enkele plekken jaarrond aanwezig is, worden ze de afgelopen tijd ook op veel nieuwe plekken gevonden. Door de zachte winters van afgelopen jaren doet de zuidelijke soort het goed in ons land en verspreidt hij zich.
  • Voornamelijk eerste kalenderjaar roodpootvalken zijn afgelopen week ook door het hele land gezien. Zo werd er een bij Kloosterhaar OV gezien, maar ook op telpost De Vulkaan ZH werd een vogel langstrekkend waargenomen en bij de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH was een vogel ter plaatse. Bij telpost De Nolle ZL werd een tweede kalenderjaar vogel waargenomen, een stuk zeldzamer kleed.
wekelijkse vogelradar
De duinpieper is een langgerekte pieper met lange poten en een zandkleurige indruk. Fotograaf: Henk Baptist

Unieke kansen

  • Naast dat er langs de kust deze week veel duinpiepers overvliegend zijn waargenomen, is een mooie plek om duinpiepers goed aan de grond te kunnen zien bij de telpost Brobbelbies noord NB.
  • Kuifaalscholvers zijn sinds enkele weken weer op de gebruikelijke plekken langs de Nederlandse kust te zien. De soort is erg kustgebonden, maar bevindt zich buiten de broedtijd vaak bij Westkappelle ZL, de Oosterscheldekering ZL, de Maasvlakte ZH en IJmuiden NH. Mooi om de verschillen met ‘onze’ gewone aalscholver eens te zien.
  • Bij Huizen NH en Rijswijk ZH worden twee hoppen gezien die erg mooi te fotograferen zijn. Deze imposante soort is fantastisch om voor de lens te hebben of gewoon eens goed te bekijken.
wekelijkse vogelradar
De meeste vogelaars associëren de renvogel met steppes of halfwoestijnen, omdat dat zijn gebruikelijke leefgebied is. De laatste waarneming van deze dwaalgast in Nederland betrof deze vogel op een zandvlakte in het Noordhollands Duinreservaat. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

Dit weekend wordt het nog erg warm. Ga daarom vroeg op pad, want met de hitte neemt de activiteit van de vogels na zonsopkomst snel af. Na het weekend daalt de temperatuur en wordt het voor vogelaars aangenamer om de hele dag lekker buiten te zijn. Naast voorspelde regen en onweer op dinsdag neemt ook de wind deze dagen toe, wat hopelijk iets leuks onze kant op blaast!

De eerdergenoemde Amerikaanse klifzwaluw zou erg welkom zijn, maar september is een maand waarin echt alles mogelijk is. Hoewel oktober de beste periode is zou met deze woestijntemperaturen een renvogel passend zijn, Slovenië ging ons deze week al voor met het tweede geval voor het land. Na het weekend zou ook een stormvogeltje langs de kust ook niet verkeerd zijn. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren in de tweede week van september ieder jaar poelsnippen gezien. Er is dus veel mogelijk, succes!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: