Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 17 maart 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Kajzerka, de ringsnavelmeeuw die al minimaal 18 jaar door Europa vliegt. Fotograaf: Sven Valkenburg

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar is nu toch wel echt van start gegaan, zelfs de eerste boerenzwaluwen zijn alweer gezien. Buiten zijn de echte voorjaarsgeluiden weer te horen zoals zingende tjiftjaffen en ook de blauwborsten hebben Nederland bereikt!

Zeldzaamheden

  • Op dinsdag kwam het nieuws binnen dat op maandag 13 maart “Kajzerka” Nederland binnen was gevlogen. Kajzerka is een in 2005 geringde ringsnavelmeeuw, de vogel draagt een rode kleurring (PAA3). In 2021 is de vogel ook uitgerust met een zender, waardoor we deze vogel op de voet kunnen volgen. De vogel heeft afgelopen winter doorgebracht in België en is nu waarschijnlijk op weg naar Rusland waar de vogel vorig jaar jongen heeft grootgebracht met een stormmeeuw. Woensdag werd de vogel in het veld teruggevonden langs de A12 ter hoogte van Harmelen UT. Hier kon de vogel tot vlak voor zonsondergang op korte afstand worden bekeken. Hierna vloog de vogel op richting het westen en is de volgende dag richting Nijkerk GE gevlogen. Hopelijk blijft deze vogel nog een tijdje hangen in Nederland.
  • In Heerhugowaard NH werd ook een “ringsnavel” gezien, maar dan in de vorm van een eend.  De ringsnaveleend is op zondag gevonden en is sindsdien dagelijks te zien in het gezelschap van een tiental kuifeenden. Het vroege voorjaar is een typische tijd voor deze Amerikaanse duikeend. De helft van alle aanvaarde gevallen zijn gevonden in de maanden maart en april. De vogel is te herkennen aan zijn iets grijzere flank met een witte baan over de zijborst. De kop is vrij puntig en de kuif zoals bij een kuifeend ontbreekt. En zoals de naam al verklapt, loopt er een mooie witte ring over de snavel.

Leuke krenten

  • In Winterswijk GE zit al jarenlang een paartje oehoe’s te broeden in de steengroeve. De vogel die op het nest zit is op gepaste afstand te bekijken vanachter een kijkscherm. Hierdoor wordt de vogel niet verstoord en kan iedereen genieten van de grootste uilensoort ter wereld! Naast de oehoe is Winterswijk ook een goede plek voor de kortsnavelboomkruiper, een ondersoort van de zeldzame taigaboomkruiper. De ondersoort broedt op maar een paar plekken in Nederland, zo ook in het bos Bekendelle ten zuiden van Winterswijk. Dit bos is ook goed voor spechten, zoals de middelste bonte specht, kleine bonte specht en zwarte specht. Reden genoeg om er een dagje op uit te trekken naar deze regio.
De middelste bonte specht was vroeger een echte zeldzaamheid, inmiddels is het een normale bewoner van de bossen in Oost-Nederland. Fotograaf: Luc Meert

Regionale zeldzaamheden

  • Middelste zaagbekken zijn doorgaans echte kustvogels. In het binnenland is de soort een stuk schaarser, maar elk jaar zien we er toch her en der een aantal opduiken. Zo zit er nu een mannetje op de Haarrijnseplas UT en op het Nijkerkernauw GE zitten al enige tijd minstens twee vogels.
Het mannetje middelste zaagbek is misschien wel de vogelsoort met het mooiste kapsel in Nederland. Fotograaf: Ben Reitsma

Unieke kansen

  • De zwarte zeekoet die al de hele winter op Texel NH verblijft is al meerdere keren langs gekomen in de wekelijkse vogelradar. Deze vogel geeft ons echter alle reden om hem opnieuw te noemen, want hij heeft inmiddels zijn winterkleed vervangen voor een kakelvers zomerkleed! Dit is een kleed dat in Nederland niet vaak wordt gezien en aangezien deze vogel ook nog eens met regelmaat van dichtbij is te benaderen maakt dit het een unieke kans om dit kleed mooi te bewonderen.

Vooruitblik

  • Het vroege voorjaar is elk jaar weer goed voor zeldzame eenden, dat zien we dit jaar weer met deze week een ringsnaveleend. In de vogelradar van vorige week kwamen amerikaanse wintertaling en kleine topper ook al langs. Dus reden genoeg om die zwemvliezen goed in de gaten te houden! Niet alleen op het zoete water maar zeker ook op het zoute water, maart is namelijk een goede tijd voor brilzee-eend. In Frankrijk is afgelopen weekend een killdeerplevier gezien, een plevier uit Amerika met een waanzinnig mooie staart. Wie weet vliegt hij binnenkort wel richting het noorden om in Nederland op te duiken. Alle reden om er weer op uit te gaan, succes met zoeken!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: