Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 24 maart 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Alpengierzwaluwen zijn groot en hebben een witte buik en keel. Hou de lucht in de gaten komende week! Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Met het wisselvallige weer van de afgelopen dagen was het niet altijd even aantrekkelijk om naar buiten te gaan, maar de wind bleef wel constant uit het zuidwesten komen. Het gevolg daarvan: een influx van een zeldzame soort!

Zeldzaamheden

  • Er was afgelopen week in Noordwest Europa een influx gaande van alpengierzwaluwen. Vooral Ierland en het Verenigd Koninkrijk kregen te maken met grote aantallen van deze soort. Zo werden ze tot afgelopen maandag op meer dan 60 locaties gezien waarbij de grootste groep een clubje van 9 vogels betrof! Ook Nederland merkte wat van deze influx. Op drie locaties werden vogels gezien: één vogel vloog over de bekende trektelpost in Breskens ZL heen. Een andere vogel was kort ter plaatse in Almere FL maar kwam mogelijk door een slechtvalk aan zijn einde. Een derde vogel is al sinds dinsdag aanwezig in Franeker FR en laat zich geweldig zien.
  • Dat het eendenseizoen in volle gang is, hebben we wederom kunnen merken afgelopen week. Sinds de voorspelling in de vogelradar van vorige week is een nieuw trio aan zeldzame grondeleenden gevonden. Te beginnen bij Heerhugowaard NH, waar op de bekende plek van de ringsnaveleend nu ook een mannetje siberische taling tussen de smienten zat! De vogel was de volgende dag helaas gevlogen. De vogel in de Groene Jonker ZH zit nog altijd op zijn stekkie dus die kan nog bezocht worden. Ook werd er in de buurt van Hindeloopen FR een nieuwe amerikaanse smient gevonden. De meeste gevallen van amerikaanse smient verschijnen tegen het einde van maart en dit geval past daarmee in het verwachtingspatroon. De derde van het trio is een blauwvleugeltaling die dinsdag in een vaart bij Leidschendam ZH tussen de wilde eenden zat. Helaas is de vogel sindsdien spoorloos.

Leuke krenten

  • Terwijl de ringsnaveleend van Heerhugowaard NH de hele week nog in hetzelfde gebied zat, verscheen er zondag een tweede vogel in de Lepelaarplassen bij Almere FL. De vogel is maar door een aantal mensen gezien maar bleek een paar dagen later toch nog aanwezig. Hij lijkt wat heen en weer te pendelen tussen wat plasjes die niet altijd even goed zichtbaar zijn.
  • Met al het geweld van de alpengierzwaluwen zou je bijna vergeten dat de alpenheggenmus ook nog steeds aanwezig is in Den Haag ZH. De vogel zit er nu minstens een maand en lijkt zich prima te redden op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Het kost echter wel moeite om de vogel te zien vanaf de begane grond, de waarnemers die werkzaam zijn in het gebouw hebben meer geluk.
  • De pallas’ boszanger blijft een schitterend vogeltje en dat de vogel in Leiden ZH inmiddels anderhalve maand aanwezig is neemt niet weg dat het nog steeds de moeite waard is om deze vogel te bezoeken. Daarnaast kan het ook lonen om zelf op zoek te gaan. Hoewel de beste tijd voor het vinden van een pallas’ boszanger in het najaar ligt, is er ook in maart vaak een kleine opleving van gevallen. Bovendien heb je nu kans dat de vogels vocaal worden en beginnen te zingen. Zo werd bij Soest UT een zachtjes zingende vogel gevonden in een flockje met goudhanen. Reden genoeg om het geluid eens te studeren.
Het kunnen best intimiderende beesten zijn, die ringsnaveleenden. Fotograaf: Pim Rijk

Regionale zeldzaamheden

  • De kuifaalscholver die in het midden van het land zat in de buurt van Helmond NB, was al twee maanden niet meer gezien. Toch bleek de vogel deze maandag nog aanwezig en hij begint zelfs al tekenen van het zomerkleed te vertonen. Wil je nu een vogel zien die volledig in zijn adulte prachtkleed zit, dan moet je naar de Maasvlakte ZH.

Unieke kansen

  • De witoogeend is een zeldzame duikeend waarvan er jaarlijks enkele tientallen worden gezien. Afgelopen week verscheen er een groep van maar liefst 6 vogels in De Wieden OV. Zo’n grote groep is vrij uniek in Nederland. Zouden de vogels ergens een stiekem plekje weten te vinden om te gaan broeden?
  • Het zeldzame neefje van onze ‘gewone’ braamsluiper is de siberische braamsluiper. Deze week werd bekend dat de vogel die nog steeds aanwezig is in Boverkarspel NH middels een DNA-analyse is bevestigd. Het betreft dus met zekerheid een “blythi” van het type 1a, wat betekent dat het een humes braamsluiper is van de ondersoort blythi. Die ondersoort kan je dan weer onderverdelen in type 1a en 1b. Moeilijke materie allemaal, een leerzame video hierover kan je hier vinden. Het komt niet vaak voor dat een vogel via een DNA-analyse wordt geïdentificeerd en dat de vogel dan nog steeds te bezoeken is. Dus grijp je kans zolang deze vogel er nog zit!
Ook dit mannetje witoogeend laat zich van zijn gevaarlijkste kant zien. Let op de witte ogen en het kastanjebruine verenkleed. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Vooruitblik

  • Dit weekend lijkt er een einde te komen aan de zuidwestelijke stroming die we al een week lang hebben gehad. Zo’n verandering van windrichting kan er voor zorgen dat we gaan zien wat die stroming nou met zich mee heeft gebracht. De kans dat er bijvoorbeeld op nog meer plekken een alpengierzwaluw opduikt, is zeker aanwezig. Ook andere Zuid-Europese soorten kunnen met de wind zijn meegeblazen. Zo werd gisteren een kleine torenvalk gezien op de Scillies, een eilandengroep in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Andere zeldzaamheden uit het zuiden waar je aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld de havikarend of de kuifkoekoek. Kortom, een spannende tijd breekt aan, dus zorg dat je veel buiten bent!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: