Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Na een koud en behoorlijk winters weekend is de sneeuw grotendeels weer verdwenen. Wie weet wat er nog meer gaat komen deze winter!
Zeldzaamheden
- Naast de reeds aanwezige ringsnaveleend van Heerhugowaard NH, verbleef er vorig weekend ook één op het Kennemermeer NH. Helaas bleef deze Amerikaanse dwaalgast maar één dag aanwezig, al is de kans groot dat ie nog ergens in de regio rondhangt. Een paar dagen eerder bleek hij namelijk al gefotografeerd te zijn op het Vogelmeer, 4km noordelijker.
- Begin van deze week was er twee dagen een ralreiger aanwezig bij Den Ham GR. Sowieso al een zeldzaamheid in Nederland, maar in december horen ze hier zeker niet thuis! De vogel ving wel met enige regelmaat een muis, maar leek ook wel last te hebben van het koude weer. Hopelijk heeft ie na deze dagen toch warmere oorden opgezocht.
Leuke krenten
- Taigaboomkruipers worden elk najaar in kleine aantallen op de Waddeneilanden gezien, in het binnenland is dit echter een echte zeldzaamheid! Op een volkstuincomplex aan de rand van Utrecht UT werd deze week een fraaie vogel gevonden.
- De zwartbuikwaterspreeuw van Zoetermeer ZH werd na een paar dagen afwezigheid toch weer gevonden. Ook de waterspreeuw, maar dan de roodbuikwaterspreeuw, van Buurse OV heeft het nog prima naar zijn zin. Ze blijven natuurlijk erg zeldzaam, maar deze periode loont om eens op zoek te gaan naar deze mooie soort bij stuwen, stroomversnellingen en vistrappen.
- Naast de jaarlijkse ijsduikers aan de kust worden er dit jaar ook weer meerdere gevonden op grote plassen in het binnenland. Onder andere op de plas Everstein bij Hagestein UT, de Kraaijenbergse Plassen NB en bij Oost-Maarland LI zwommen afgelopen week vogels rond.
- In het najaar trekken er altijd de nodige rosse franjepoten langs, zeker na een storm. Maar ook in de winter worden er regelmatig waarnemingen gedaan van deze mooie steltloper en ze blijven dan vaak wat langer hangen. Langs de zuidpier van IJmuiden NH zwemt al een aantal dagen een vogel bij het einde van de pier. Sowieso een leuke winterbestemming om te gaan vogelen, zoals ook is te horen in een recente aflevering van de Vogelspotcast.
Unieke kansen
- Zoals in eerdere vogelradars al is benoemd zijn er vanwege een influx veel grote barmsijzen aanwezig in Nederland. Ook afgelopen week werden in groepjes barmsijzen weer enkele kandidaten witstuitbarmsijzen gezien. Lastige materie, meer informatie is te lezen in het artikel van afgelopen week over barmsijzen.
- Ondanks dat het niet de zeldzaamste soort is waren de twee pestvogels bij Houten UT de grootste publiekstrekker van afgelopen week. Het blijven natuurlijk ook prachtige en fotogenieke vogels! Er hangen er vast meer rond in Nederland. Maak eens een rondje in je eigen wijk en houd de sierappels, gelderse roos en de lijsterbessen goed in de gaten!
Vooruitblik
We hebben een wisselvallige week voor de boeg en ook de temperaturen stijgen weer, niet het meest ideale vogelweer. Met wat hardere wind kan het lonen om aan zee uit te kijken naar een langsvliegende kleine alk of papegaaiduiker. Ook ganzen zijn nu weer in grote getale terug en met dit weer is het prima om vanuit de mobiele schuilhut op zoek te gaan naar een zeldzame gans!
6 reacties
Ik zag vanmiddag een v – vormige groep grote vogels overvliegen in NOORDELIJKE richting. Aan de geluiden te horen waren het ganzen. Hoe kan dat?
Ik zou verwachten dat ze al naar het zuiden vertrokken waren.
Wie kan mij dit uitleggen?
Waarschijnlijk waren ze onderweg van een foerageergebied naar een overnachtings gebied.
Ik denk niet dat ik al die vogels verder nog in mij opneem. Het zijn er zoveel, maar mooi om te zien.
Leuke waarnemingen! Deze periode van het jaar is niet alleen goed voor IJsduikers, maar ook om andere verrassende zeesoorten tegen te komen in het binnenland.
De Taiga boomkruiper in Overijssel , Hoge Hexel/Wierden sowieso op meerdere plekken geconstateerd… witte “buik” , ook de geluidsherkennng van Bird net pakt m op als de Taiga boomkruiper
Op de kraaienbergse plassen was ook kort een ijseend gezien die helaas snel weer doortrok. Nu zit er nog een vrouwtje zwarte zee-eend en de ijsduiker.