Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De kou heeft ons al de hele week in de greep en ook komend weekend blijft het vriezen. Gaat dat ons nog iets bijzonders brengen?
Zeldzaamheden
- In de vogelradar van vorige week werd al geschreven over een grote grijze snip in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer ZH. Op 12 december was het daar opnieuw raak, deze keer met een kleine topper. De vogel is alleen die dag gezien, maar het gebied kent de afgelopen twee jaar een veelvoud aan zeldzaamheden, en is daarom zeker het checken waard.
- Bij de jachthaven in Sneek FR werd op 14 december een vouwtje buffelkopeend gezien. De vogel is alleen door de ontdekker gezien en gefotografeerd. In de wintermaanden wordt wel vaker een zeldzame eend gezien, maar vaak blijft onduidelijk of de vogel een ring draagt en daarmee mogelijke uit gevangenschap ontsnapt is.
- Zowel bij Tongeren GE, als bij Hardenberg OV werden afgelopen week verschillende grote kruisbekken gezien. Wees dus waakzaam op deze broer van de kruisbek, gekenmerkt door een ander geluid, een dikkere nek en stevigere snavel.
- Bij Dishoek ZL is deze week ook nog een braamsluiper ontdekt, waarvan verwacht wordt dat dit één van de zeldzame ondersoorten is. De vale of de siberische braamsluiper zijn alleen via een DNA-analyse d.m.v. poep- of veeronderzoek met zekerheid te onderscheiden van de braamsluiper die hier als broedvogel voorkomt. Op 15 december werd ook bij de Kustweg GR zo’n braamsluiper gevonden.
Leuke krenten
- Op meerdere plekken langs de kust worden ijseenden gezien. Deze fraaie eendensoort is altijd een genot om te zien. Op vier verschillende plekken langs de Nederlandse kust werden vogels gezien. Een mooie plek om de soort eens op te zoeken is langs de waddenkust bij Texel NH.
- Sperwergrasmussen verwacht je eigenlijk in het voor- en najaar, maar deze week werd nog een vogel gezien bij Den Haag ZH. De vogel is alleen op 12 december gezien. Het is daarmee het tweede december geval ooit. Echt wel gaaf dus!
- De koude decembermaand is een mooie tijd om op zoek te gaan naar zeldzame ganzensoorten tussen de enorme groepen overwinterende vogels. Zo werd er in Groningen GR tussen ruim 5000 toendrarietganzen een dwerggans gevonden. De soort wordt elke winter eigenlijk alleen bij het Oudeland van Strijen ZH en de Harger- en Pettemerpolder NH gezien. Echt wel iets om voor te juichen dus, mocht je zo gelukkig zijn er buiten deze gebieden eentje te vinden.
Regionale zeldzaamheden
- Bij de Bijland GE en de Zandwinplas de Waal GE werden respectevelijk twee en acht grote zee-eenden gevonden. Deze soort is vooral langs de Noordzeekust te zien en is in het binnenland altijd een aangename verassing.
- Ook een aangename verassing in het binnenland zijn toppers. Deze duikeenden worden voornamelijk bij het IJsselmeer en langs de kust gezien. Deze week werden bij Nederweert LI en Almelo OV vogels gezien.
Unieke kansen
- In een eerdere vogelradar werd al gesproken over een grijze wouw bij Renesse ZL. Deze vogel is nog steeds aanwezig en laat zich af en toe prachtig zien. Mooie kans om eens de tijd te nemen deze bijzondere roofvogel te bewonderen of te fotograferen.
- In de Oostvaardersplassen FL zit een ruigpootbuizerd die zich eveneens fantastisch laat zien, al bestrijkt de vogel wel een groot gebied. De ruigpootbuizerd is in Nederland veel schaarser dan vroeger. Een goede reden dus om eens langs te gaan. Deze langvleugelige broer van ‘onze’ buizerd is wat koeler gekleurd en in combinatie met het huidige winterweer kan dat mooie taferelen opleveren.
- Uniek voor de komende dagen is ook de kou die nog even lijkt door te zetten. Sommige vogels hebben duidelijk moeite om voedsel te vinden door de bevroren wateren. Dit levert soms mooie waarnemingen op, maar houd wel voldoende afstand! Wanneer vogels met deze temperaturen te vaak verstoord worden verbranden ze teveel energie en is er een kans dat ze het niet overleven.
Vooruitblik
- Dit weekend blijft het nog even flink koud en zal de vorst doorzetten. Dit zal wellicht voor verplaatsing zorgen van veel watervogels als ganzen en eenden. Wellicht levert dat wel een amerikaanse smient op tussen de smienten of een taigarietgans tussen de toendrarietganzen?
- Of wordt het dit weekend misschien zo verschrikkelijk koud dat we arctische taferelen gaan krijgen? De mythische ivoormeeuw zou wel heel gaaf zijn om nog eens in het land te verwelkomen!