Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 17 november 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een soort die toe lijkt te nemen, en sinds 2010 al meer dan 50 keer is gezien in Nederland: de raddes boszanger. Fotograaf: Garry Bakker

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De vogeltrek is bijna op zijn einde gelopen, maar in november worden soms de beste soorten gevonden. En, wie weet zie je dit weekend nog de nodige kraanvogels!?

Zeldzaamheden

  • Het was net zoals vorige week behoorlijk tam met echte zeldzaamheden. De enige nieuwe “indiensoort” was een raddes boszanger bij de Maasvlakte ZH, die zich overigens erg leuk liet zien. De vogel leek aan een kant blind te zijn. Dit was alweer de vijfde van dit najaar. Opmerkelijk was dat de ontdekkers van de raddes boszanger die ochtend ook een vermoedelijke witte kerkuil vonden, een in Nederland zeldzame ondersoort. Doordat de variatie in het verenkleed van ‘onze’ kerkuil complex is, worden waarnemingen van witte kerkuilen momenteel niet beoordeeld door de CDNA.
  • De izabeltapuit op Texel NH was tot een paar dagen geleden nog steeds aanwezig, maar lijkt nu toch echt vertrokken.
  • De kleine topper bij Marken NH is nog steeds aanwezig. In de wintermaanden zitten er een hoop duikeenden in de Nederlandse wateren. Een mooi doel om er zelf een zeldzame duikeend tussen te vinden!
  • Vers van de pers: Vanochtend (17-11) vloog er een kuifleeuwerik langs Westenschouwen ZL. Vroeger een algemene soort in Nederland, tegenwoordig een enorme zeldzaamheid… Zou mooi zijn als er weer eens ergens aan de grond opduikt in Nederland.
Vogelradar: Een bruine boszanger zoals je ze maar zelden ziet. Ze kunnen zich goed verstoppen!
Een bruine boszanger zoals je ze maar zelden ziet. Ze kunnen zich goed verstoppen! Fotograaf: Willem Verhagen

Leuke krenten

  • Bruine boszangers leken de afgelopen jaren alsmaar toe te nemen, maar dit jaar komen we tot dusver op nog geen 10 vogels. Afgelopen week werden er wel weer wat nieuwe vogels gevonden bij Katwijk ZH, Noordwijk ZH, Berkheide ZH en Urk FL. De laatste jaren worden er in de maanden november en december vaak nog meer gevonden. Een goede reden om dit weekend op pad te gaan want er zullen er vast nog wel een paar verstopt zitten!
  • Afgelopen weekend werden er maar liefst drie taigaboomkruipers gezien op Schiermonnikoog FR van de noordelijke ondersoort familiaris. Tegenwoordig broeden er een aantal paartjes van de ondersoort macrodactyla (ook wel kortsnavelboomkruiper genoemd) in het oosten en zuiden van ons land, maar de noordelijke ondersoort blijft erg zeldzaam.
  • Nabij de stad Groningen werd afgelopen weekend een sperwergrasmus gevonden. Sperwergrasmus is normaal een soort die alleen aan de kust wordt waargenomen, en dan zijn ze vaak erg moeilijk terug te vinden. Daarnaast is niet alleen de locatie ongewoon, ook zo laat in het najaar zijn sperwergrasmussen een stuk zeldzamer.
  • Op diverse plekken zijn er momenteel ijseenden te zien, hoofdzakelijk in de Nederlandse kustzones. Een vogel in de haven van Stavoren FR laat zich wel erg leuk zien.
Vogelradar: De taigaboomkruiper, te herkennen aan zijn korte snavel, lange achterteennagel, het versprongen trappetje en de vrijwel witte onderdelen.
De taigaboomkruiper, te herkennen aan zijn korte snavel, lange achterteennagel, het versprongen trappetje en de vrijwel witte onderdelen. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • IJsduikers duiken de afgelopen weken opvallend vaak op in het binnenland, met op dit moment een vogel bij Best NB, één op de Kraaijenbergsche plassen NB en één bij Honswijk UT. Een leuk idee om dit weekend bij jou in de regio op zoek te gaan op de wat grotere wateren?
  • Op het moment van schrijven worden er door heel Nederland groepen kraanvogels gezien! Dit weekend, en dan vooral vandaag (vrijdag), zullen er vermoedelijk veel kraanvogels vertrekken vanuit Duitsland. Na een lange periode van voornamelijk westenwind grijpen ze elke kans met relatief rustig weer aan om zuidwaarts te trekken. Kraanvogels willen niet tegen de wind invliegen en wachten dus totdat de wind wegvalt of een oostelijke of noordelijke component heeft. Zie dit artikel voor meer informatie.

Vooruitblik

Het is weer tijd voor een echte knaller. Wat de denken van bijvoorbeeld een Amerikaanse grote zee-eend. Deze soort werd afgelopen week ontdekt bij Helgoland in Duitsland, niet al te ver van de Nederlandse kust. Deze soort is nog nooit in Nederland waargenomen. Als dat niet wil lukken, wil misschien een Woestijntapuit wel even komen kijken in ons land. November is een goede tijd voor verdwaalde vogels. Het weer is niet ideaal, maar wie niet naar buiten gaat ziet zeker niks. Veel plezier en goed omhoog kijken naar kraanvogels!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: