Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 10 maart 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Alpenheggenmus in vol ornaat. Fotograaf: Paul van Giersbergen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Hoewel het voorjaarsweer momenteel ver te zoeken is, druppelen de voorjaarssoorten gelukkig mondjesmaat binnen en de tijd van zeldzame eendensoorten lijkt aangebroken!

Zeldzaamheden

  • Op donderdag werden er niet één, maar twéé zeldzame eenden gevonden! De eerste is een kleine topper bij Lemmer FR, een soort die de laatste jaren steeds meer op lijkt te duiken in Nederland. Bijna alle gevallen zitten rond het IJsselmeer en de randmeren, en dat geldt ook voor deze vogel. Kleine toppers zitten vaak in grote groepen duikeenden, zoals kuifeenden, tafeleenden en toppers.
  • De tweede zeldzame zwemvlies betreft een amerikaanse wintertaling bij Waalwijk NB. Dit broertje uit Amerika van de wintertaling is te herkennen aan de prominente verticale witte streep op de zijborst en mist daarbij de horizontale witte schouderstreep, die onze wintertaling wel heeft.
  • De alpenheggenmus in Den Haag ZH die tot de vorige radar nog niet vanaf de grond was gezien lijkt inmiddels beter mee te werken. De vogel zit nog steeds hoog op de kantoorgebouwen, maar men heeft nu wat meelwormen op de rand van een plateau neergelegd, waar de vogel soms van komt eten. Dat neemt niet weg dat er geduld nodig is, want de vogel is met lange tussenpozen alleen korte momenten te zien.

Leuke krenten

  • Op Terschelling FR is afgelopen weekend een adulte kleine burgemeester gezien. Kleine burgemeesters komen met enkelen elke winter in ons land, maar zo’n fraaie volwassen vogel is uitzonderlijk. Wie weet is de vogel nog ergens op het strand aanwezig!?
  • Naast de nieuwe zeldzame eenden deze week, blijft ook de siberische taling voorlopig trouw aan zijn plek in de Groene jonker ZH. De kans is reëel dat ook de amerikaanse smient die er een week geleden zat nog aanwezig is, maar het is lastig zoeken tussen de duizenden gewone smienten. Met een telescoop en wat geduld kun je misschien wel twee hele mooie eenden bijschrijven!
De adulte kleine burgemeester van Terschelling afgelopen week. Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Unieke kansen

  • Een echte unieke kans is de adulte vorkstaartmeeuw die gevonden is bij Ten Boer GR. Deze zeldzame meeuwensoort is normaal vooral te zien als ze over zee trekken naar het zuiden in het najaar, maar die vogels vliegen vaak ver weg en zijn in het algemeen jonge vogels. Een volwassen vogel in het binnenland is erg bijzonder!
  • Door de oostenwind van de afgelopen dagen hebben we eindelijk wat mooie groepen kraanvogels gehad die niet alleen over Limburg vlogen. Zo hebben er groepen geslapen in de Biesbosch NB en bij Wageningen GL. Ook rode wouwen beginnen door te trekken, met bijvoorbeeld deze uitzonderlijk grote groep in Maastricht LB. Opletten dus dit weekend!
Kraanvogels op trek. Fotograaf: Rixte

Vooruitblik

Het wordt dit weekend in tegenstelling tot afgelopen dagen lekker weer! Reden genoeg om er op uit te gaan. Met de noordwaartse beweging van eenden is het nu misschien wel de beste tijd om te zoeken naar zeldzame eenden, zoals de kleine topper en amerikaanse wintertaling van deze week bewijzen. En wil iets zeldzaams niet lukken, dan is een eerste zomertaling een leuke troostprijs. Ook kleine plevieren, tureluurs, grutto’s en kemphanen komen weer volop terug uit het zuiden, en wie weet loopt er ineens een kleine geelpootruiter tussen. Tot volgende week en veel plezier met vogels kijken!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: