Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 1 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse-vogelradar-1-september-2023
Deze grauwe fitis werd afgelopen week gevonden op Schiermonnikoog. Fotograaf: Wouter van der Ham

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Augustus is alweer achter de rug en het najaar is al in volle gang, in september volgt weer een heel nieuw spectrum aan mogelijke zeldzaamheden.

Zeldzaamheden

  • De voorspelling van de vorige vogelradar kwam goed uit: op Schiermonnikoog FR werd afgelopen week een grauwe fitis gevonden. Deze zeldzame phyllo duikt in deze periode jaarlijks wel ergens op, maar blijft zeldzaam en niet makkelijk om te vinden.
  • De goudplevieren komen Nederland weer binnen om hier te overwinteren. Het afzoeken van groepen goudplevieren leverde de laatste weken al twee Aziatische goudplevieren op. Afgelopen week was er ook een Amerikaanse goudplevier in de Ezumakeeg FR. Daarnaast werd een losse overvliegende vogel opgemerkt op Texel NH.
  • Donderdag werd een klein waterhoen ontdekt bij een vogelhut aan het Eemmeer UT. Deze stiekeme soort wordt meestal in het voorjaar ontdekt op gehoor, maar de laatste jaren worden er ook in deze periode meerdere gevonden. Meestal betreft dit 1e kalenderjaar vogels, maar nu gaat het om een adulte vogel!

Leuke krenten

  • De eerste steppekiekendieven beginnen door te trekken. Er werden afgelopen week al meerdere vogels gezien waarvan er ook een paar dagen bleven hangen. Zowel bij Duiven GE als bij Sittard LI was gedurende een aantal dagen een 2e kalenderjaar mannetje aanwezig. Vaak hebben ze een vaste slaapplek en daar heb je dan in de vroege ochtend en rond zonsondergang de meeste kans om ze te zien. Ook buiten de bekende broedgebieden werden op meerdere plekken grauwe kiekendieven gezien.
  • Ortolanen hebben in deze periode hun doortrekpiek. Helaas wordt deze soort steeds zeldzamer en worden er maar weinig vogels aan de grond gevonden. Op telposten zijn wel de nodige waarnemingen gedaan. Ook op locaties waar mensen nachtelijke trek opnemen wordt nog wel eens een ortolaan ‘waargenomen’.
wekelijkse-vogelradar-1-september-2023
Een 1e kalenderjaar steppekiekendief. Veel vogels in het najaar hebben dit kleed. Fotograaf: Johan Horneman

Regionale zeldzaamheden

  • Een kleinste jager langs de kust zien is al ontzettend leuk, in het binnenland is dit een ware knaller! Naast meerdere waarnemingen op de Waddeneilanden en langs westkust werden er kleinste jagers langstrekkend gezien in Arkemheen GE en op de Loozerheide LI. Deze laatste waarneming betrof pas het 3e geval voor Limburg.
  • Porseleinhoenen zijn minder zeldzaam dan de eerdere klein waterhoen. In deze tijd van het jaar worden ze regelmatig gezien op plekken waar ze niet hebben gebroed. Vaak blijven ze in een geschikt gebied een aantal dagen hangen. In onder andere Polder Arkemheen GE en Polder IJdoorn NH lopen al ruim een week vogels rond. ’s Ochtends en ’s avonds maak je de meeste kans dat ze buiten het dichte riet komen foerageren.
wekelijkse-vogelradar-1-september-2023
Deze porseleinhoen in Arkemheen liet zich wel uitzonderlijk goed bekijken! Fotograaf: Sven Valkenburg

Vooruitblik

Na een aantal dagen wisselvallig weer lijkt het dit weekend weer wat rustiger en zomerser te gaan worden. Wie weet levert dit net als vorig jaar weer mooie aantallen roodpootvalken op. Ook is begin september een hele goede tijd om goed de bosjes in de gaten te houden. Onder andere kleine spotvogel is in deze weken een realistische mogelijkheid. Inmiddels is de laatste waarneming alweer drie jaar geleden, maar de jaren hiervoor werden er jaarlijks wel één of meerdere vogels gezien.

Behoorlijk out of the box, maar dromen mag: Op IJsland worden de afgelopen dagen uitzonderlijke aantallen Amerikaanse klifzwaluwen gezien. Er vliegen momenteel minstens dertien vogels rond terwijl ze hiervoor nog maar vijf gevallen hadden. Laat ze de oversteek naar Nederland maar maken!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: