Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Half november lijkt de vogeltrek misschien op zijn einde te lopen maar vergis je niet, er is nog genoeg mogelijk!
Zeldzaamheden
- Zoals in de vorige radar al vermeld is het nu een goede tijd voor humes bladkoningen. En dat blijkt! Er zijn er afgelopen week meerdere gevonden. Een vogel die zich ophoudt in het Gorsebos in Purmerend NH laat zich al een paar dagen prachtig bekijken. Deze vogel roept ook veelvuldig. Hou dit in je achterhoofd, je kan er komende week zomaar één ergens horen roepen.
- Half november is ook een goede tijd voor bruine boszangers en afgelopen week werden er meerdere gemeld, waarvan deze vogel in de Gagelpolder Ut. Voor de provincie Utrecht is het een erg goede soort en ondanks dat de laatste waarneming op woensdag was, zou het met dit slechte weer goed kunnen dat hij toch nog aanwezig blijkt.
- Een jonge grote grijze snip uit Noord-Amerika was afgelopen woensdag aanwezig in de Zouweboezem Ut. Ook een erg goede soort en zeker voor de provincie Utrecht. Het lijkt er helaas op dat hij is vertrokken naar warmer gelegen oorden. Deze vogel is eventueel goed te combineren met de man kokardezaagbek die daar al enige tijd verblijft, al is er de nodige discussie of het een wilde vogel betreft.
Leuke krenten
- Een sneeuwgans is gemeld in Noordpolderzijl Gr en is ongetwijfeld nog ergens aanwezig tussen de tienduizenden ganzen die daar overwinteren. Het beste verschil tussen een sneeuwgans en een boerengans zijn de zwarte vleugelpunten van de sneeuwgans. Met wat geluk en geduld vind je misschien ook nog een roodhalsgans of dwerggans die nu ook regelmatig gevonden worden in groepen ganzen. Dit is mooi te combineren met de fraters die vorige week genoemd zijn in de vogelradar.
- Daarnaast zijn de noordelijke provincies en kwelders zoals elk jaar dé plekken voor ruigpootbuizerd. Zo is er bij Pieterburen Gr al enkele dagen een adulte vogel aanwezig. Ruigpootbuizerds jagen door veelvuldig te bidden, stil te hangen in de lucht, maar let op want ook de gewone buizerd past deze techniek regelmatig toe!
Regionale zeldzaamheden
- Afgelopen week waren er meerdere waarnemingen van strandleeuweriken in het binnenland, zoals in Drenthe, maar ook in andere provincies. Deze fraaie leeuwerik overwintert bij ons aan de kust en is in het binnenland een heuse zeldzaamheid. Ze worden meestal gevonden op braakliggende terreintjes in groepjes graspiepers of veldleeuweriken.
Unieke kansen
- Een mooie jonge ijsduiker, gevonden door topvogelaar in wording Robin Drenth, is aanwezig op het Nijkerkernauw Gl, op de randmeren tussen Flevoland en Gelderland. De vogel laat zich met wat geduld uitstekend fotograferen. Omdat het normaal een uitgesproken kustvogel is en de vogels vaak ver op zee blijven is dit een perfecte kans om hem eens van dichtbij te bekijken.
- Bij Maastricht Li is al een paar dagen een eerste kalenderjaar steppekiekendief aanwezig, het zeldzamere broertje van de blauwe kiekendief. De steppekiekendief wordt vooral doortrekkend gezien, maar soms blijft een vogel ergens een paar dagen hangen. Zeker voor Limburg is dat best bijzonder. Deze vogel is perfect te combineren met de grauwe gorzen bij Sibbe Li die vorige week zijn genoemd in de vogelradar.
Vooruitblik
- Dit weekend lijkt het dan eindelijk wat kouder te gaan worden met temperaturen onder het vriespunt en misschien zelfs sneeuw! Vorst is voor veel vogels een reden om naar het zuiden af te zakken. Zouden we dan nu wat meer pestvogels te zien gaan krijgen? Van kieviten en goudplevieren is het bekend dat ze in beweging komen als het gaat vriezen. Wie weet zit er opeens een steppekievit of kaspische plevier tussen!