Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het mag dan wel komkommertijd zijn, maar er valt nog genoeg te beleven!
Zeldzaamheden
- Het gebeurt steeds vaker dat phylloscopus-zangertjes een poging wagen om te overwinteren in Nederland. In het Gagelbos bij de stad Utrecht UT is al een tijdje een bruine boszanger aanwezig en ook de humes bladkoning in Purmerend NH (die al werd benoemd in de vorige rubriek) zit er nog. Daarnaast werd er een pallas’ boszanger gevonden in Oudkarspel NH en kwamen er meldingen van siberische tjiftjaffen van maar liefst 12 locaties.
- Een grote grijze snip werd op 7 december gevonden in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer ZH, en is op het moment van schrijven nog steeds aanwezig. Het kan geen kwaad om deze plek in de gaten te houden, met alleen de afgelopen twee jaar al een hele waslijst aan zeldzaamheden zoals bobolink, kleine geelpootruiter, citroenkwikstaart, breedbekstrandloper, poelruiter en grauwe gors.
- Op 6 december werd een grijze wouw gefotografeerd in de buurt van Renesse ZL. De vogel is vooralsnog alleen gezien door de ontdekkers maar kan zomaar weer opduiken. Het is een soort in opmars, met dit jaar al zo’n 25 gevallen. Kunnen we de soort binnenkort verwelkomen als nieuwe broedvogel van Nederland?
- De zwarte zeekoet op Texel NH werd al eerder benoemd maar bleek toch vaak moeilijk te lokaliseren. Zo maakt de vogel regelmatig uitstapjes de Waddenzee op om bijvoorbeeld te foerageren in de mosselbanken aldaar. Afgelopen week bleek de vogel weer wat standvastiger in de haven van Oudeschild te verblijven. Let echter wel op, de vogel kan erg sneaky tussen de bootjes in de jachthaven verstopt zitten!
Leuke krenten
- Op meerdere plekken worden momenteel ruigpootbuizerds gezien. Afgelopen week kwamen de waarnemingen uit 24 kilometerhokken in maar liefst acht verschillende provincies. Vooral in het noorden van het land is de kans reëel om deze soort tegen te komen.
- De grote burgemeester is een Arctische meeuwensoort die voornamelijk in de winter wordt gezien. Naast de bekende adulte grote burgemeester in de haven van Vlissingen ZL werd deze week ook de eerste juveniele vogel van deze winter waargenomen, langsvliegend bij Camperduin NH. Juveniele vogels worden vaak pas vanaf december waargenomen. Het is dan ook goed mogelijk dat meer individuen zullen volgen van deze fraaie meeuwensoort. Zandsuppleties trekken vaak veel meeuwen aan, dus de zandsuppletie bij Camperduin NH kan zomaar deze soort opleveren, of zijn neefje de kleine burgemeester die zich daar al heeft gemeld.
- Er overwinteren momenteel twee steppekiekendieven in Nederland: eentje in de Peazemerlannen FR en eentje in de buurt van Maastricht LI. In beide gevallen gaat het om een juveniele vogel.
Regionale zeldzaamheden
- De middelste bonte specht is een soort die zich nog steeds over Nederland aan het verspreiden is. Toch is het op veel plekken nog een zeldzaamheid, ook in Zuid-Holland. Afgelopen maand werden er twee gevonden in deze provincie: bij Alblasserdam en bij Rotterdam. Hoeveel zullen er zich schuilhouden in parkjes en bossen aan de kust?
- Koereigers werden gemeld in maar liefst 69 kilometerhokken. Een vogel die zich bijzonder fraai laat zien is de vogel op Texel NH, waar hij maatjes is geworden met de plaatselijke varkens. Deze vogel is goed te combineren met de zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild. Een dagje Texel geeft ook nog de mogelijkheid om een pestvogel te bekijken in Den Burg of om ijseenden te zoeken op de Waddenzee.
Unieke kansen
- Al vanaf 20 oktober bevindt een roze spreeuw zich tussen de spreeuwen in het bruisende Spijkenisse ZH. De vogel werd pas afgelopen week met enige regelmaat gezien. De afgelopen dagen bleven waarnemingen uit, maar grote kans dat de vogel zich nog steeds ergens schuilhoudt in Spijkenisse.
- Het is altijd bijzonder om vogels in ongewone jaargetijden te zien, zoals soorten die normaal gesproken niet in ons land overwinteren. Een aantal highlights uit deze categorie betreffen op dit moment een zwarte ooievaar bij Stedum GR, een beflijster op Texel NH en een nachtegaal in Apeldoorn GE. Voor de laatstgenoemde was het zelfs de eerste keer dat deze werd waargenomen in december.
Vooruitblik
- De oostelijke component in de windrichting lijkt ook volgende week weer aanwezig. Het kan daarom een stuk kouder worden, met mogelijk zelfs sneeuw. Wie weet brengt deze kou een winterse klapper met zich mee, zoals een giervalk of een geelsnavelduiker.
- In Noorwegen scoorden ze deze week een oosterse zwarte roodstaart. Met maart 2018 als laatste waarneming in Nederland wordt het tijd voor een herkansing van deze riante ondersoort. En waarom niet dit weekend?
2 reacties
Leuk en informatief overzicht!
De Driemanspolder leverde recent ook een Siberische lijster op; deze werd half november gefotografeerd en kortgeleden pas gedetermineerd. De fotograaf dacht aan een zanglijster.
Kennisgenomen van de interessante waarneming in deze nieuwsbrief.
Dank voor de foto’s. Mooi die juveniele Grote burgemeester.
Groet, FRED.