Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 3 maart 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
In oktober is een dwerggors geen groot nieuws, maar een overwinterende vogel is erg leuk! Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Nu de meteorologische lente is begonnen druppelen de eerste voorjaarssoorten binnen. Grutto’s en kleine mantelmeeuwen zijn opeens weer op veel plekken te zien, en scholeksters lopen weer middenin de stad. De eerste zomertalingen en blauwborsten kunnen niet lang meer op zich laten wachten!

Zeldzaamheden

  • In de vorige radar was voorspeld dat er wel eens een amerikaanse smient zou kunnen opduiken dat weekend. En zowaar was het bij Zevenhoven ZH op vrijdag direct raak, tussen de duizenden smienten in de Groene Jonker. Om de vogel te vinden is wel geduld nodig, het kan lastig zijn om de juiste vogel te vinden door het enorme aantal eenden op de plas. Toch kan het zoeken ook nog iets anders opleveren: de siberische taling die in het gebied rondzwemt is afgelopen week ook weer een keer gezien. Een telescoop is wel een vereiste om naar deze eenden op zoek te gaan.
  • Misschien wel de meest vreemde dwaalgast van het jaar tot nu toe is de alpenheggenmus die op een ministeriegebouw in hartje Den Haag ZH opdook. Pal voor de vorige radar was deze vogel ontdekt, maar daarna bleek het vrijwel onmogelijk om vanaf de begane grond een glimp van de vogel op te vangen. De vogel is nog maar acht keer gezien, uitsluitend door mensen die in het gebouw werken. Dit weekend zal opnieuw een poging worden gedaan door verschillende vogelaars om de vogel vanaf de grond te zien, maar met 33 etages aan hoogteverschil zal dat nog een lastige opgave worden.

Leuke krenten

  • Een leuke waarneming uit het binnenland was die van een dwerggors bij Amersfoort UT. Een jonge vogelaar kwam deze zeldzame gorzensoort tegen tijdens een rondje vogelen in eigen gemeente. Overwinterende dwerggorzen zijn behoorlijk schaars, meestal worden ze gezien als doortrekker in het najaar. Dit exemplaar laat zich al enkele dagen leuk bekijken en fotograferen, dus zeker een plek om dit weekend in het achterhoofd te houden.
  • De volgende soort is niet echt meer nieuws, maar af en toe een oude parel afstoffen kan geen kwaad. Zeker als hij met de week mooier wordt. De zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild NH is al redelijk naar zomerkleed aan het ruien, dit in combinatie met de shows die hij af en toe op korte afstand toont aan bezoekende vogelaars maakt een bezoekje aan Texel weer erg aantrekkelijk!
  • Voor sneeuwganzen hoef je niet meer op Texel te zijn. De twee vogels die hier circa twee maanden te zien waren hebben de oversteek gewaagd naar Hippolytushoef NH, en geven daar nu de weilanden het beetje wit dat de sneeuw ons deze winter niet kon bieden.
Vechtende zeearenden is een beeld dat ook in Nederland steeds vaker te zien is. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Unieke kansen

  • In Nederland gaat het al jaren goed met de zeearend. Naast steeds meer broedgevallen nemen ook de aantallen overwinteraars toe. In de Oostvaardersplassen FL zijn deze winter tot wel 20 zeearenden geteld! Dit levert spectaculaire taferelen op, zoals te zien bij deze waarneming. Vanaf de Grote Praambult is het schouwspel vaak goed te zien.
  • Maart is een maand waarin bosvogels weer van zich laten horen. Spechten en andere bosbewoners zijn vaak standvogels, die dus al vroeg in het jaar kunnen beginnen met broeden. De komende weken zullen de bossen gevuld zijn met de zang van vink, zanglijster en waarschijnlijke al wel een eerste tjiftjaf. Schaarse soorten als de middelste bonte specht en kortsnavelboomkruiper kunnen de kers op de taart zijn van een mooie boswandeling, en aan deze waarnemingen te zien zingen de kortsnavelboomkruipers alweer volop!
  • Afgelopen dagen is al veel geschreven over de komst van de voorjaarstrek van kraanvogels. De nieuwste updates zijn te volgen in de in dit artikel genoemde bronnen. Gisteren zijn er vanaf de Karstraat LI al circa 1500 kraanvogels gezien, maar er moeten er komende dagen nog veel meer aankomen. Ogen in de lucht dus komende week!

Regionale Zeldzaamheden

  • Zeekoeten zijn langs de kust een vrij algemene verschijning, maar een waarneming midden op het IJ bij Amsterdam NH is zeker niet alledaags. Zeker omdat het niet één verdwaalde vogel is, het zijn er maar liefst drie! Misschien een leuke waarneming voor de Amsterdammers onder ons.
Afgelopen jaren hebben minstens zeven verschillende havikarenden ons luchtruim doorkruist, wie weet dit jaar weer? Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

  • Dan het meest spannende onderdeel van de radar: de voorspelling voor komende week. Met het prachtige weer zijn er waarschijnlijke veel vogelaars buiten te vinden, op zoek naar de eerste tekenen van de lente. De combinatie van veel vogelaars en verplaatsingen in de vogelwereld maakt de kans op een leuke verassing een stuk groter. Wat te denken van een zeldzame uil? Net als de andere bosvogels zijn uilen al vroeg in het jaar bezig met baltsen, dit biedt dus kansen voor het vinden van soorten als een oehoe of zelfs een ruigpootuil. Om de mensen die liever niet in het donker op pad gaan ook iets te bieden:
  • Nederland werd afgelopen jaren bijkans overspoeld met havikarenden. De vraag is of deze trend dit jaar doorzet, maar deze eerste claim is misschien een voorbode. Deze Zuid-Europese arend kan dus zomaar over je hoofd vliegen, en dat geeft het zoeken naar groepen kraanvogels nog een extra dimensie. Tot volgende week en veel plezier met vogels kijken!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: