Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 4 augustus 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse vogelradar
Een waterrietzanger in typisch habitat op doortrek. Fotograaf: Pim Rijk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Augustus is begonnen, maar door het slechte weer is het aantal gevonden zeldzaamheden nog altijd beperkt.

Zeldzaamheden

  • Een witkopeend werd vorig weekend gevonden in de Biesbosch NB. Deze eend, die normaal voorkomt rond het Middellandse Zeegebied, is erg zeldzaam en het is dan ook al weer meer dan 10 jaar geleden dat de laatste opdook in ons land. De wildheid van de vogel staat nog ter discussie: Er gaat een verhaal rond dat de vogel ontsnapt zou zijn uit een kooi, maar omdat de vogel ongeringd is, krijgt hij voor nu de voordeel van de twijfel en is het afwachten naar het oordeel van de CDNA.
  • De zoveelste grijze wouw van het jaar is gefotografeerd bij Luntershoek ZL. Deze mooie roofvogel was voor 2010 maar 4 keer gezien in Nederland. De soort is waarschijnlijk door klimaatverandering bezig aan een snelle opmars naar het noorden.
wekelijkse vogelradar
Een mannetje Witkopeend die zijn naam eer aandoet. De vogel die nu in de Biesbosch verblijft is een vrouwtje of jonge vogel. Fotograaf: Josephine Beijer

Leuke krenten

  • Eind juli en begin augustus, de tijd van het jaar om waterrietzanger te zien in Nederland. Dit zeldzame broertje van de algemene rietzanger broedt in oost Polen en Rusland. In deze tijd van het jaar trekken de vogels door naar hun overwinteringsgebieden. Tot nu toe is het bij 3 vogels gebleven nabij Nijkerk GL.
  • Een van de eerste vale pijlstormvogels van het jaar werd gisteren langsvliegend gezien bij Scheveningen ZH. Deze soort broedt in de Middellandse Zee en is vooral in de zomermaanden te zien langs de Nederlandse kust.

Unieke kansen

  • Een zwarte ibis is leuk te zien en fotograferen in de Eemerwaard nabij Baarn UT. De afgelopen jaren lijken de aantallen van deze ibis in ons kikkerlandje toe te nemen, waarschijnlijk ook door toedoen van klimaatverandering.
  • De kleine topper is nog altijd aanwezig op het vogelmeer nabij Bloemendaal NH. Vaak is dit een lastig te twitchen soort, waarbij de vogels in de winter in erg grote groepen duikeenden zwemmen. Door het beperkte aantal eenden en de kleine omvang van de plas blijft het een unieke kans om deze vogel te zien. Daarnaast is het de eerste bekende overzomerende kleine topper in Nederland!

Regionale Zeldzaamheden

  • De komende tijd is vaak goed voor kustgebonden steltlopers in het binnenland, zoals deze krombekstrandloper bij Arnhem GL.
wekelijkse vogelradar
Krombekstrandlopers ruien momenteel van zomer- naar winterkleed. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

De najaarstrek is voor een groot aantal soorten nu in volle gang of staat op het punt om te beginnen, en daardoor neemt de kans op leuke soorten toe. Let bijvoorbeeld op waterrietzangers waarvan er ongetwijfeld een paar gevonden worden komende week. Maar ook de lang aanwezige slangenarenden in ons land kunnen wel eens de keuze maken om te vertrekken naar het zuiden, waarbij ze zomaar over uw hoofd kunnen vliegen. En de kans op leuke steltlopers is nog steeds aanwezig, dus wie weet regent er wel ergens wat leuks naar beneden!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: