Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 11 augustus 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De groene bijeneter van het Fochterloërveen fraai in vlucht! Fotograaf: Lennart Verheuvel

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het slechte weer lijkt min of meer achter ons en dat zorgt ervoor dat er weer meer mensen naar buiten gaan, en dat heeft zeker geresulteerd in de nodige zeldzaamheden!

Zeldzaamheden

  • We hebben er even op moeten wachten, maar de absolute knaller van de week, en voor sommige misschien wel van het jaar, was de groene bijeneter. Op zaterdag 5 augustus werden de twitchers van Nederland abrupt wakker door de melding van een groene bijeneter in het Fochterloërveen FR. Dit is voor vele een droomsoort om in Nederland te zien. De soort is slechts vier keer eerder in Nederland gevonden. Van die vier gevallen was er slechts één vogel twitchbaar voor wat vogelaars. Ook dit keer was de vogel niet voor iedereen weggelegd. Na 2,5 uur verdween hij uit beeld en werd daarna niet meer teruggevonden. Hier is meer te lezen over deze fantastische vogel en ontdekking.
  • Tussen de goudplevieren in deze tijd van het jaar wil nog wel eens zijn Aziatische of Amerikaanse neefje zitten. Dit was ook het geval bij de goudplevieren die stonden op de Punt van Reide GR vorig weekend, er zat namelijk een Aziatische goudplevier tussen. Juli en augustus zijn de beste maanden voor deze Aziatische tegenhanger van onze ‘goudplevier’.
  • In de avond van 4 augustus werd er een bonapartes strandloper gevonden in de Oostvaardersplassen FL. De vogel werd in eerste instantie met tegenlicht en op grote afstand vanaf de Kleine Praambult opgemerkt op basis van de langgerekte ‘jizz‘. In het allerlaatste licht konden de ontdekkers vanuit een dichterbij gelegen vogelkijkhut de determinatie rond krijgen.
  • Op de Marker Wadden FL is afgelopen week een ralreiger waargenomen. Het is al weer de tweede keer dat dit zeldzame reigertje op het nieuwste stukje van Nederland is gezien. Ze weten zich echter goed te verstoppen tussen alle vegetatie op het eiland, dus het is mazzel hebben dat hij even vrij zit.

Leuke krenten

  • Zoals ook in de vorige vogelradar voorspeld werd zijn er deze week verschillende waterrietzangers gevonden. Het rustige weer in de ochtend de afgelopen dagen maakte het zoeken een stuk makkelijker. Zo werden er vogels gevonden bij Nijkerk GE, Westbroek UT, Zevenhuizen ZH, Reeuwijk ZH en Stoenckherne FR. Ook hing er een vogel in de netten op het vogelringstation van Nationaal Park Zuid-Kennemerland ZH. Dit weekend en komende week is er nog een kans om er zelf één te gaan vinden. Daarna nemen de kansen sterk af. Alle reden om er de komende dagen op uit te gaan en je geluk te beproeven. Om je te helpen bij het vinden van deze leuke soort is hier meer te lezen.
  • Graszanger is ook een soort die regelmatig opduikt in deze tijd van het jaar. In Berkel en Rodenrijs ZH zit er al een week één. Vaak laat deze soort zijn aanwezigheid blijken door zijn korte ‘chipp’ roep die hij laat horen in de lucht.
  • De zomer is de tijd waarin er veel steltlopers in ons land zitten om aan te vetten. Tussen deze duizenden vogels zit nog wel eens een zeldzaamheid. Op een onder water gezet bollenveld in Breezand NH zat deze week een juveniele poelruiter.
  • Met de noordwestenwind aan het begin van de week werd er door een aantal vogelaars verspreid langs de Nederlandse kust over zee gekeken. Met de warmere zeewatertemperaturen worden er ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk en langs de Franse kust grotere aantallen zeevogels waargenomen. Men hoopte daar een glimp van op te vangen, maar echte zeldzaamheden bleven uit. Toch werden er diverse leuke soorten gezien, zoals de eerste kleinste jagers van het seizoen. Enkel bij Westkapelle ZL wisten ze wat bewijsplaatjes te maken. Op 6 augustus werd een een vale pijlstormvogel gemeld vanaf de Maasvlakte ZH. In tegenstelling tot de meeste zeesoorten is het voor deze soort nu de goede tijd.
vogelradar
De waterrietzanger is voor veel vogelaars de reden om naar buiten te gaan begin augustus. Fotograaf: Tim Langerak

Unieke kansen

  • Vorig weekend werd er een adulte rosse franjepoot gezien in Koedijk NH. Normaal gesproken zit dit steltje in deze tijd van jaar nog in Groenland of op Spitsbergen. Waarnemingen in de zomermaanden zijn uiterst zeldzaam.
vogelradar
Meestal zien wij in Nederland grijs gekleurde rosse franjepoten, de vogel van deze week had nog restanten van het oranje zomerkleed. Fotograaf: Vincent Vuik

Regionale zeldzaamheden

  • De zwarte ooievaars zijn in beweging. Afgelopen dagen zijn er door het hele land vele exemplaren gezien. Een voor Zeeland ongekend aantal van acht vogels werd op 10 augustus overvliegend waargenomen vanaf trektelpost ‘De Punt’ op Westenschouwen. Kortom, goed opletten bij jou in de regio!
  • En niet alleen de zwarte ooievaars waren in grote getalen te zien in Zeeland. Een groep van maar liefst 52 koereigers werd op 10 augustus gezien nabij Vogelwaarde. Uiteraard in de aanwezigheid van koeien, zoals het hoort.

Vooruitblik

Het slechte weer lijken we grotendeels achter ons te laten en we kijken uit naar een periode met wat rustiger (na)zomerweer. Komend weekend en aankomende week is nog dé periode voor het zoeken naar waterrietzangers. Toch is augustus ook de maand voor zeldzamen stelten. Houd daarom de plasdras-gebieden in jouw regio goed in de gaten of ga op zoek in het Waddengebied. Vooral tijdens hoogwater kun je de massa’s steltlopers het beste checken op hoogwatervluchtplaatsen (HVP). Bonapartes strandloper, steppevorkstaartplevier, woestijnplevier of kleine geelpootruiter passen zeker binnen de mogelijkheden. En kennen we nog het geval van de alaskastrandloper uit 2019, deze vogel werd gevonden op 15 augustus. Een gewone maskerzanger in Noorwegen deze week laat daarnaast zien dat alles altijd en overal kan. Kortom, lekker naar buiten en wie weet vind je wel een soort voor de volgende radar!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: