Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 2 december 2022

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De humes bladkoning is weliswaar minder sterk gekleurd dan de bladkoning, hij is wel een stuk zeldzamer. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Ben jij ook zo benieuwd wat de koude oostelijke stroming volgende week met zich mee brengt?

Zeldzaamheden

  • In Egmond aan Zee NH is nu al ruim een week lang een humes bladkoning te bewonderen. De dag na de eerste melding bleek het zelfs om twéé vogels te gaan! Een unicum in Nederland want nooit eerder werden er met zekerheid twee vogels tegelijkertijd waargenomen op één plek. De humes bladkoning in Purmerend NH was overigens ook nog aanwezig. Nu de vogeltrek op zijn eind loopt, stijgt de kans dat een van deze vogels hier de winter zal doorbrengen.
  • Opmerkelijk deze week was een waarneming van een witstuitbarmsijs. Witstuitbarmsijzen worden vrijwel alleen gezien in invasiejaren van grote barmsijzen, iets waar dit jaar (nog) geen sprake van lijkt. Het is dan ook extra bijzonder dat er nu een werd ontdekt in een gemengd groepje grote en kleine barmsijzen in duingebied Meijendel ZH.
  • Voor de derde winter op rij vertoeft er een mannetje siberische taling in plasdrasgebied de Groene Jonker ZH. Met enig speurwerk heb je kans om hem te vinden tussen de honderden smienten, pijlstaarten en slobeenden die daar ook de winter doorbrengen. De siberische taling is een soort die voorkomt in het uiterste oosten van Azië. Waarschijnlijk is hij ooit per ongeluk met de verkeerde groep smienten meegevlogen, maar kennelijk heeft hij het hier goed naar zijn zin. Wie weet hoeveel jaren hij nog zal terugkeren!
Een witstuitbarmsijs, te herkennen aan zijn lichte kleur, weinig streping op de flanken, klein snaveltje en natuurlijke de witte stuit. Fotograaf: Gejo Wassink

Leuke krenten

  • In deze tijd van het jaar komen de laatste trekvogels aan op hun winterbestemming. De siberische tjiftjaf is zo’n soort die tot laat in het najaar nog in Nederland kan arriveren. November is dé maand om dit siberische juweeltje te zien. De afgelopen jaren lijken de aantallen overwinteraars toe te nemen. Dat geldt trouwens ook voor onze ‘eigen’ tjiftjaf die er steeds vaker voor kiest om niet naar Zuid-Europa heen en weer te vliegen. Dit zal te maken hebben met klimaatverandering en de steeds zachter wordende winters. Het verschil tussen de tjiftjaf en de siberische tjiftjaf zit hem vooral in de roep van de vogel, maar ook het uiterlijk verschilt. Siberische tjiftjaffen hebben een lichtgrijze rug met witte onderdelen en een groene vleugel. De tjiftjaf is in zijn geheel wat bruiner en donkerder gekleurd.
  • Ze zijn er weer, de dwergganzen in het Oudeland van Strijen ZH. Al jaren lang komen deze Zweedse rakkers in deze polders hun buikjes volvreten en ook deze winter is er weer een groep van zo’n 30 vogels aanwezig. Je kan ze onderscheiden van de kolgans door hun geel omrande oogjes, hoge witte bles en schattige snaveltjes. Daarnaast zijn ze ook kleiner, zoals hun naam misschien al doet vermoeden. De vogels in het Oudeland van Strijen zijn echte familiebeesten en trekken gezamenlijk op. Ze zullen hier de hele winter doorbrengen dus er is tijd genoeg om ze een keer op te zoeken.
Een siberische tjiftjaf in de dichte takkenbende. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale zeldzaamheden

  • Kuifaalscholvers zijn in Nederland al zeldzaam aan de kust, laat staan diep in het binnenland. Toch dook er deze week een op in het zuidelijkste puntje van Limburg, vlakbij Maastricht. De vogel is een paar dagen waargenomen en zit waarschijnlijk nog in de buurt. Een unieke kans voor vogelaars uit de regio om deze soort eens wat dichter bij huis te zien.
  • Ook andere zeevogels laten zich de afgelopen dagen op verschillende plekken in het binnenland zien. De ijsduiker van het Nijkerkernauw GE zit nog altijd op zijn stekkie. Daarnaast verschenen er nog twee exemplaren van deze soort. Een werd er gevonden op de plas De Bijland GE en een ander op de Mookerplas LI. Het bleef niet alleen bij ijsduikers, ook parelduikers en roodkeelduikers waren van de partij. Een parelduiker was ter plaatse op de Rhederlaag bij Giesbeek GE en een ander zat in de Brabantse Biesbosch NB. Roodkeelduikers dobberden op dezelfde plas (De Bijland GE) waar dus ook al een ijsduiker zat en bij Thorn LI. Woon jij ergens in het binnenland in de buurt van een rivier of grote plas, dan zou je daar zomaar een duiker of een andere zeevogelsoort tegen kunnen komen!
Een zeldzame bezoeker van de Hollandse kust, de kuifaalscholver. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

  • Nu de vogeltrek op zijn einde is gelopen, raakt ook de stroom aan zeldzaamheden een beetje op. De winter staat voor de deur en dit gaan we de komende week zeker merken. Vanaf dit weekend komen er koude temperaturen vanuit het verre oosten onze kant op. Dit zou kunnen betekenen dat er nog vogels gaan wegtrekken uit de gebieden ten noorden en oosten van ons. Zeldzame wintergasten zoals de taigarietgans kunnen zomaar in ons land verschijnen met deze omstandigheden. Wij zijn benieuwd of we nog een cadeautje van de goedheiligman zullen krijgen. Een grote of kleine trap misstaat in ieder geval niet op het verlanglijstje.

Eén reactie

  1. Wat een leuke website! Ik kende deze nog niet. Leuk om een keer een locale zeldzaamheid op te sporen. De informatie eromheen maakt het extra interessant.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Wat een leuke website! Ik kende deze nog niet. Leuk om een keer een locale zeldzaamheid op te sporen. De informatie eromheen maakt het extra interessant.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: