Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
vogeltrekjournaal
Een eerste jaars zwarte ooievaar, waarvan er in augustus altijd een aantal in Nederland verblijven. Fotograaf: Gejo Wassink

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

De najaarstrek begint nu ook voor andere soortgroepen dan alleen steltlopers echt op gang te komen!

Wat vliegt er?

  • Met dit wisselvallige weer worden er nog veel gierzwaluwen gezien die laag vliegen om toch nog wat voedsel te vinden, maar vergis je niet. Het grootste deel van de broedvogels heeft Nederland inmiddels weer verlaten. Vogels uit noordelijkere streken zijn vaak wat later en kunnen de gehele maand augustus nog doortrekken.
  • Voor veel steltlopers zijn dit de weken waarin de oudervogels naar het zuiden vliegen. De Waddenzee zit vol met vogels die nog een keer vet opsparen voor de lange vlucht naar Afrika. De jonge vogels, die dit jaar zijn geboren, komen meestal wat later en kunnen we de komende weken verwachten.
  • Kokmeeuwen beginnen meteen na het broeden weer te vertrekken naar andere delen van Europa. Nederland krijgt er vaak snel veel vogels uit het oosten bij, wat door ringaflezingen is bewezen. En Nederlandse vogels trekken op hun beurt weer door naar het zuiden. Zo had de Eemshaven er vorige week meer dan 3500.
Een kokmeeuw.. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Opmerkelijke waarnemingen

  • Voor zwarte ooievaars is half juli tot half augustus de beste tijd, doordat de jonge vogels dan gaan zwerven voordat ze naar Afrika vertrekken. Ze kunnen dan op veel gekke plekken opduiken, zoals midden in het Vondelpark!
  • Tussen al die tienduizenden steltlopers worden ook wat zeldzamere dingen gezien, zoals gestreepte strandlopers, poelruiters en grauwe franjepoten. Hier zullen er de komende weken vast nog meer van gevonden worden als de al genoemde jonge vogels doortrekken, die over het algemeen wat sneller afdwalen naar ons land.
vogeltrekjournaal
Bonte vliegenvanger tussen appelbloesem; Pied Flycatcher. between apple blossoms Fotograaf: Gejo Wassink

Wat komt er aan?

  • Veel zangvogels trekken begin augustus weer door naar het zuiden, zoals rietzangers. Let daarbij ook op waterrietzanger, het zeldzame broertje. Waarnemingen van deze soort in Nederland zijn bijna uitsluitend in de eerste helft van augustus.
  • Ook andere zangvogels, zoals bonte vliegenvangers en fluiters, beginnen in augustus weer met hun tocht naar het zuiden. In deze tijd kan het zomaar zijn dat er een vogel in uw tuin zit, want trekvogels duiken op de gekste plekken op!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: