Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Kerst staat voor de deur, maar als je even onder de stress van de feestdagen wilt uitkomen zijn hier wat tips waar je ontspannen vogels kunt kijken!
Zeldzaamheden
- Misschien niet de waarneming waar de meeste vogelaars heel warm van worden, maar afgelopen woensdag werd er een schildraaf gezien in Breskens ZL. De laatste jaren lijken er wat meer schildraven op te duiken in Europa. Of dit ontsnapte vogels betreffen of dat de soort bezig is met een opmars naar het noorden vanuit Afrika is niet met zekerheid te zeggen. Vooralsnog wordt aangenomen dat het gaat om vogels uit gevangenschap, van mei 2019 tot 20 maart 2020 heeft er een vogel in noord Nederland rond gehangen. De schildraaf van toen heeft de Nederlandse lijst niet gehaald. De kans werd te klein geacht dat deze vogel op eigen kracht Nederland zou hebben bereikt.
- De bruine boszanger die in de vogelradar van 18 november werd vermeld is nog steeds aanwezig. Deze vogel laat zich steeds beter zien en dat resulteert in mooie foto’s. Ook in de Wieden OV zit een bruine boszanger, deze vogel laat zich iets minder goed bekijken.
Leuke krenten
- In de kop van Noord-Holland werd op woensdag een rosse franjepoot gevonden. Dit bijzondere steltje zwemt met zijn meerkoetachtige pootjes op een plas om daar zijn voedsel te vinden.
- Elke winter weet een groepje witbuikrotganzen het Zeeuwse dorpje Breskens ZL te vinden. De pier bij de veerhaven is de favoriete plek van dit groepje. De witbuikrotgans is de Amerikaanse tegenhanger van onze rotgans, elk jaar vliegt een tiental vogels naar Nederland om hier te overwinteren. Ze zitten vrijwel altijd tussen rotganzen.
Unieke kansen
- In Nederland komen vijf soorten futen voor waarvan de ‘gewone’ fuut veruit de algemeenste is. Daarnaast zijn geoorde fuut, kuifduiker, dodaars en roodhalsfuut een min of meer normale verschijning in Nederland, echter alle vijf soorten op één locatie is vrij uitzonderlijk. Momenteel is de Brouwersdam ZH/ZL een plek waar je kans hebt op een volle bingokaart. Naast de futen heb je ook een goede kans op een kuifaalscholver. In de vorige twee vogelradars is de grijze wouw van Schouwen-Duivenland besproken, deze vogel is nog steeds aanwezig en is goed te combineren met een tripje naar de Brouwersdam.
Regionale zeldzaamheden
- De eider is een echte kustsoort die talrijk is in de Noord- en Waddenzee. Waarnemingen ver in het binnenland zijn vrij uitzonderlijk. Momenteel bevindt zich een vrouwtjes eider in de jachthaven van Venlo LI. Wat het nog uitzonderlijker maakt is dat zij wordt vergezeld door twee grote zee-eenden, ook een soort die normaal gesproken uitsluitend aan de kust wordt gezien.
Vooruitblik
- Een echte winterse knaller is tot op heden uitgebleven. Aziatische grote zee-eend is een langverwachte nieuwe soort voor Nederland die daar verandering in zou kunnen brengen. De afgelopen tijd wisten meerdere van deze eendensoort Europa te bereiken. Zo heeft Polen deze winter al vier gevallen, Letland twee en Zweden één. Wie o wie weet zichzelf onsterfelijk te maken door deze zeldzaamheid te ontdekken?
- En wellicht heeft de kou van vorige week nog een onontdekte zeldzaamheid gebracht? Denk aan een taigarietgans of een dwerggans. Genoeg reden om ook dit weekend er weer op uit te gaan!
2 reacties
Fijn weer deze update. Wie weet komende week eens richting Zeeland. Genoeg te zien daar en misschien net iets rustiger met het vuurwerk in deze tijd. Wie weet!
Alweer een spannende update van wat er alzo aan bijzonderheden te zien valt!